Działanie witaminy E. W czym jest witamina E?
Jako witamina antyoksydacyjna zapobiega starzeniu się komórek i neutralizuje wolne rodniki. Wykazuje korzystne działanie w profilaktyce nowotworów, chorób serca. Warto poznać bliżej jej działanie oraz źródła, w których występuje.
Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?
Do najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka
W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.
Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi
Płatki owsiane to produkt pełen wartościowych składników. Dlaczego warto docenić go zwłaszcza na diecie redukcyjnej?
Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja
Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego bogate źródło?
Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie
Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?
Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego
W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?
Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich
Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!
Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje
Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin
Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.
Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości
Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.
Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.
Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć
Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.
5 sposobów na pozbycie się zmarszczek i zatrzymanie czasu
Chcesz być młoda dłużej i nie obawiać się swojego odbicia w lustrze? Poznaj niezawodne sposoby na zatrzymanie czasu.
Makrela – wartości odżywcze, przepis
Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.
Witamina E – jej historia, funkcje i lecznicze właściwości
Witamina E jest naturalnym źródłem młodości Dowiedz się, jak działa i gdzie ją znaleźć.
Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Śledź jest rybą, która kojarzy się nam szczególnie z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak warto urozmaicać nią nasz jadłospis przez cały rok.
Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis
Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła?
Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !