Bezy na ksylitolu
Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz redukcyjnej.
Pudding chia z owocami
Do przyrządzenia dzisiejszego deseru wykorzystałam popularne nasiona chia, które są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. To, także bogactwo kwasów omega3 oraz omega6, które występują w odpowiednich do siebie proporcjach. Pudding chia w połączeniu z owocami może stanowić bardzo smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek.
Koktajl z pieczonej dyni
Korzystając z uroków jesieni postanowiłam przygotować koktajl z pieczonej dyni. Jest to pożywny wartościowy podwieczorek, który możecie przygotować na Halloween, jako alternatywa dla wysokokalorycznych, przetworzonych słodyczy.
Mus czekoladowy z awokado i orzechów
Macie ochotę na deser ? Moją dzisiejszą propozycją na jesienną chandrę jest krem czekoladowy z awokado i orzechów. Doskonale smakuje, jest bardzo pożywny i pełen wartości odżywczych. Możecie go użyć do smarowania pieczywa, a także jako alternatywę dla kremów do ciast.
Pralinki
Nie macie pomysłu na słodycze w zdrowszej wersji ? Chcecie sprawić komuś słodką niespodziankę? Mam dla Was bardzo prosty przepis na smaczne oraz szybkie w wykonaniu domowe pralinki.
Fit deser z owocami
Korzystając z uroków lata przygotowałam dziś szybki, pożywny i bardzo smaczny posiłek. Fit deser z owocami, to połączenie zarówno białka, jak i węglowodanów, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako posiłek potreningowy.
Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką
Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze.
Dietetyczny sernik truskawkowy
Przejście na odpowiednio zbilansowaną dietę to wprowadzenie alternatywnych, zdrowszych form posiłków. Dzisiaj prezentuję Wam przygotowany przez nią podwieczorek, czyli dietetyczny sernik truskawkowy !
Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem
Zapraszam na lekkie, pyszne ciasto o delikatnym, cytrynowym smaku. Mocnym akcentem ciasta jest niewątpliwie krem gryczany z mocno wyczuwalną nutą kakao.
Owsiany deser z truskawkami
Owsiany deser z truskawkami to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Dietetyczny sernik na jogurtach
Propozycja idealna dla osób będących na diecie, jednak smak z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków.
Przepis na drożdżowy pieróg z jaglanym farszem
Dziś propozycja idealna dla wielbicieli domowych drożdżówek, popijanych ciepłym mlekiem lub kakao.
Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem
Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory.
Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!
Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!
Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy
Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.
Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie
Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!
Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.