bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Smaczne przepisy z truskawkami

Smaczne przepisy z truskawkami

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Truskawki są zapowiedzią lata i jednymi z bardziej popularnych w Polsce owoców sezonowych. Kiedyś mogliśmy delektować się ich smakiem jedynie w czerwcu. Dziś mamy do wyboru wiele odmian, które różnią się nie tylko kolorem i smakiem, ale również okresem dojrzewania. Tak zwane późne odmiany zaczynają dojrzewać na początku lipca, a dostępne są nawet pod koniec sierpnia. Ich cena jest wprawdzie wyższa, ale smakiem nie odbiegają od tradycyjnych odmian.

Wartość energetyczna 100 g truskawek do zaledwie 30 kcal. Owoc ten bogaty jest w związki fenolowe, potas, fosfor czy wapń. Zawiera też – chociaż w mniejszych ilościach – magnez, żelazo i cynk, a także witaminy z grupy B oraz A, C i E. Warto zatem w pełni wykorzystać sezon na truskawki i jeść ich tyle, na ile tylko mamy ochotę. Czasem jednak chcemy nieco urozmaicić menu. Oto kilka sposobów na wykorzystanie truskawek w kuchni.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mus truskawkowo-bananowy
  • Koktajl truskawkowo-bananowy
  • Koktajl truskawkowy z chia
  • Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym
  • Truskawki w occie balsamicznym z miodem
  • Sorbet truskawkowy
  • Makaron z musem truskawkowym
  • Naleśniki z truskawkami
  • Sałatka z truskawkami
  • Kruszonka z truskawkami

Mus truskawkowo-bananowy

Najprostszy przepis na mus to zblendowanie truskawek z bananem w proporcji 1:1. Jest to świetny deser dla maluchów. Pamiętajmy jednak, by podać go niedługo po przygotowaniu. W lodówce może być przechowywany do następnego dnia. Równie dobrze będzie smakować zestawienie truskawek z mango.

Koktajl truskawkowo-bananowy

Można też przygotować koktajl na bazie truskawek i banana – wystarczy wzbogacić przepis na mus o jogurt naturalny, maślankę, kefir lub mleko. Taki deser dostarczy organizmowi nie tylko witamin i składników mineralnych, ale również białka. Opcjonalnie możemy dodać do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych.

Koktajl truskawkowy w środku zimy? Jeśli zamrozimy truskawki, to jak najbardziej! Truskawka jest bardzo delikatnym owocem i po rozmrożeniu nie ma już takiego smaku i konsystencji jak świeży produkt, ale świetnie nadaje się do koktajlu.

Koktajl truskawkowy z chia

Dla zwolenników napojów roślinnych proponujemy wegański koktajl z nasionami chia. Do 200 ml zagotowanego napoju roślinnego dodajemy 2 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej. Czekamy, aż mieszanka ostygnie i wstawiamy ją do lodówki na noc, by nasiona się namoczyły. Na dno pucharka kładziemy truskawki (całe lub zmiksowane), a następnie wlewamy przygotowany wcześniej napój z nasionami.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym

Na śniadanie – nie tylko dla dzieci – sprawdzi się ryż z sosem truskawkowym. W tym celu 100 g ryżu zalewamy 500 ml mleka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy 3 łyżeczki masła i mieszamy. Dodajemy pokrojonego w plasterki banana. W międzyczasie rozgotowujemy w osobnym garnku 300 g truskawek, które po ostygnięciu miksujemy. Przygotowany ryż przekładamy do salaterki i polewamy sosem. Zamiast banana możemy użyć brzoskwiń lub mango.

Truskawki w occie balsamicznym z miodem

Dla starszych smakoszy mamy nieco mniej oczywistą propozycję. Pokrojone w ćwiartki truskawki (ok. ½ kg) polewamy z 1 łyżeczką octu wymieszaną z 2 łyżkami miodu. Na górę dodajemy kilka łyżek śmietany.

Sorbet truskawkowy

Nie trzeba iść do lodziarni, by spróbować pysznych sorbetów owocowych, gdyż można przyrządzić je samodzielnie w domu. Lekko rozmrożone truskawki (½ kg) miksujemy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 4 łyżeczkami miodu i 4 łyżeczkami jogurtu naturalnego. Przekładamy do pucharków.

Makaron z musem truskawkowym

Dobrą propozycją na letni obiad są łazanki z truskawkami. Wystarczy ugotowany makaron polać zmiksowanymi wcześniej truskawkami i dodać odrobinę śmietany z cukrem. To szybkie w przygotowaniu danie z pewnością polubią najmłodsi.

Naleśniki z truskawkami

W sezonie letnim warto pokusić się o przyrządzenie naleśników z truskawkami zamiast tradycyjnego sera. W tym celu miksujemy składniki: 1 szklankę mąki, 2 jajka, ½ szklanki mleka i tyle samo wody mineralnej, 30 ml oleju i opcjonalnie 1 łyżkę miodu. Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie miksujemy 150 g truskawek, a kolejne 150 g kroimy w drobne kawałki i mieszamy z sosem, dodajemy 20 g pokrojonych orzechów włoskich. Na usmażone naleśniki nakładamy owoce i rolujemy.

Sałatka z truskawkami

Truskawki mogą być też składnikiem wiosennej sałatki na bazie sałaty, sera, szynki i suszonych pomidorów. W tym celu przygotowujemy 200 g rukoli, dodajemy do niej 100 g pokrojonych w plasterki truskawek, 5 plastrów szynki dojrzewającej oraz 100 g sera feta, a także pokrojone suszone pomidory. Całość zalewamy dressingiem przygotowanym z 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów i 3 łyżek wody oraz przypraw (oregano, estragonu).

Kruszonka z truskawkami

Od czasu do czasu można pokusić się o upieczenie czegoś słodkiego. Jest to wprawdzie nieco bardziej czasochłonne, ale może ciasta starczy na dłużej. Do 3½ szklanki mąki dodajemy żółtka z 5 jajek, 1 kostkę margaryny, ½ szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną masę. Na przygotowaną wcześniej blachę kładziemy połowę ciasta, następnie układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki (ok. 1 kg) i ubitą pianę. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Truskawki – jak wiele sezonowych owoców – to prawdziwa bomba witaminowa. Warto jeść je w sezonie na surowo, ale czasem potrzebna jest pewna odmiana. Truskawki stanowią świetną bazę pod różnego typu musy i koktajle. Można je dowolnie łączyć z innymi owocami, mlekiem oraz przetworami mlecznymi. Odważniejsi koneserzy smaku dodają truskawki do sera czy szynki. W kuchni nie ma ograniczeń i z pewnością dla każdego znajdzie się coś smacznego, co zaspokoi podniebienie i jednocześnie dostarczy organizmowi potrzebnych składników.

Literatura:

  1. Bojarska J. E. i wsp., Związki fenolowe owoców wybranych odmian truskawki, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 13(2): 20–27.
  2. Co wiemy o truskawkach? https://www.zywnosc.com.pl/wiemy-o-truskawkach/,
  3. www.przepisy.pl
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.