Papryka chili – właściwości, odmiany, zastosowanie oraz przepis na piekielny sos
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Ognisty temperament papryki chili wyraża się nie tylko w jej barwie, ale także w smaku. Pikantny smak wyostrza charakter każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką ilość papryczki. Co ciekawe papryka chili to nie tylko pikantny smak. Zawiera wiele składników odżywczych oraz substancję o właściwościach leczniczych.
Papryka chili
Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku.
Papryka chili znana była już w starożytności i po raz pierwszy zastosowana na Karaibach, a rozpowszechnienie na cały świat zawdzięcza Aztekom. To właśnie oni zapoczątkowali bardzo kontrowersyjne, aczkolwiek do dziś stosowane połączenie ostrego i słodkiego smaku chili z czekoladą. Istnieje wiele odmian ostrej papryczki, ale zwykle na większość mówi się po prostu „chili”.
Papryka chili – właściwości
Mogłoby się wydawać, że papryczka chili nie jest zdrowa, ze względu na bardzo ostry smak. Za sprawą zawartości kapsaicyny może być nawet groźna, gdy spożywa się ją w dużych ilościach. Ten sam związek, w mniejszych dawkach, jest jednak również pożyteczny dla naszego organizmu.
Kapsaicyna to związek chemiczny, który wykazuje wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, ale także rozgrzewająco i drażniąco na błony śluzowe, dlatego też nie jesteśmy w stanie spożyć dużych ilości papryczki chili. Pobudza układ krążenia oraz procesy trawienne. Chili przyspiesza metabolizm, dlatego też chętnie wykorzystywana jest w dietach odchudzających. Zawiera także błonnik pokarmowy, co wpływa na prawidłową pracę jelit. Ponadto zawarte w niej witaminy, wzbogacają organizm o cenne składniki odżywcze, a także działają antyoksydacyjnie. Zawiera dużo witaminy C, co sprzyja odporności organizmu i walce z infekcjami. Wykazano również, że papryczka chili posiada właściwości antynowotworowe.
Papryka chili – odmiany
Jak już wcześniej wspominaliśmy, dostępnych jest wiele rodzajów ostrych papryczek. Jedną z bardziej popularnych odmian chili jest pepperoni – podłużna, ostra i lekko słodkawa, dobrze znana jako dodatek do pizzy czy innych dań. Kolejną popularną odmianą jest papryczka jalapeno, która odznacza się bardzo ostrym smakiem. Okrągła papryczka, która może przybierać barwę czerwoną, pomarańczową bądź żółtą to habanero – jedna z najostrzejszych odmian. Papryka cayenne, którą większość kojarzy jako suszoną przyprawę nazywaną „pieprzem kajeńskim”, przybiera barwę od zielonej po jasnoczerwoną. Inne odmiany papryczki chili to: aji, Naga Jolokia, malagueta, piri-piri, rocoto, Shotch bonnet, tabasco oraz Trinidad Scorpion Butch T.
Papryka chili – zastosowanie
Papryka chili znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa, zarówno świeża, jak i suszona nadając przygotowywanym potrawom ostrego smaku. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, podkreślającym smak słodyczy. Ponadto posiada właściwości lecznicze, zatem może być wykorzystywana jako środek na wiele dolegliwości.
Papryka chili – przepis
Składniki:
- 5 papryczek chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 100 ml octu winnego
- 100 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie: papryczki po umyciu należy drobno pokroić. Aby kontrolować ostrość sosu, można użyć mniej lub bardziej pikantnych odmian, pamiętając, że największą ostrością charakteryzują się nasionka. Imbir zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. Do garnuszka należy wlać ocet i wsypać cukier, zagotować aż powstanie syrop. Do takiego syropu należy wrzucić chili, imbir oraz czosnek. Po osiągnięciu odpowiednio gęstej konsystencji, można sos przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.
Papryczka chili, to tak naprawdę wiele odmian czerwonej, ostrej papryki. Charakteryzują się pikantnym smakiem, ale także licznymi, prozdrowotnymi właściwościami. Wykorzystywane są zarówno w formie surowej, jak i suszonej. Ostrość każdej odmiany zależy od zawartości kapsaicyny, która wykazuje właściwości lecznicze.
Nie ma takiej odmiany jak pepperoni.Jest pepperoncini,a pepperoni to
wloska kielbasa typu salami z dodatkiem tej papryki.
W wielu źródłach, również naukowych, występuje właśnie nazwa Pepperoni.
Papryczka chili, to tak naprawdę wiele odmian czerwonej, ostrej papryki.
A nie prawda nbo takze zolte i zielone 😉
Może i chili jest smaczne, ale jeśli chcecie prawdziwego piekiełka na języku to radzę brać odmiany typu Scorpio i Carolina Reaper https://frushi.pl/najostrzejsze-papryczki-na-swiecie/ 😉