Rozmaryn lekarski to niezwykłe zioło – poznajmy jego właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
Rozmaryn to przyprawa bardzo często używana w kuchni. Do potraw możemy używać zarówno rozmarynu świeżego jak i suszonego. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że posiada on wiele właściwości leczniczych?
Rozmaryn lekarski to wiecznie zielona roślina, która potrafi osiągnąć nawet 2 metry wysokości! Pochodzi on z regionów Morza Śródziemnego, jednak w dzisiejszych czasach uprawia się go na całym świecie. Sami również możemy hodować rozmaryn w naszym ogrodzie lub na parapecie w doniczce. Posiada wiele właściwości, jest zdrowy i bardzo smaczny, czego możemy chcieć więcej?
Rozmaryn – właściwości
Rozmaryn lekarski posiada wiele bardzo cennych właściwości, zwłaszcza leczniczych. Dzięki temu, że działa rozgrzewająco jest pomocny w przeziębieniu i grypie. Liście rozmarynu lekarskiego mają także właściwości wspomagające trawienie.
Rozmaryn poprawia naszą pamięć oraz koncentrację, łagodzi migreny oraz bóle głowy, podnosi ciśnienie krwi. Kąpiel przygotowana z rozmarynu lekarskiego będzie natomiast działała na nas pobudzająco.
Rozmaryn wszystkie swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim substancjom takim jak: rozmarycyna (która wykazuje działanie przeciwbólowe), olejek lotny (który działa pobudzająco oraz stosowany zewnętrznie na skórę uśmierza ból), kwas rozmarynowy (posiada działanie przeciwzapalne), flawonoidy (które działają wzmacniająco na naczynka włosowate oraz posiadają właściwości przeciwzapalne), garbniki oraz diterpeny.
Rozmaryn – zastosowanie
Zastosowanie rozmarynu jest szerokie, używa się go w kuchni i w leczeniu niektórych dolegliwości. Tę leczniczą roślinę możemy stosować zewnętrznie, ale działa również od wewnątrz (po spożyciu) naszego organizmu. Rozmaryn spotkamy pod postacią: wina, naparu oraz herbatki.
A teraz informacja, która ucieszy wszystkie kobiety. Często dodaje się go również bezpośrednio do kąpieli lub wykorzystuje przy produkcji kosmetyków (olejków czy kremów). To przeznaczenie rozmaryn zawdzięcza właściwościom przeciwutleniającym. Dzięki nim działa odmładzająco i wygładza zmarszczki. Ponadto ze względu na poprawę krążenia krwi redukuje kobiecy cellulit. Rozmaryn jest świetny także na włosy, gdyż chroni między innymi przed ich wypadaniem.
Rozmaryn w kuchni stosowany jest zazwyczaj jako przyprawa do mięs, takich jak: jagnięcina, wieprzowina, mięso z królika, cielęcina, drób. Jego głęboki aromat i smak czynią potrawy bardziej wyrazistymi. Rozmaryn lekarski stosuje się również w leczeniu łagodnych przypadków depresji, ponieważ poprawia samopoczucie. W przypadku bóli pochodzenia reumatycznego używany jest w postaci olejku, gdyż działa na nie łagodząco, kojąco. Zalecany jest ponadto dla osób z niskim ciśnieniem tętniczym, ponieważ podnosi je i pobudza nasz organizm do działania, nie będziemy więc zmęczeni i senni.
Rozmaryn to bardzo niepozorna roślina, która posiada wiele właściwości leczniczych oraz kosmetycznych. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni, nic w tym dziwnego, ponieważ jej aromat poprawi smak większości potraw. W kosmetyce jako silny przeciwutleniacz pomaga zminimalizować zmarszczki, dzięki niemu możemy polepszyć również nasze trawienie, dlatego warto aby znalazł się w każdej kuchni.
Rozmaryn to wyjątkowo dobre ziele przypadek spowodował ,że miałam go domu bo córka kupiła do kąpieli.Lubię interesować się ziołami sprawdziłam jakie ma działanie pozytywne .Na wszystko działa dobrze jest bardzo dobry efekt ,Jak wypiję sobie szklaneczkę na raty codziennie,dobrze się czuję polecam wszystkim.