bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Banany to bardzo smaczne, żółte owoce, szczególnie chętnie spożywane przez osoby aktywne fizycznie, natomiast najczęściej wykluczane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Czy słusznie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Banany
  • Banany a odchudzanie
  • Banany kalorie, indeks glikemiczny
  • Banany w ciąży, przy karmieniu piersią
  • Banany – przepisy

Banany

Bananów nie trzeba nikomu przedstawiać, gdyż każdy pozna je po ich charakterystycznym wyglądzie. W sklepach można spotkać tradycyjne banany o żółtej skórce, a od niedawna również czerwone banany, tzw. kulinarne, których nie należy spożywać na surowo, a jedynie po obróbce termicznej. Owoce uśmiechu to owoce tropikalne, a z botanicznego punktu widzenia jagody. Rosną na terenach krajów strefy międzyzwrotnikowej, czyli Afryce, Ameryce Południowej i Północnej, Azji i krajach Pacyfiku.

Banany to podłużne owoce o długości ok 10-15zm, wygięte w łuk, których kolor jest zależny od stopnia dojrzałości. Banany, których skórka jest zielona są jeszcze niedojrzałe i mniej słodkie. Posiadają skrobię oporną, czyli frakcję błonnika, który pomaga regulować glikemię oraz wpływa pozytywnie na mikroflorę przewodu pokarmowego. Intensywnie żółte owoce są dojrzałe, a wraz z pojawieniem się na powierzchni skórki brązowych plamek mówimy o owocach bardzo dojrzałych, które wyróżnia bardzo słodki smak z uwagi na większą zawartość uwolnionych cukrów prostych i mniejszą zawartość skrobi opornej.

Banany a odchudzanie

Z doświadczenia w pracy dietetyka wiem, że osoby przechodzące na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności przestają jadać banany wybierając owoce mniej słodkie i mniej kaloryczne np. brzoskwinie, jabłka, gruszki. Rzeczywiście, banany są owocami bogatymi w kilokalorie, jednak nie muszą być wykluczane z diety osoby odchudzającej się, szczególnie jeśli osoba je bardzo lubi. Warto w tym okresie zjadać owoców banana mniej. Polecam wybierać mniejsze banany i mniej dojrzałe (lekko zielone), ponieważ posiadają one mniej cukrów prostych. Co więcej, w badaniu Galińskiego i wsp. stwierdzono, że banany posiadają wysoki indeks sytości porównywalny do gotowanych jajek. Indeks sytości mówi, w jakim czasie od spożycia danego produktu poczujemy sytość, a im wyższa wartość indeksu tym dłużej odczuwamy sytość, co może przekładać się na mniejsze spożycie energii w ciągu dnia. Osobom na diecie polecam nie zjadać bananów jako samodzielny posiłek, a łączyć je z jogurtem czy płatkami owsianymi, ponieważ pozwala to w lepszy sposób kontrolować sytość.

Banany kalorie, indeks glikemiczny

W 100g banana znajduje się ok 94kcal, natomiast w takiej samej porcji jabłka 46kcal, a gruszki 56kcal. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, banany zaliczane są do owoców o wysokim indeksie glikemicznym. Warto podkreślić, że zawartość węglowodanów prostych jest niższa w owocach mniej dojrzałych (ok 10g) i  wzrasta wraz ze stopniem dojrzałości owocu (ok 25g). Dlatego zielonkawe banany mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą typ 1 i 2, z insulinoopornością, hiperinsulinemią, natomiast żółte i mocno dojrzałe banany powinny być przez wspomniane osoby unikane.

Banany w ciąży, przy karmieniu piersią

Banany to owoce chętnie spożywane przez kobiety w ciąży. W badaniu Hyżyka i wsp. autorzy stwierdzili, że ponad połowa badanych ciężarnych jako najczęściej spożywane owoce wskazywała banany. Czy to dobrze? Banany to owoce, które kobieta ciężarna i karmiąca piersią może spożywać bez obaw o stan zdrowia dziecka. Stanowią one dobre źródło potasu, magnezu, witaminy C, błonnika, a także kwasu foliowego (witamina B9), którego niedobór w na 3 miesiące przed ciążą i w pierwszym trymestrze ciąży grozi zaburzeniami w rozwoju układu nerwowego u płodu. Z uwagi na liczny odsetek ciąży nieplanowanych, każda kobieta w okresie rozrodczym powinna dbać o odpowiednią ilość kwasu foliowego w codziennej diecie. Banan o masie 150g bez skórki zapewnia 8% całodobowego zapotrzebowania na witaminę B9.

Banany – przepisy

Zdrowa, domowa nutella

Składniki (1-2porcje):

  • 1 duży banan lub dwa mniejsze (najlepiej bardzo dojrzałe)
  • 1 awokado
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu (można pominąć)
  • 2 łyżki siekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania: W blenderze lub widelcem należy rozgnieść i połączyć ze sobą banana i awokado. Następnie dodajemy miód, kakao, siekane orzechy i mieszamy wszystkie składniki do połączenia ich w jednolitą, gładką masę. Krem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników, krem na kanapki lub samodzielny deser.

rozwiń
Słodkie kanapki z twarożkiem i bananem

Składniki (1 porcja):

  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 mały banan
  • Cynamon do smaku
  • 60g twarogu półtłustego
  • 60ml joguru naturalnego

Sposób przygotowania: Z twarogu i jogurtu przygotuj twarożek. Na pieczywie rozłóż przygotowany serek i obłóż plasterkami banana. Posyp do smaku cynamonem.

rozwiń
Owsianka na mleku z bananem i orzechami

Składniki (1 porcja):

  • Szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 50g płatków owsianych górskich
  • Garść orzechów włoskich
  • Banan

Sposób przygotowania: Płatki i orzechy wsyp do miseczki, a następnie zalej je ciepłym mlekiem. Poczekaj kilka minut, aż płatki namiękną, a następnie posyp owsiankę cynamonem i posyp plasterkami banana.

rozwiń

Banany to smaczne i lubiane owoce przez dorosłych i dzieci. Jeśli mamy problem z poziomem cukru we krwi, lepiej wybrać banany zielonkawe, gdyż pomagają one w lepszy sposób regulować glikemię, z uwagi na niższą zawartość cukrów prostych i obecność skrobi opornej zaliczanej do frakcji błonnika pokarmowego.

Literatura:

  1. Mędrela-Kuder E.: Prawidłowa dieta w cukrzycy typu 2 jako forma rehabilitacji chorych. Roczn. PZH 2011, 62, 2, str. 219-223
  2. Galiński G., Anioła J., Gawęcki J., Czarnocińska J.: Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych. Probl. Hig. Epidemiol 2011, 92, 4, str. 944-946
  3. Stachowiak G.: Właściwa podaż witamin i mikroelementów w ciąży – ciągle aktualny problem. Gin Prakt 2009, 3, str. 52-57
  4. Hyżyk A. K., Sokalska N.: Ocena zmiany masy ciała u kobiet w ciąży. Nowiny Lekarskie 2011, 80, 3, str. 174-177
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce Produkty wspomagające odchudzanie Skuteczne odchudzanie

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.