Syrop z mięty – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić syrop z mięty?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 12 listopada, 2020

Mięta pieprzowa jest rośliną leczniczą (Mentha piperita), a dokładniej jej liście, rzadziej ziele. Należy do rodziny jasnotowatych. Głównym składnikiem czynnym jest olejek miętowy, który występuje w ilości 0,5–4%. Dodatkowo mięta zawiera flawonoidy oraz kwasy fenolowe do 7% – kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, triterpeny i karotenoidy.

Syrop z mięty

Najbardziej powszechnymi preparatami z mięty są napary. Sporadycznie można spotkać ją także w postaci syropów. Słodki smak preparatu załagodzi intensywny, orzeźwiający smak mięty, który nie każdemu odpowiada.

Syrop z mięty – właściwości

Mięta stosowana wewnętrznie – w postaci syropu – pobudza wydzielniczą czynność przewodu pokarmowego. Dodatkowo działa na niego rozkurczowo i zapobiega wzdęciom. Ponadto ma działanie bakteriobójcze w układzie pokarmowym.

Syrop z mięty – zastosowanie

Syrop z mięty działa głównie na układ pokarmowy poprzez pobudzanie czynności wydzielniczej żołądka i wątroby. Ułatwia w ten sposób trawienie i przyswajanie pokarmu. Pomaga w zaburzeniach trawienia związanych z nieprawidłowym działaniem żołądka, dwunastnicy i jelit. Także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych może przynieść ulgę. Wspiera również zaburzoną fermentację jelitową.

W przypadku osób mających silną nadkwaśność żołądka czy chorobę refluksową przełyku, mięta i jej preparaty mogą nasilać objawy. Jednak jest to cecha indywidualna.

Syrop z mięty wpływa także tonizująco na układ nerwowy, działając uspokajająco, szczególnie przy nasilonym napięciu. Dzięki obecności olejku miętowego daje uczucie orzeźwienia.

Syrop z mięty – cena, gdzie kupić

Surowiec jest łatwo dostępny i często występuje w domowej apteczce z ziołami. Ciężko jednak dostać go w postaci syropu. Najłatwiej kupić syrop z mięty w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością lub sklepach zielarskich. Opakowania są o różnej pojemności. W przeliczeniu na 1 litr cena wynosi 10–25 zł.

Syrop z mięty – przepis

Alternatywą dla gotowego preparatu może być domowy syrop z mięty. Poniżej zamieszczono kilka  przepisów.

Syrop z mięty 1

Składniki:

  • ok. 3 szklanki listków mięty,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 600 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Liście opłukać i odsączyć. Przenieść do miski.
  2. Dodać cukier i ugniatać. Odstawić na 3–4 godziny.
  3. Dodać połowę wody. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić na noc.
  4. Przecedzić przez gazę. Pozostawić wywar.
  5. Listki powtórnie zalać pozostałą częścią wody. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i przecedzić przez gazę. 
  6. Zmieszać ze sobą dwa uzyskane wywary. Doprowadzić do wrzenia, aby zgęstniały.
  7. Przelać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Można także zapasteryzować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
rozwiń
Syrop z mięty 2

Składniki:

  • 40 gałązek mięty,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Miętę opłukać i osuszyć. Przenieść do garnka i zalać wodą. Zagotować. Odstawić na 24 godziny.
  2. Odcedzić płyn. Gałązki mięty dobrze odcisnąć.
  3. Dodać do płynu cukier i sok. Gotować 30–60 minut na wolnym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Syrop powinien trochę zgęstnieć.
  4. Przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
rozwiń

Mięta przyniesie ulgę przy problemach z żołądkiem, jelitami, a także z wątrobą. Pomoże w trawieniu pokarmu, a także zadziała tonizująco na układ nerwowy. Najprostszą postacią jest napar. Warto przygotować również syrop, który można także wykorzystać jako dodatek do deserów.

Literatura:

  1. Kohmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  2. https://www.doradcasmaku.pl/przepis/363148/syrop-mietowy, [data dostępu: 20.07.2018r.].
  3. http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/08/Domowy-syrop-mietowy.html, [data dostępu: 20.07.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj do ulubionych