Garcinia cambogia. Co to jest?
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Pod egzotycznie brzmiącą nazwą Garcinia cambogia kryje się specyfik, którego popularność wciąż rośnie. Ekstrakt z owoców tej rośliny stanowi składnik wielu suplementów diety. Na czym polega jego fenomen i czy rzeczywiście jest on w stanie zdziałać cuda?
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia, w Polsce zwana również tamaryndowcem malabarskim, to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Jej owoce swym wyglądem przypominają niewielkie dynie, a po wysuszeniu mają kwaśno-słony smak. Sproszkowany owoc Garcinia cambogia od wieków używany jest w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa do przeróżnych dań. Doskonale podkreśla smak mięsa, ryb czy owoców morza.
Właściwości
Zalety owoców tego egzotycznego drzewa nie kończą się na walorach smakowych. W starodawnej medycynie hinduskiej Garcinia cambogia stosowana była jako lekarstwo na liczne dolegliwości, w tym choroby reumatyczne, choroby układu krążenia czy przewodu pokarmowego. Dziś preparaty na bazie tej rośliny reklamowane są przede wszystkim jako skuteczny środek odchudzający, ale warto ją docenić ze względu na właściwości odżywcze.
Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów (witamin A oraz C), które, zwalczając wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami, a organizm przed starzeniem. Z kolei witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy immunologicznego, produkcję hemoglobiny, syntezę kwasów tłuszczowych oraz DNA.
G. cambogia dostarcza organizmowi wapnia odpowiadającego za mineralizację kości, żelaza, którego niedobór prowadzi do niedokrwistości, magnezu poprawiającego zdolności zapamiętywania czy cynku usprawniającego pracę tarczycy.
Odchudzanie
Jednym ze składników Garcinii cambogii jest kwas hydroksycytrynowy (HCA), który ma wykazywać właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Ten aktywny składnik zawarty w owocach wykazuje zdolność do rozszczepiania cytrynianu i odgrywa istotną rolę w hamowaniu lipogenezy de novo – czyli procesu przemiany węglowodanów w tłuszcz. Kwas hydroksycytrynowy został sklasyfikowany jako substancja termogeniczna, co oznacza, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto HCA działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, przyczyniając się do poprawy nastroju i hamując apetyt.
Suplementy z Garcinią cambogią
Suplementy na bazie Garcinii cambogii dostępne są w wielu miejscach – aptekach, sklepach dla sportowców czy na stronach internetowych. Ceny wahają się od kilkunastu do przeszło 100 zł. Decydując się na zakup produktu na bazie ekstraktu z G. cambogii, należy dokładnie sprawdzić skład oraz importera, gdyż preparaty nieposiadające atestów mogą zawierać w swoim składzie substancje toksyczne. Aby uniknąć zakupu nieprzebadanego suplementu, warto zapłacić nieco więcej i zaopatrywać się w niego w sprawdzonym miejscu. Najbezpieczniejsze będą te zakupione w aptece.
Na polskim rynku jest wielu producentów oferujących suplementy diety na bazie Garcinii cambogii. Zanim wybierzemy konkretny produkt, warto sprawdzić zawartość substancji czynnej, czyli kwasu hydroksycytrynowego, w 1 dawce. W zależności od producenta dawki HCA mogą się wahać od 10 do nawet 350 mg.
Przeciwwskazania
Suplementy bazujące na substancjach termogenicznych powinny być zażywane pod kontrolą specjalisty. Nie są one wskazane do stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące czy osoby z zaburzeniami odżywiania. Osoby mające problemy z układem krążenia czy wątrobą również powinny zachować ostrożność w suplementowaniu tego typu produktów. Znane są przypadki ostrego uszkodzenia wątroby po zastosowania suplementacji G. cambogią.
Bardzo ważne jest dokładne przeczytanie etykiety przed zastosowaniem specyfiku i dawkowanie środka w ilościach zalecanych przez producenta. Nie należy przekraczać dziennej dawki.
Wokół produktów bazujących na ekstrakcie z Garcinii cambogii narosło sporo kontrowersji. Przez wielu uważany jest on za niezawodny środek wspomagający redukcję masy ciała. Stosując substancje przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, należy pamiętać o właściwie zbilansowanej diecie oraz aktywności fizycznej. Bez tych dwóch elementów efekty naszych starań o szczupłą sylwetkę nie będą długotrwałe.
Literatura:
- Heymsfield J. i wsp., Garcinia cambogia (Hydroxycitric acid) as a potencial antiobesity agent, JAMA, 1998; 280(18): 1596–1600,
- Crescioli G. i wsp., Acute liver injury following Garcinia cambogia weight-loss supplementation: case series and literaturę review, Intern Emerg Med 2018; 13: 857–872,
- Badmaev V. i wsp., Garcinia cambogia for weight loss, JAMA, 1999; 282(3): 233–235.
- Peckenpaugh N., Podstawy żywienia i dietoterapii, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2015, 83–115.