Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Kwasy tłuszczowe typu trans (TFA) to nienasycone kwasy tłuszczowe z ułożeniem cząsteczek węgla w konfiguracji trans, przy wiązaniu nienasyconym. Naturalnie występują one w mleku i mięsie przeżuwaczy oraz w produktach, które zawierają częściowo utwardzony tłuszcz roślinny.
Tłuszcze typu trans przynoszą wiele korzyści technologicznych, jednak nie można tego samego powiedzieć o ich wpływie na zdrowie. Wykazano, że mogą:
Zaleca się, aby spożycie tłuszczów trans wraz z dietą było jak najniższe. Nie powinno przekraczać 1% energii.
Jakie produkty zawierają TFA?
Powyższe produkty są również cennym źródłem witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych np. wapnia. Nie należy więc ich eliminować, ale ograniczyć.
Produkty zawierające TFA to także:
Obecnie nie ma obowiązku oznaczania zawartości kwasów tłuszczowych typu trans na opakowaniach produktu. Na co w takim razie zwrócić uwagę robiąc zakupy?
TFA będą zawierać produkty, które w składzie mają wymieniony:
Kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans przynoszą wiele korzyści w przemyśle spożywczym. Nie są jednak obojętne dla naszego zdrowia. Produkty, w których występują tłuszcze trans powstały przemysłowo, oprócz energii nie dostarczają niczego – tzw. „puste kalorie”. Warto maksymalnie zminimalizować ich spożycie. Należy zwracać uwagę m.in. na skład produktu. Natomiast mleko i produkty mleczne powinny być obecne w diecie ze względu na zawartość witamin oraz składników mineralnych.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!