Grejpfrut. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki
Aktualizacja: 31 sierpnia, 2020
Owoc grejpfruta polecany jest osobom odchudzającym się, chcącym oczyścić organizm z toksyn czy przywrócić prawidłową pracę jelit. Składa się w większości z wody, a w miąższu zawiera liczne, cenne witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto wykazuje właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Jednak przy licznych pozytywnych aspektach spożywania owoców grejpfruta, mogą one powodować interakcje z przyjmowanymi lekami.
Grejpfrut
Grejpfrut swą polską nazwę zawdzięcza angielskiej nazwie grapefruit (łac. Citrus paradisi). Jest to owoc wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych i stanowi mieszankę dwóch gatunków: pomarańczy olbrzymiej oraz pomarańczy chińskiej.
Sam owoc koloru od jasno żółtego po czerwono-pomarańczowy posiada cienką skórkę oraz białe albedo otaczające miąższ owocu. Miąższ podzielony jest na segmenty otoczone błonką. Słodko-kwaśny smak wyraźnie podkreśla nuta goryczy.
Największe uprawy grejpfrutów znajdują się w strefie podzwrotnikowej, natomiast pierwotnie hodowane były na wyspie Barbados.
Obecnie istnieje kilka odmian grejpfrutów, różniących się od siebie nieco smakiem, wyglądem oraz właściwościami. Grejpfruty o żółtej skórce posiadają smak kwaśny, ale zarazem są bardzo soczyste. Czerwone owoce z kolei wyróżnia słodko-kwaśny smak z delikatną goryczką. Natomiast zielone grejpfruty są znacznie mniej soczyste, ale słodsze.
Grejpfrut – właściwości
Grejpfrut jest bardzo polecanym owocem w dietach odchudzających, gdyż składa się prawie z samej wody, jest niskokaloryczny, a także przyspiesza metabolizm dzięki zawartości enzymów wpływających na spalanie tkanki tłuszczowej. Istnieje 10 niezawodnych sposobów na poprawę przemiany materii, które możesz zastosować razem z grejpfrutem. Posiada także właściwości antyseptyczne z powodu obecności kwasu salicylowego, który nie tylko odkaża, ale także redukuje pokłady nieorganicznego wapnia odkładającego się w chrząstkach stawowych i wywołującego bolesną chorobę – artretyzm. Grejpfrutowi udowodniono właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają powstawaniu nowotworów, niszcząc wolne rodniki. Zawdzięcza to przede wszystkim zawartemu w nim barwnikowi – likopenie i silnemu antyoksydantowi – naringeninie (zapobiega uszkodzeniom DNA), które wspólnie składają się na potencjał antyoksydacyjny grejpfrutów. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w grejpfrutach bardzo korzystnie wpływają na poziom cholesterolu LDL oraz ciśnienia tętniczego krwi – obniżając je, co za tym idzie, zapobiegając powstawaniu chorób układu krążenia i serca.
Grejpfruty bardzo korzystnie wpływają na poprawę działania układu odpornościowego poprzez zawartość witaminy C, zapobiegając infekcjom i przeziębieniom oraz usprawniają pracę wątroby. Ponadto wykazują bardzo korzystne działanie na skórę, znacznie poprawiając jej wygląd i kondycję.
Grejpfrut – witaminy
Owoc grejpfruta składa się prawie w 90% z wody. Jednak oprócz wody, znajdujemy w nim cenne dla zdrowia składniki. Jako owoc cytrusowy, grejpfrut odznacza się dużą zawartością witaminy C: 30–50 mg/100 g owoców. Ponadto grejpfrut jest bogaty w witaminy z grupy B (kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, niacyna) oraz duże ilości witaminy E, która również wzmacnia potencjał przeciwutleniający. Znajdziemy w tych cytrusach także około 1/3 zalecanej, dziennej dawki prowitaminy A (β-karoten).
Grejpfrut a leki
Grejpfrut oprócz swych bardzo korzystnych właściwości na organizm, posiada także mniej pożądane działanie. Owoc i powstały z niego sok zawierają inhibitory ważnych enzymów wątrobowych uczestniczących w metabolizmie niektórych leków. Związki te swym działaniem wpływają na farmakokinetykę leków, zmieniając stężenie (wzrost) przyjmowanego leku.
Jak się okazuje połączenie grejpfruta z niektórymi lekami może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia, poprzez nasilenie niepożądanych efektów, które wywierają spożywane leki. Warto znać inne niepożądane interakcje żywności z lekami i unikać je.
Grejpfruty zawierają inhibitory bardzo ważnych enzymów w wątrobie, które metabolizują leki trafiające do krwi m.in. CYP3A4 (cytochrom P450). Enzym ten służy do metabolizowania wielu ważnych leków m.in. przeciwnowotworowych oraz na nadciśnienie. Gdy enzym jest zablokowany, nie może rozłożyć przyjętego leku, co powoduje znaczne zwiększenie jego stężenia we krwi, prowadząc do przedawkowania i poważnych konsekwencji zdrowotnych, włącznie ze zgonem.
Dlatego nigdy nie należy popijać przyjmowanych leków sokiem grejpfrutowym, a zwykłą wodą, która jest neutralnym środowiskiem nie wpływającym na metabolizm leków.
Grejpfruty posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, poprawiających zdrowie i działanie całego skomplikowanego systemu jaki tworzy organizm. Jednak z grejpfrutami należy obchodzić się ostrożnie w trakcie przyjmowania leków, gdyż zawarte w nich inhibitory enzymów rozkładających niektóre leki, mogą prowadzić do bardzo poważnych skutków ubocznych.
Piękne dzięki za informację , która bardzo mi pomogła . Uwielbiam grapefruity , ale biorę leki ; teraz wiem , że wystarczy kilka godzin między jednym i drugim ….i jestem bezpieczna 😀
Dziekuję za zgromadzenie tak wielu wiadomości na temat grapefruita w tym artykule. Dzięki