Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu
Aktualizacja: 11 lutego, 2021
Naturalne metody wzmocnienia odporności są lepsze niż gotowe suplementy kupowane w aptekach. Nie szkodzą i nie mają skutków ubocznych. Zanim tym razem pomyślisz o nowej porcji medykamentów, poznaj lepsze i bezpieczniejsze metody na wzmocnienie odporności.
Odporność to innymi słowy zdolność organizmu do radzenia sobie z mikroorganizmami powodującymi choroby i różne schorzenia. Nie oznacza to jednak, iż nie zachorujemy wcale i przez całe lata nawet nie złapiemy kataru. Posiadając wysoką odporność, infekcje przechodzimy łagodniej, trwają one krócej i o wiele rzadziej się pojawiają. Dzisiaj coraz częściej bakterie i wirusy uodparniają się na leki. Dodatkowo cały czas narażeni jesteśmy na kontakt z chorymi osobami w autobusach i tramwajach. Kontakty z innymi są nieuniknione, możemy jednak wzmocnić się naturalnymi metodami, aby żadna infekcja nie była nam straszna.
Jak wzmocnić odporność?
W okresie jesienno – zimowym chcemy natychmiastowo wzmocnić swoją odporność, bowiem jest to czas najwyższych zachorowań na przeziębienia i grypy. Należy jednak pamiętać, że odporność musimy wzmacniać cały rok, a nie tylko sezonowo. Jest na to parę skutecznych i bardzo prostych sposobów, a wśród nich znajdują się m.in:
- prawidłowe odżywianie – dostarczanie odpowiedniej ilości i dobrej jakości pożywienia jest niezwykle ważne w utrzymaniu wysokiej odporności organizmu.
- aktywność fizyczna – trwająca cały rok, regularna i na odpowiedniej intensywności. Np. jazda na rowerze kilka razy w tygodniu lub basen.
- unikanie wychłodzenia – odpowiedni do pogody ubiór. W lecie również można się wychłodzić przebywając wieczorami w tym samym stroju co w ciągu dnia, pomimo że temperatura jest znacznie niższa. W zimie natomiast nie należy wychodzić z mokrą głową na zewnątrz lub nosić zbyt cienkich ubrań do panującej pogody.
- unikanie stresu – stres ma niebagatelny wpływ na odporność. Utrzymanie homeostazy, która zaburzona jest podczas stresu kosztuje nasze ciało wiele energii i wysiłku, a także zaburza pracę układu odpornościowego. Należy unikać stresu i nauczyć się go kontrolować.
- dodatkowe „wspomagacze” – warto wzbogacić swoją dietę o produkty, które mają dużą zawartość witamin i wpływ na naszą odporność jak np. miód, cytrusy, warzywa, probiotyki, nabiał, jogurty, owoce leśne itp.
Powyższe zalecenia nadają się dla każdego, stosowanie suplementów, dodatkowych witamin czy innych substancji – nie. Witaminy przeznaczone są dla osób ze znacznymi niedoborami, sportowców, kobiet w ciąży czy osób starszych, ale również nie w każdym przypadku. Branie większości suplementów może jedynie zaszkodzić naszemu organizmowi i wątrobie, która obciążona nadmiarem leków nie będzie prawidłowo przetwarzać tłuszczów, oczyszczać z toksyn i magazynować węglowodanów. Przeciążona wątroba sprzyja również otyłości. Nadmiar witamin również jest szkodliwy, tak jak substancje znajdujące się w otoczkach kapsułek. Zanim sięgniemy po dodatkowe witaminy warto zdiagnozować niedobory odpowiednich witamin u lekarza.
Najlepszymi specyfikami na poprawę odporności są dary natury w postaci wielu ziół, miodu, warzyw i owoców. Zanim sięgniesz po dodatkowe suplementy zawsze warto wypróbować metody naturalne, które z pewnością nam nie zaszkodzą.
Zioła na odporność
Zioła znane są ze swoich pozytywnych właściwości praktycznie na wszystkie układy organizmu, w większości bez skutków ubocznych. Jednak spośród ziół mających wpływ na odporność wyszczególnić można:
- ziele jeżówki – składnik wielu zielarskich mieszanek na odporność. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Wspomaga również przemianę materii oraz działa napotnie.
