Dieta DASH – zasady, przepisy. Tygodniowy jadłospis diety DASH
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?
Dieta DASH
Dieta DASH to przykład diety, która nie tylko nie wymaga wyrzeczeń, ale też która ze względu na szeroką bazę zalecanych produktów daje możliwość komponowania smacznych i wartościowych posiłków. Bogata jest w składniki odżywcze takie jak wapń, potas, magnez, białko i błonnik, pochodzące między innymi z dużych porcji warzyw i owoców. Jednocześnie zawiera mało tłuszczu, cholesterolu i sodu [1].
Badania przeprowadzone przez The National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) wykazały, iż w ciągu 2-tygodniowej diety DASH u osób objętych badaniem skurczowe ciśnienie krwi spadło o 11.4 mmHg, natomiast rozkurczowe ciśnienie krwi o ponad 5,5 mmHg, co ma porównywalny efekt do rezultatu przyjmowania leków [2]. Stosując dietę DASH można zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i cukrzycę [3][4].
Dieta DASH – zasady
Dieta DASH opiera się zarówno na ilościowym, jak i jakościowym doborze produktów. O tym co jeść na diecie DASH przeczytasz tutaj.
Powinna składać się z:
- 6–8 porcji produktów zbożowych wykonanych na bazie mąki z pełnego przemiału – źródło energii, witamin z grupy B, pierwiastków oraz błonnika (1 porcja to przykładowo: 1 kromka chleba, ½ szklanki płatków, ½ szklanki ryżu, makaronu bądź kaszy);
- 4–5 porcji warzyw takich jak m.in.: pomidory, ziemniaki, fasola, marchewka, brokuły, kalarepa, szpinak, karczochy i owoców: morele, banany, pomarańcze, grejpfruty brzoskwinie, ananasy, suszone śliwki, truskawki, mandarynki – są one głównym źródłem magnezu, potasu i błonnika (1 porcja warzyw to przykładowo ½ szklanki gotowanych warzyw, szklanka soku warzywnego oraz owoców: 1 średniej wielkości owoc, ½ szklanki świeżych owoców bądź ¼ szklanki owoców suszonych);
- 2–3 porcje produktów mlecznych niskotłuszczowych bądź beztłuszczowych takich jak: 1,0 % mleko, maślanka o niskiej zawartości tłuszczu, jogurt beztłuszczowy lub o niskiej zawartości tłuszczu – główne źródło wapnia i białka (1 porcja produktu mlecznego równa się: szklance mleka lub jogurtu);
- 2–3 porcje mięsa lub ryb: chude, białe mięso bez tłuszczu, gotowane, pieczone bądź duszone – źródło białka oraz magnezu (1 porcja produktu to ok. 90 gram mięsa drobiowego lub ryby);
- 4–5 porcji w tygodniu orzechów, nasion, roślin strączkowych takich jak: orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca – źródło białka, błonnika oraz magnezu (1 porcja zawiera: garść orzechów – ok. 20–30 g, ½ szklanki gotowanych roślin strączkowych);
- 2–3 porcje tłuszczów: oleje takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło lub margaryna – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (1 porcja zawiera: 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę masła);
- nie więcej niż 5 porcji słodyczy i cukrów dodanych w tygodniu np. miód, syrop klonowy, dżem (1 porcja to: 1 łyżeczka cukru, dżemu) [5].
W diecie DASH należy zrezygnować z produktów zawierających dużą ilość sodu takich jaki: wędliny, produkty wysoko przetworzone i wędzone, białe pieczywo, konserwy rybne, tłuste mięsa, słone przekąski. Sól można zastąpić przyprawami, ziołami, octem winnym czy cytryną. Tłuszcz powinien stanowić maksymalnie 27% diety – głównym źródłem powinien być tłuszcz roślinny [6], tłuszcz zwierzęcy należy ograniczać. Gotowe jadłospisy diety DASH w różnych kalorycznościach możesz kupić tutaj. To wygodny i szybki sposób na wprowadzenie zasad diety DASH do swojego życia!
Na równi z dietą ważna jest również zmiana stylu życia – zaprzestanie stosowania używek takich jak palenie papierosów i picie alkoholu, włączenie codziennego wysiłku fizycznego, przeznaczenie odpowiedniej ilości godzin na sen.
