Szkodliwość tłuszczów trans. Lista produktów zawierających tłuszcze trans
Aktualizacja: 28 lutego, 2024
Kwasy tłuszczowe typu trans (TFA) to nienasycone kwasy tłuszczowe z ułożeniem cząsteczek węgla w konfiguracji trans, przy wiązaniu nienasyconym. Naturalnie występują one w mleku i mięsie przeżuwaczy oraz w produktach, które zawierają częściowo utwardzony tłuszcz roślinny.
Jakie korzyści wiązanie typu trans przynosi produktom spożywczym?
- zwiększa temperaturę topnienia;
- nadaje formę stałą;
- chroni przed procesem utleniania;
- polepsza cechy, takie jak porowatość, delikatna struktura;
- zwiększa okres przydatności do spożycia.
Tłuszcze trans – szkodliwość
Tłuszcze typu trans przynoszą wiele korzyści technologicznych, jednak nie można tego samego powiedzieć o ich wpływie na zdrowie. Wykazano, że mogą:
- zwiększać ryzyko powstania miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych,
- zaburzać profil lipidowy krwi (m.in. zwiększają stężenie cholesterolu frakcji LDL i zmniejszają frakcję HDL),
- powodować przewlekłe stany zapalne w organizmie,
- osłabiać odpowiedź tkanek na insulinę,
- zaburzać syntezę długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6,
- przyczyniać się do powstania wolnych rodników.
Tłuszcze tran – lista produktów
Zaleca się, aby spożycie tłuszczów trans wraz z dietą było jak najniższe. Nie powinno przekraczać 1% energii.
Jakie produkty zawierają TFA?
- masło – średnio ok. 2%,
- mleko i jego przetwory:
- mleko (do 0,14%),
- fermentowane napoje mleczne ( ok. 0,05%),
- sery podpuszczkowe (ok. 0,4%),
- sery topione (ok. 0,7%),
- sery twarogowe ( ok. 0,11%).
Powyższe produkty są również cennym źródłem witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych np. wapnia. Nie należy więc ich eliminować, ale ograniczyć.
- tłuszcze roślinne i mieszane:
- miksy tłuszczowe – 1–5%,
- margaryny do pieczenia – 0,5%–22%,
- margaryny miękkie/kubkowe – 0,5%–1%,
- żywność typu fast food:
- frytki do 0,36%,
- hamburgery do 0,3% – porcja do 0,47%,
- kebab do 0,22% – porcja do 1%,
- pizza do 0,53% – porcja do 0,29%
- ciastka paczkowane do 2%,
- czekoladowe wyroby nadziewane do 2,89%.
Produkty zawierające TFA to także:
- pieczywo cukiernicze,
- słodycze,
- dania gotowe.
Tłuszcze trans na etykietach
Obecnie nie ma obowiązku oznaczania zawartości kwasów tłuszczowych typu trans na opakowaniach produktu. Na co w takim razie zwrócić uwagę robiąc zakupy?
TFA będą zawierać produkty, które w składzie mają wymieniony:
- olej roślinny i/lub tłuszcz roślinny częściowo utwardzony/uwodorniony,
- mleko świeże, w proszku, białka mleka, tłuszcz mleczny, śmietankę, śmietanę, mleko, ser i inne produkty pochodzące od przeżuwaczy.
Kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans przynoszą wiele korzyści w przemyśle spożywczym. Nie są jednak obojętne dla naszego zdrowia. Produkty, w których występują tłuszcze trans powstały przemysłowo, oprócz energii nie dostarczają niczego – tzw. „puste kalorie”. Warto maksymalnie zminimalizować ich spożycie. Należy zwracać uwagę m.in. na skład produktu. Natomiast mleko i produkty mleczne powinny być obecne w diecie ze względu na zawartość witamin oraz składników mineralnych.
Literatura:
- Instytut Żywności i Żywienia: Produkty do smarowania pieczywa pod lupą ekspertów. Wyniki najnowszych badań. IŻŻ.
- Włodarek D. i wsp.: Dietoterapia. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2015.
- Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2017.
- https://www.izomery.izz.waw.pl/, [data dostępu: 12.09.2018r].