- ślaz leśny – znany pod popularną nazwą prawoślazu działa nawilżająco, rozluźniająco, a także zmiękczająco na błony śluzowe podczas ataków kaszlu czy kataru.
- kwiat brzozy – napar ma działanie napotne i rozgrzewające. Szczególnie doceniany jest w ostrych objawach grypy i przeziębieniach przebiegających z wysoką gorączką. Działa również moczopędnie.
- owoc jarzębiny – jest bogatym źródłem witamin z grupy antyoksydacyjnych i wzmacniających odporność – A i C. Usprawnia również prace nerek i łagodzi stan błon śluzowych.
- czarny bez – jego owoce mają działanie antyoksydacyjne, wiąże się to tak jak w przypadku jarzębiny, z zawartością odpowiednich ilości witamin oraz flawonoidów. Napar z kwiatów działa wzmacniająco w stanach przeziębienia i infekcji.
- dzika róża – jej owoce są najbogatszym źródłem witaminy C. Herbata z dzikiej róży działa także rozgrzewająco i kojąco.
- pokrzywa – zawiera pełny profil witamin, które wspomagają odporność i funkcjonowanie białych ciałek. Jest dobra nie tylko w przypadku zachorowania, ale także podczas profilaktyki, ponieważ poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacnia włosy, paznokcie i skórę oraz wspaniale oczyszcza organizm działając moczopędnie.
W sklepach zielarskich bardzo często spotkać możemy mieszanki „na odporność” złożone głównie z ziela jeżówki, pokrzywy czy nawet jagód Goji. Są łatwo dostępne i tanie dlatego warto popijać je w okresie zimowym dla polepszenia samopoczucia i wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu.
Miód na odporność
Miód jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, a dodatkowo jest wspaniałym źródłem cukrów prostych wzmacniających organizm. Wśród witamin znajdujących się w miodzie możemy znaleźć takie jak: witamina A, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy (B5), biotyna (witamina H) oraz spore dawki witaminy C.
- Witaminy z grupy B wzmacniają barierę skórną oraz przyspieszają białe ciałka w reakcji na patogeny, wspomagają także regenerację uszkodzonych błon komórkowych oraz metabolizm energetyczny.
- Biotyna ma dobroczynne działanie na większość układów. W szczególności wspomaga funkcjonowanie tarczycy oraz wątroby w procesach metabolicznych, ale również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i krzepliwość krwi. Jest witaminą pomagającą utrzymać ładny wygląd włosów, skóry i paznokci oraz ich mocną strukturę.
-
Kwas pantotenowy to niezbędny składnik w procesie wytwarzania przeciwciał i ich prawidłowego działania. Jest niezbędny dla odpowiedniego funkcjonowania hormonów odpowiedzialnych za stres, metabolizm, odporność i przemiany energetyczne, m.in: testosteronu, kortyzolu i serotoniny. Witamina ta dba również o prawidłowe przemiany tłuszczów i sprawne wykorzystywanie i wbudowanie białka w struktury organizmu.
- Witamina C – jest podstawowym składnikiem wzmacniającym odporność układu immunologicznego na patogeny i mikroorganizmy. Wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i szczelność naczyń krwionośnych. Jej przedawkowanie może być jednak groźne i wiąże się z nim wiele powikłań. Ze względu na wielość źródeł witaminy C dodatkowa suplementacja rzadko jest potrzebna.
W okresach przeziębienia, grypy i częstszych zachorowań warto pić specjalny napój składający się z miodu, cytryny oraz ciepłego mleka lub wody, ewentualnie także propolisu w kroplach. Nawilża gardło i dostarcza wszystkich niezbędnych substancji wzmacniających organizm. Należy jednak pamiętać, że jest on niezwykle kaloryczny stąd osoby ze skłonnością do otyłości lub będące na specjalnej diecie, a także diabetycy powinni uważać na większe jego dawki.