Dieta DASH – jadłospis
Jadłospis ułożony na 2000 kcal
Dzień 1 (2039 kcal)
Śniadanie
- Płatki owsiane (80 g) z mlekiem krowim 1.5% (250 ml), rodzynki (30 g), orzechy laskowe (10 g), herbata z cytryną
II śniadanie
- Jogurt naturalny (300 g) z jagodami (100 g)
Obiad
- Zupa pomidorowa
- Ziemniaki w mundurkach (200 g), pstrąg duszony (100 g), brokuły(100 g), oliwa z oliwek (10 g)
- Sok pomarańczowy (250 g)
Podwieczorek
- Sałatka owocowa: banan (100 g), mandarynki (60 g), jabłka(100 g)
- Woda mineralna
Kolacja
- Makaron (100 g) z pesto, oliwki zielone (30 g)
- Herbata zielona (250 g)
Dzień 2 (1987 kcal)
Śniadanie
- Jajecznica na parze (100 g), pomidory koktajlowe (100 g), chleb pełnoziarnisty (35 g)
- Herbata czarna z miodem
II śniadanie
- Koktajl z truskawek (100 g) i banana(100 g), jogurt naturalny (100 g), pestki słonecznika (15 g)
Obiad
- Zupa jarzynowa
- Risotto z kurczakiem i warzywami: ryż brązowy (100 g), kurczak (100 g), brokuły (100 g), ziemniaki (50 g), marchewka (50 g), groszek zielony (50 g)
- Sok jabłkowy
Podwieczorek
- Bułka pełnoziarnista (70 g) z chudą wędliną (40 g), ogórek surowy (50 g)
- Herbata czarna
Kolacja
- Sałatka z tuńczyka: tuńczyk (50 g), ser twarogowy chudy (60 g), oliwa z oliwek (10 g), cytryna
- Wafle ryżowe (30 g)
Dzień 3 (2056 kcal)
Śniadanie
- Chleb pełnoziarnisty (35 g) z dżemem (30 g)
- Koktajl z jogurtu naturalnego (150 g), pomarańcza (200 g), orzechy włoskie (25 g)
II śniadanie
- Jabłko pieczone (100 g)
- Sok wielowarzywny (250 g)
Obiad
- Zupa krem z dyni (350 g)
- Kotleciki marchewkowe (150 g) ze szpinakiem (100 g) i oliwą z oliwek (10 g), kasza gryczana (100 g)
- Kompot ze śliwek (250 g)
Podwieczorek
- Koktajl z mlekiem 1,5% (250 g), bananem(200 g), siemieniem lnianym (10 g)
Kolacja
- Chleb pełnoziarnisty (70 g) z oliwą z oliwek (5 g) z jarmużem, jajkiem (100 g), pomidorami suszonymi (50 g)
- Herbata owocowa (250 g)
Dzień 4 (1968 kcal)
Śniadanie
- Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna (10 g), ser twarogowy chudy (50 g), rzodkiewka (45 g), szczypiorek
- Kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie
- Wafle ryżowe (30 g) z serem twarogowym chudym (50 g), pomidorami (70 g)
- Woda mineralna z cytryną
Obiad
- Zupa fasolowa (350 g)
- Kulki ryżowe z cieciorką (100g ryżu, 1 puszka cieciorki), surówka z pomidorów i ogórków (100 g)
- Sok jabłkowy (250 g)
Podwieczorek
- Banan (100 g), migdały (30 g)
Kolacja
- Makaron (100 g) z brokułami (100 g), oliwa z oliwek (10 g), pomidory koktajlowe (80 g)
- Lemoniada (250 g)
Dzień 5 (1960 kcal )
Śniadanie
- Chleb pełnoziarnisty (70 g) z masłem orzechowym (50 g)
- Kawa z mlekiem
- Banan (100 g)
II śniadanie
- Jabłko (100 g)
- Smoothie truskawkowe (250 g)
Obiad
- Zupa brokułowa (350 g)
- Duszony dorsz (100 g) , ryż brązowy(80 g), warzywa gotowane: soczewica, marchewka, brokuły (150 g)
Podwieczorek
- Sałatka owocowa: banan (100 g), maliny (100 g), truskawki (50 g)
Kolacja
- Makaron razowy (100 g) z serem białym chudym (100 g), oliwki czarne (30 g)
- Herbata owocowa
Dzień 6 (1949 kcal)
Śniadanie
- Jogurt naturalny (250 g) z siemieniem lnianym (10 g), jabłkiem (50 g), orzechami pinii (10 g)
- Herbata z cytryną
II śniadanie
- Bułka pełnoziarnista (70 g) z oliwą z oliwek (5 g) z kurczakiem (50 g), pomidorkami koktajlowymi (50 g), sałatą lodową (10 g)
Obiad
- Zupa kalafiorowa (350 g)
- Kotleciki ziemniaczane z białym serem i pieczarkami: ziemniaki (200 g), ser biały (100 g), jajko (50 g), pieczarki (50 g), surówka z marchewki (100 g)
- Kompot z wiśni (250 g)
Podwieczorek
- Koktajl z mango (50 g), kiwi (60 g) i banana (100 g)
Kolacja
- Jajecznica na parze (100 g) ze szpinakiem (80 g) i oliwkami (30 g)
- Herbata czarna
Dzień 7 (2019 kcal)
Śniadanie
- Płatki owsiane (70 g) na mleku sojowym (250 g), żurawina (15 g), migdały (10 g), orzechy laskowe (10 g)
II śniadanie
- Tosty (70 g) z musem malinowym (30 g)
- Mandarynki (60 g)
Obiad
