bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Kuchnia meksykańska stanowi bogactwo tradycji, które silnie wpływają na smaki dań, jakie panują w tamtym regionie. Otwartość, kolory, zapachy, celebrowanie nie tylko świąt, ale i całego życia – to charakterystyczne cechy ludności zamieszkującej Meksyk, która miesza się obecnie z wpływami kultury europejskiej. Kraj jest znany na całym świecie, nie tylko dzięki charakterystycznemu nakryciu głowy – sombrero, ale przede wszystkim za to, co oferuje kuchnia meksykańska.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia meksykańska – tradycje
  • Kuchnia meksykańska – przepisy

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim  z papryką, chili, fasolą czy pysznymi tortillami. Jest ciekawa i bardzo bogata w smaki, dzięki zastosowaniu licznych przypraw, które każdemu daniu nadają wyjątkowy, specyficzny smak. Jednak prawdziwy Meksyk i okolice określa kuchnia, na której kształt mieli wpływ Indianie zamieszkujący tamte tereny oraz hiszpańscy konkwistadorzy.

Podstawowymi składnikami, jakie wyróżniają kuchnię meksykańską są: papryka (różne odmiany), kukurydza oraz rośliny strączkowe (fasole w ponad 20 odmianach). Na bazie tych składników powstaje szeroka gama potraw, zaskakująca swą różnorodnością smaków i przysparzająca wielu doznań kulinarnych.

Pierwsi Indianie, którzy zapoczątkowali tradycje kuchni meksykańskiej, przykładali wielką wagę do procesu gotowaniu. Kukurydza do dziś stanowi w tamtych rejonach podstawę wielu dań. W dawnych czasach kukurydza była przygotowywana w tradycyjny sposób poprzez moczenie jej ziaren w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. Ten sposób przygotowywania zwiększa wartość odżywczą produktu, poprzez łatwiejszy dostęp do aminokwasów, a także sprawia, że kukurydza posiada wyrazisty, charakterystyczny smak. Bazą do większości potraw sporządzanych w Meksyku jest tzw. masa nixtamalera, która powstaje w specjalnym procesie kulinarnym, polegającym na gotowaniu ziaren kukurydzy.

Kuchnia meksykańska – tradycje

W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego (UNESCO). To wydarzenie mówi samo za siebie, jak ważna i bogata kulturowo jest kuchnia meksykańska.

Kuchnia meksykańska często kojarzona jest z różnorodnością smaków i kolorów, bogactwem i zabawą jaka towarzyszy spożywaniu posiłków: fiesty, tańce, śpiewy. Jak się okazuje jednak na jej kształt ogromny wpływ mała religijność mieszkańców Meksyku oraz obyczaje związane z wiarą chrześcijańską. Wielki Post i okres pomiędzy nim wyznaczał tradycje kulinarne, które kultywowane są do dzisiaj. Wierzenia religijne mocno zakorzeniły się w obyczajach tamtejszej ludności, która dostosowała spożywane dania do okresu religijnego.

Pierwsi Indianie, można powiedzieć, byli wegetarianami, gdyż nie znali smaku mięsa wołowego czy wieprzowego. Późniejszy napływ ludności hiszpańskiej ukierunkował kuchnię meksykańską na dwa okresy: Wielkiego Postu oraz czasu, w którym można spożywać praktycznie wszystko.

Z tej tradycji wywodzi się często już zapomniany obyczaj zapraszania znajomych i rodziny na tzw. czekoladowe podwieczorki wielkanocne, gdzie swoich gości częstowało się własnoręcznie przygotowanymi łakociami, deserami i innymi słodkościami.

Kukurydza, fasola i papryka to symbole Meksyku, które od razu przywołują kuchnię pochodzącą z tamtego regionu. Ale tak naprawdę kuchnia meksykańska ukazała światu o wiele więcej. Dzięki niej znamy ziemniaki, dynie, bataty, awokado. Ponadto tradycję kuchni meksykańskiej kojarzymy z popularną tortillą na bazie kukurydzy, mięsnym buritto, chili con carne, guacamole, popularnymi nachos z przeróżnymi salsami oraz enchiladas i tacos, które również powstają na bazie tortilli w przeróżnych formach.

Obecnie panuje trend, że na północy Meksyku dominuje tortilla de harina (z pszenicy), a na południu tortilla de masa, której bazą jest kukurydza.

Kuchnia meksykańska – przepisy

Przepis na chili con carne

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • ½  gorącej kawy
  • ½ gorącego bulionu
  • łyżka sosu sojowego
  • cebula
  • olej
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • ostra papryka
  • oregano
  • mielony kminek
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i dodać do niej mięso. Po podsmażeniu dodać kawę, bulion, sos sojowy, a następnie zagotować oraz dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Następnie dodać pomidory, kukurydzę, fasolę i znów zagotować. Pokrojoną paprykę wrzucić do całości i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Można podawać z żółtym serem na wierzchu.

rozwiń
Przepis na buritto

Składniki:

  • placki tortilla
  • przyrządzony ryż po meksykańsku – z przyprawami i warzywami
  • kawałki mięsa (carnitas) – obsmażone kawałki z papryką i przyprawami
  • sałata lodowa
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • ser żółty
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • limonka

Przygotowanie: tortille należy podgrzać, a następnie nałożyć porcję ryżu, mięsa, sałaty, warzyw oraz sera. Skropić limonką i złożyć tortillę w kopertę. Znów podgrzać na patelni i przekroić na pół. Można podawać z guacamole.

rozwiń
Przepis na guacamole

Składniki:

  • awokado
  • sok z limonki
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki sosu tabasco

Przygotowanie: obrane awokado należy rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki i posiekany drobno czosnek, wszystko razem połączyć. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz sos tabasco i wymieszać. Następnie doprawić do smaku według uznania (pieprz, sól, papryka chili).

rozwiń

Kuchnia meksykańska to jedna z barwniejszych i bardzo inspirujących kuchni świata, która kształtowana była przez wieki. Dominują w niej warzywa i ostre smaki, za które pokochał ją cały świat. Kuchnia i tradycje są ze sobą ściśle powiązane, czego wyrazem jest wpisanie ich na światową listę UNESCO.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i…

Obok kuchni włoskiej jedna z najbardziej rozsławionych kuchni na świecie. Urzeka swym wyrafinowanym smakiem i niecodzienną kompozycją składników. Regiony odznaczające się różnorodnością produktów i kompozycji smakowych, wyznaczają tradycje kulinarne ściśle… Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje…

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach.… Czytaj dalej...

Kuchnia azjatycka – orientalny smak…

Kuchnia azjatycka obok kuchni włoskiej czy francuskiej cieszy się dużą popularnością. Jej charakterystyczny smak i bogactwo przypraw wprowadza nieco orientu do codziennych posiłków. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    kuchnie świata
    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Comfort food – dania do których chętnie wracamy

    Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

    Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

    2

    Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

    10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.