Wybierając odpowiedni sposób na wzmocnienie organizmu, zdecyduj się na naturalne i sprawdzone metody. Działają długotrwale, nie mają skutków ubocznych, a dodatkowo nie zagrażają wątrobie, która obciążona jest często nadmierną ilością leków. Zioła czy miód to produkty dostępne w większości sklepów, a dzięki nim łatwo i smacznie poprawimy własną odporność.
Przeczytaj także nasz inny artykuł na temat naturalnych metod wspomagania odporności!
biorę te kapsułki z kurkumą już dwa miesiące i czuję się znacznie lepiej. Mam przede wszystkim o wiele więcej energii, wątroba mi tak nie dokucza i też infekcje mnie omijają
no ja właśnie gdzieś ostatnio czytałam, że kurkuma to prawdziwa bomba zdrowotna jest. Nie tylko wzmacnia odporność, ale poprawia ogólnie funkcjonowanie organizmu. Chyba poszukam sobie tych kapsułek, żeby przed wiosną się wzmocnić
nonna, nie wiedziałam, że kurkuma ma takie właściwości. Używam jej w kuchni, ale nie myślałam, że tak działa na organizm.
Ja też naturalnie wspomagam organizm, ale nie miodem tylko kurkumą, która jest prawdziwym dobrodziejstwem dla organizmu. Nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga dbać o układ trawienny, serce, skórę, chroni przed alergiami. Regularnie ją stosuję jako przyprawę i też biorę kapsułki herbaya, które zawierają ekstrakt z kurkumy i bardzo dobrze się wchłaniają
Podnieść odporność – najlepiej dbać o odporność dbając o dobry stan naszej flory jelitowej bo nasza prozdrowotna flora bakteryjna ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspomagając organizm między innymi w obronie przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami – czyli pic PROBIOTYKI :), najlepiej te w formie płynnej, mające w swoim składzie żywe i aktywne bakterie probiotyczne,
Ja jestem zwolenniczką jedynie naturalnych metod leczenia oraz wspomagania odporności. Stosuję sama naturalny suplement pochodzenia pszczelego i jest mega skuteczny a dodatkowo daje kopa na cały dzień bo ma mocną dawkę witamin i zastępuje mi garść tabletek jakie kiedyś łykałam
Ja zaczęłam się jesienią wzmacniać ekstraktem z jerzówki w kapsułkach herbaya. W ten sposób skutecznie chronię się przed infekcjami
On jest naprawdę super, mają nawet kapsułki z czosnku. Nie masz po nich kłopotów z oddechem ani zgagą, a odporność skutecznie wzrasta.
Ja na co dzień jem po prostu dużo owocow i warzyw zawierających witaminę c (ogórki kiszone zimą też spełniają swoją funkcję). Do tego kupuję witaminę d3+k2, bo jesienią i zimą ciężko je sobie dostarczyć.
Oczywiście wspomniane soki- czarny bez, ale także aronia, granat oraz żel z aloesu – stosuję regularnie, na przemian.
Z ziół natomiast króluje czystek i pokrzywa.
Skoro mowa o miodzie to u mnie także inne produkty pszczele sprawdziły się świetnie. Chociażby pyłek, pierzga lub pierzga skoncentrowana w kapsułkach. W okresie zimowym nie chorowałam ani razu, również katar się mnie nie chwytał. Oprócz tego dobrze sypiałam oraz starałam się jeść jak najzdrowiej.:)
proponuję wypróbować jeżówkę.Dla mnie bardzo cenna roślina, wpływająca na odporność. Można ja pić jako herbatkę lub korzystać z kapsułek. Działanie jest gwarantowane i naprawdę wspomaga odporność.
Ja stosuję naturalne sposoby wzmacniania odporności. Niestety z odpornością u mnie bardzo kiepsko. Non stop łapały mnie różne infekcje, ale teraz jest naprawdę lepiej.
Obecnie stosuję pokrzywę, aby poprawić kondycję swoich włosów i funkcjonowanie organizmu oraz probiotyk, dla zwiększenia odporności i poprawy pracy jelit.
Najlepszy i naturalny sposób na przeziębienie jest stosowanie miodu Manuka sprawdziłam na sobie i rodzinie naprawdę działa
To prawda, miód manuka działa świetnie na przeziębienia, ale także na inne choroby.