- Zupa ziemniaczana (350 g)
- Pilaw warzywny: kasza jęczmienna (100 g), ciecierzyca (100 g), papryka (50 g), marchewka (50 g), cukinia (pół sztuki), orzechy nerkowca (10 g), oliwa z oliwek (5 g)
- Lemoniada (250 g)
Podwieczorek
- Migdały (30 g)
- Kiwi (60 g)
Kolacja
- Chleb pełnoziarnisty (70 g) z serem twarogowym chudym (50 g), rzodkiewką (50 g) i szczypiorkiem
Dieta DASH – przepisy
Składniki:
- tuńczyk w puszce – 150 g
- awokado – 1 sztuka
- cytryna
- pomidory koktajlowe – 50 g
- jajka przepiórcze – 2 sztuki
- rukola – 40 g
- oliwki zielone – 30 g
- pestki z dyni – 15 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- czosnek
Przygotowanie: aby przygotować sos sałatkowy należy zmieszać wyciśnięty sok z cytryny z oliwą z oliwek. Awokado przeciąć na pół, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Pomidory przekroić na pół. Jaja przepiórcze ugotować i przekroić na pół. Tuńczyka pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce wymieszać rukolę, awokado i tuńczyka, dodać pomidory i oliwki, posypać pestkami dyni raz polać dressingiem.
Składniki:
- makaron – 100g
- bakłażan – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 10 g
- świeża bazylia – 1 pęczek
- świeża cukinia – 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe 100 g
- czosnek
Przygotowanie: makaron należy ugotować al. dente i odcedzić. Bakłażan i cukinię pokroić w plastry, przekroić pomidorki na pół, posiekać bazylię, rozgnieść czosnek. Wszystkie warzywa rozłożyć na blasze piekarnika i piec ok. 15 minut. W misce z oliwą z oliwek rozetrzeć bulion warzywny dodając czosnek i bazylię. Całość wymieszać, aż do uzyskania pasty. Wymieszać pastę z ugotowanymi warzywami i dodać ją do makaronu.
Dieta DASH może być stosowana zarówno u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, jak i profilaktycznie u osób zdrowych, gdyż jest w pełni wartościową dietą o działaniu udowodnionym klinicznie. W pełni pokrywa zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Pomaga ograniczyć spożycie sodu, który przyczynia się do wystąpienia chorób metabolicznych, nadwagi i otyłości. Jej stosowanie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, pomagających w utrzymaniu zdrowia.
Literatura:
[1] Blood pressure and your health. The DASH diet and other lifestyle changes, „Hamilt. Heal. Sci.” 2009.
[2] F. M. Sacks et al., A dietary approach to prevent hypertension: A review of the dietary approaches to stop hypertension (DASH) study, „Clin. Cardiol.” 1999, vol. 22, nr. S3, s. 6–10, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10410299 [dostęp 25.08.2017].
[3] U.S. Department of Health and Human Services, Lowering Your Blood Pressure With DASH. National Institutes of Health National Heart, Lung, and Blood Institute, 2006.
[4] S. Soltani, F. Shirani, M. J. Chitsazi, and A. Salehi-Abargouei, The effect of dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials, „Obes. Rev” 2016, vol. 17, nr 5, s. 442–454, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26990451 [dostęp 25.08.2017].
[5] Following the DASH Eating Plan – NHLBI, NIH, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan [Dostęp 25.08.2017].
[6] D. W. Małgorzata Maczewska- Malec, Dieta DASH 2011, „Medycyna Praktyczna”.
gdybym odżywiała się kierując się tą dietą to utyła bym chyba ze 20 kg.Same makarony ,piszecie ze należy odstawić konserwy rybne a następnie pojawia sie w przepisie ,brak kosekwencji według mnie raczej nie mogę czerpać z tych przepisów inspiracji.Sama zastosowałam sobie odpowiednią dietą kierując się logiką a więc nie jadam wieprzowiny i jej przetworów ,mleka ,pszenicy Natomiast dużo warzyw ,owoców i waga sama” spadła” cholesterol się obniżył 🙂
Zgadzam się, ograniczyłam słodycze. Ciasto, owszem, ale tylko sobota lub niedziela, wyeliminowałam wieprzowinę. Powoli waga spada.
Jeszcze takiego świństwa nie jadłam a przecież puszka z tuńczykiem to sama sol