Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Kuchnia hiszpańska to obok włoskiej i orientalnej, jedna z najpopularniejszych sposobów inspiracji przygotowywania potraw. Niesamowicie aromatyczna, bazująca głównie na naturalnych składnikach, kolorowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Znajduje wielu miłośników, a spędzone wakacje na Półwyspie Iberyjskim często zachęcają do zgłębiania wiedzy na temat samej kultury i gotowania wyśmienitych dań po powrocie do domu.
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska kształtowana była na podstawie wpływów z wielu regionów. Wyróżnia się wpływy arabskie, angielskie, francuskie i meksykańskie. Nie stanowi jednolitego sposobu przygotowywania potraw, bowiem każdy region szczyci się swoim popisowym daniem. Na różnice duży wpływ ma bliskość Morza Śródziemnego, naturalne ukształtowania terenów, tradycja czy też historia związana z regionem.
Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza. Bazuje na naturze i tym, co nam ofiaruje. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkręcają smak każdej potrawy. Klimat śródziemnomorski korzystnie wpływa na uprawę wielu warzyw i owoców, które poprzez obecność hiszpańskiego słońca zyskują niesamowity i niepowtarzalny smak. Można powiedzieć, że w Hiszpanii, niezależnie od regionu króluje oliwa z oliwek, będąca uwieńczeniem smaku wielu dań. Ten istny nektar bogów zawiera wiele cennych składników i właściwości wpływających na zdrowie człowieka.
Oprócz przepysznych owoców i warzyw Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs. Ponadto wyśmienite hiszpańskie wino idealnie łączy się z różnego rodzaju, często niskokalorycznymi serami, z których wybrać możemy najbardziej odpowiadające nam smaki.
Kuchnia hiszpańska – tradycje
Oprócz przepięknych krajobrazów Hiszpania posiada bogate tradycje związane ze spożywaniem posiłków. Jest to kraj południowy, o ciepłym klimacie, co sprzyja biesiadowaniu, ucztowaniu do późnych godzin nocnych w gronie rodziny i znajomych. Wpisuje się to w śródziemnomorską piramidę żywieniową, która jest uważana za najzdrowszą. Wspólne posiłki są jej podstawą. Hiszpanie uwielbiają „fiesty”, zabawy, wszelkiego rodzaju święta, kiedy to mogą wraz z najbliższymi udać się do restauracji i delektować się przysmakami swej kuchni.
Czas spożywania posiłków dla Hiszpanów jest bardzo ważny. Zwykle późne kolacje jadają razem, gdyż wcześniej jest na tyle ciepło, że większość osób wypoczywa w trakcie siesty. Moment wspólnego zasiadania do stołu, to nie tylko kwestia spożycia wspólnego posiłku, ale także rozmowy, radości i prawdziwego ucztowania.
Zwykle rano można zaobserwować wypełnione ogródki barowe osobami niespiesznie podążającymi do pracy. Hiszpanie często nie zjadają w domu śniadania, lecz siadają w pobliskich barach i w promieniach porannego słońca popijają pobudzającą kawę i zjadają niewielkie śniadanie. Po paru godzinach od śniadania, zwykle jada się lunch, a wieczorem obfitą kolację.
W Valencii bardzo popularnym daniem na bazie ryżu i szafranu jest paella, która w różnych odmianach może zawierać owoce morza, kurczaka czy kawałki mięsa z królika, przyrządzana i podawana jest w jednym dużym naczyniu przypominającym patelnię. Kolejną potrawą, z której słynie kuchnia hiszpańska jest gazpacho, odpowiednik chłodnika wykonywanego głównie z pomidorów i papryki. Bardzo popularnym daniem jest tortilla de patatas, wykonana z ziemniaków i przypominająca nieco pulchny omlet. Mówiąc o kuchni hiszpańskiej nie można zapomnieć o tapas, czyli małych przekąskach zwykle podawanych w różnych barach, za którymi przepadają nie tylko rodowici Hiszpanie, ale także większość turystów odwiedzających Półwysep Iberyjski. Świetnie smakują w towarzystwie wina lub hiszpańskiego piwa. Kolejnym sztandarowym daniem jest patatas bravas, uważane za przystawkę. Są to pokrojone w kostkę ziemniaki, które podobnie jak frytki smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem salsa brava (z wędzonej papryki – pimentón).
Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu. Ze słodkości bardzo popularne są churros w formie długich pałeczek o przekroju gwiazdy, smażone na głębokim oleju, które macza się w gorącej czekoladzie.
Kuchnia hiszpańska – przepisy
Składniki:
- pomidory
- czerwona papryka
- ogórek zielony
- cebula
- czosnek
- bulion (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
Przygotowanie: warzywa kroimy w kosteczkę wraz z cebulą oraz czosnkiem, kropimy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy przyprawami. Następnie odkładamy na jakiś czas do lodówki. Po krótkim czasie warzywa wyjmujemy z lodówki i wrzucamy do blendera. Aby ułatwić blendowanie można warzywa podlać bulionem. Następnie po zblendowaniu warzyw, przecedzamy gazpacho przez sito i w ten sposób uzyskujemy gładką masę. I gotowe!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- cebula
- oregano
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie: pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia się. Do przygotowanej wcześniej miseczki dodajemy jajka oraz przyprawy. Pokrojone w plastry ziemniaki podsmażamy na oleju przez ok. 10 minut. W naczyniu żaroodpornym na papierze układamy ziemniaki i czekamy aż wystygną. Do ubitych jajek dodajemy cebulę oraz ziemniaki i doprawiamy. Na rozgrzany na patelni olej wylewamy zawartość miski, tak, by nasza tortilla miała odpowiednią grubość. Wstępnie obsmażamy, a następnie smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, z dwóch stron, aż będzie zarumieniona. Usmażoną tortillę wykładamy na talerz.
Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- sól
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- cynamon, wanilia
Przygotowanie: w garnku roztapiamy masło z wodą, cukrem, solą. Do wrzątku wrzucamy mąkę z cynamonem i wanilią, a następnie zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Po ostudzeniu, wbijamy jajka do masy ciągle miksując. Ciasto będzie dość gęste, ale gładkie. Przez rękaw cukierniczy o przekroju gwiazdki, wyciskamy ciasto o długości około 10 cm na rozgrzany olej i smażymy na brązowy kolor. Po ostudzeniu churros można obsypać cukrem pudrem i podawać z sosem czekoladowym.
Kuchnia hiszpańska uwodzi swym smakiem i aromatem. Kto odwiedziłkiedykolwiek te rejony, to na pewno znalazł swoją ulubioną potrawę. Hiszpańskie dania odtwarzane w domowym zaciszu czy też spożywane w restauracjach, przenoszą nas w ciepłe, latynoskie klimaty, a z każdym kęsem na naszych ustach pojawia się uśmiech.