Szkodliwość tłuszczów trans. Lista produktów zawierających tłuszcze trans

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 lutego, 2024

Kwasy tłuszczowe typu trans (TFA) to nienasycone kwasy tłuszczowe z ułożeniem cząsteczek węgla w konfiguracji trans, przy wiązaniu nienasyconym. Naturalnie występują one w mleku i mięsie przeżuwaczy oraz w produktach, które zawierają częściowo utwardzony tłuszcz roślinny.

Jakie korzyści wiązanie typu trans przynosi produktom spożywczym?

  • zwiększa temperaturę  topnienia;
  • nadaje formę stałą;
  • chroni przed procesem utleniania;
  • polepsza cechy, takie jak porowatość, delikatna struktura;
  • zwiększa okres przydatności do spożycia. 

Tłuszcze trans – szkodliwość

Tłuszcze typu trans przynoszą wiele korzyści technologicznych, jednak nie można tego samego powiedzieć o ich wpływie na zdrowie. Wykazano, że mogą:

  • zwiększać ryzyko powstania miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych,
  • zaburzać profil lipidowy krwi (m.in. zwiększają stężenie cholesterolu frakcji LDL i zmniejszają frakcję HDL),
  • powodować przewlekłe stany zapalne w organizmie,
  • osłabiać odpowiedź tkanek na insulinę,
  • zaburzać syntezę długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6,
  • przyczyniać się do powstania wolnych rodników.

Tłuszcze tran – lista produktów

Zaleca się, aby spożycie tłuszczów trans wraz z dietą było jak najniższe. Nie powinno przekraczać 1% energii.

Jakie produkty zawierają TFA?

  • masło – średnio ok. 2%,
  • mleko i jego przetwory:
    • mleko (do 0,14%),
    • fermentowane napoje mleczne ( ok. 0,05%), 
    • sery podpuszczkowe (ok. 0,4%), 
    • sery topione (ok. 0,7%),
    • sery twarogowe ( ok. 0,11%).

Powyższe produkty są również cennym źródłem witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych np. wapnia. Nie należy więc ich eliminować, ale ograniczyć.

  • tłuszcze roślinne i mieszane:
    • miksy tłuszczowe – 1–5%,
    • margaryny do pieczenia –  0,5%–22%,
    • margaryny miękkie/kubkowe – 0,5%–1%,
  • żywność typu fast food:
    • frytki do 0,36%,
    • hamburgery do 0,3% – porcja do 0,47%,
    • kebab do 0,22% – porcja do 1%,
    • pizza do 0,53% – porcja do 0,29%
  • ciastka paczkowane do 2%,
  • czekoladowe wyroby nadziewane do 2,89%.

Produkty zawierające TFA to także:

  • pieczywo cukiernicze, 
  • słodycze,
  • dania gotowe.

Tłuszcze trans na etykietach

Obecnie nie ma obowiązku oznaczania zawartości kwasów tłuszczowych typu trans na opakowaniach produktu. Na co w takim razie zwrócić uwagę robiąc zakupy?

TFA będą zawierać produkty, które w składzie mają wymieniony:

  • olej roślinny i/lub tłuszcz roślinny częściowo utwardzony/uwodorniony,
  • mleko świeże, w proszku, białka mleka, tłuszcz mleczny, śmietankę, śmietanę, mleko, ser i inne produkty pochodzące od przeżuwaczy. 

Kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans przynoszą wiele korzyści w przemyśle spożywczym. Nie są jednak obojętne dla naszego zdrowia. Produkty, w których występują tłuszcze trans powstały przemysłowo, oprócz energii nie dostarczają niczego – tzw. „puste kalorie”. Warto maksymalnie zminimalizować ich spożycie. Należy zwracać uwagę m.in. na skład produktu. Natomiast mleko i produkty mleczne powinny być obecne w diecie ze względu na zawartość witamin oraz składników mineralnych.

Literatura:

  1. Instytut Żywności i Żywienia: Produkty do smarowania pieczywa pod lupą ekspertów. Wyniki najnowszych badań. IŻŻ.
  2. Włodarek D. i wsp.: Dietoterapia. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2015.
  3. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2017.
  4. https://www.izomery.izz.waw.pl/, [data dostępu: 12.09.2018r].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj do ulubionych