logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Sól jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw na świecie, mimo że jej nadmierne spożycie może powodować negatywne skutki zdrowotne i przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Pomimo tego sól stanowi podstawowe źródło chloru i sodu w diecie, stąd warunkuje odpowiedni rozwój organizmu. Pojawia się więc pytanie, czy stosując zamienniki soli można zredukować negatywne skutki nadmiernego spożycia soli?

Sól kuchenna to chlorek sodu wykorzystywany w celu poprawy smaku potraw, ale również jako konserwant w produkcji żywności. W handlu dostępna jest sól w postaci soli kamiennej lub warzonej. Sól warzoną otrzymuje się w procesie oczyszczania soli kamiennej, więc jest ona produktem wysokoprzetworzonym w trakcie którego procesu pozbawiona jest ona składników mineralnych. Sól ta często więc jest wzbogacana o składniki mineralne konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w krajach rozwijających się w których może występować powszechny niedobór poszczególnych składników mineralnych. W tym celu wzbogaca się sól w jodek potasu lub jodan potasu w celu obniżenia ryzyka rozwoju zaburzeń tarczycy związanych z niedoborem tego składnika. Podobne działanie w zależności od kraju i potrzeb żywieniowych mieszkańców stosuje się w stosunku do żelaza czy fluoru. Inną odmianą soli jest sól morska, która zawiera większe ilości składników mineralnych niż sól kuchenna, ale może dostarczać również metali ciężkich lub morskich zanieczyszczeń. Co więcej źródłem sodu w diecie mogą być również wody mineralne, jednak zawartość w nich tego związku jest znacznie niższa niż w przetworzonych produktach spożywczych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dlaczego sól nie jest zdrowa?
  • Do czego można stosować zamienniki soli?
  • Czy substytuty soli są dobre/skuteczne w ograniczaniu spożycia soli?
  • Jaki jest limit spożycia soli?

Dlaczego sól nie jest zdrowa?

Dieta bogata w chlorek sodu jest uważana obecnie za jedną z głównych przyczyn rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ze względu na dużą podaż sodu w codziennej diecie dochodzi do retencji wody w organizmie, co może również prowadzić do powstawania obrzęków oraz zwiększać ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. Z tego względu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca w celu niwelowania ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego ograniczenie ilości spożytego chlorku sodu do 5-6 gram na dobę. W badaniach wykazano, że zmniejszenie podaży soli do około 5 g na dobę prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego o 1−2 mm Hg u osób bez nadciśnienia i aż o 4−5 mm Hg u osób z nadciśnieniem tętniczym. Zaburzenie ciśnienia tętniczego jest niestety coraz częstszym zjawiskiem występującym szczególnie wśród mieszkańców krajów wysokorozwiniętych, w których spożycie wysokoprzetwprzonych produktów, bogatych w sól jest częste, co powoduje wysoką zawartość tego składnika w diecie. Co więcej spożywanie zbyt dużych ilości soli może być jedną z przyczyn rozwoju raka żołądka czy zwłóknienia wątroby.

Do czego można stosować zamienniki soli?

Do najpopularniejszych i najzdrowszych zamienników soli należą zioła, które wpływają na smak potrawy bez konieczności użycia chlorku sodu. Wśród tych produktów można wyróżnić bazylię, która nadaje odpowiednich walorów smakowych daniom mięsnym czy warzywnym, dalej majeranek czy lubczyk stosowany do zup, pietruszkę wykorzystywaną do sosów, czy popularne w kuchni polskiej cebulę, czosnek czy paprykę, imbir czy cytrynę. Zioła nie tylko poprawiają smak potrawy, ale również wspomagają wątrobę, poprawiają trawienie, eliminują wzdęcia oraz polecane są szczególnie osobom, które muszą ze względów zdrowotnych eliminować tradycyjną sól w diecie. Należy jednak pamiętać, że gotowe mieszanki do sosów, mięs czy sałatek mogą stanowić ukryte źródło soli, stąd warto czytać etykiety takich produktów, aby dokonywać świadomych zakupów spożywczych.

Czy substytuty soli są dobre/skuteczne w ograniczaniu spożycia soli?

Substytuty soli to produkty, które mogą być stosowane zamiast tradycyjnej soli kuchennej w celu ograniczenia spożycia chlorku sodu wraz z dietą. Mimo zawartości niskich ilości tego składnika nadają one podobny, słony smak potrawom do których są dodawane, stąd można jest stosować szczególnie celu redukcji ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dostępne w sprzedaży produkty tego typu są najczęściej połączeniem soli kuchennej i soli niesodowych np. karnalit, sylwin, polihalit, kizeryt czy kainit. Jako zamiennik soli kuchennej stosuje się również mleczan potasu, ponieważ nadaje on potrawom podobny smak, a zapotrzebowanie na potas organizmu jest wyższe niż sodu, dlatego też wykorzystywany jest do obniżenia poziomu sodu w produktach drobiowych czy mięsnych.

Czasami w kuchni stosuje się również wodorosty w celu nadania potrawą odpowiednio słonego smaku. Ze względu na wysokie spożycie potasu wraz z zamiennikami soli kuchennej należy przed rozpoczęciem ich stosowania zasięgnąć rady lekarza, ponieważ niektóre stany chorobowe lub leki mogą powodować obniżenie wydalania potasu i sprzyjać, przy stosowaniu potasowych zamienników soli nadmiernemu gromadzeniu się tego składnika w organizmie. Dodatkowo substancję, które zawierają spore ilości potasu mają gorzki posmak, co może wpływać na końcowy smak całej potrawy. Warto więc stosować w celu ograniczenia spożycia soli kuchennej naturalne zioła, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.

Jaki jest limit spożycia soli?

Według zaleceń dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gram tego składnika w diecie. Taką ilość można porównać do porcji soli mieszczącej się w jednej, płaskiej łyżeczce produktu, stąd nie jest to znaczna ilość, biorąc pod uwagę fakt, że większość produktów spożywczych posiada w swoim składzie dodatek tego składnika. Co więcej z tego względu niezbędne jest czytanie etykiet produktów, ponieważ to wśród informacji tam zamieszczonych można znaleźć dane dotyczące zawartości tego składnika w produkcie. Do ukrytych źródeł soli należą: pieczywo, sery, produkty mięsne, chipsy, słone przekąski i inne.

Zbyt duże spożycie soli wraz z dietą jest udowodnioną przyczyną sprzyjającą rozwojowi nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia. W celu zmniejszenia jej zawartości w potrawach najlepiej korzystać ze znanych ziół, które poprawią smak potrawy i korzystnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu.

 

Źródło

  1. S.l. Drake, M.a. Drake, Comparison of Salty Taste and Time Intensity of Sea and Land Salts from Around the World, „Journal of Sensory Studies”, 26 (1), 2011, s. 25–34
  2. Theodore A. Kotchen, Allen W. Cowley, Edward D. Frohlich, Salt in Health and Disease — A Delicate Balance, „The New England Journal of Medicine”, 368 (13), s. 1229–1237
  3. Dariush Mozaffarian i inni, Global Sodium Consumption and Death from Cardiovascular Causes, „The New England Journal of Medicine”, 371 (7), 2014, s. 624–634
  4. Łazarczyk M., Grabańska-Martyńska K., Cymerys M., „Analiza spożycia soli kuchennej u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.” Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2016 : T. 7, nr 2, s. 84-92

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (3 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?