Na co jest dobry sok z grejpfruta? Czy można pić sok z grejpfruta na czczo?
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Sok z grejpfruta jest kwaśnym, lekko gorzkawym, orzeźwiającym napojem idealnym na upalne dni. Charakteryzuje się bogactwem związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Sok z grejpfruta to spora dawka witaminy C, dlatego wszyscy Ci, którzy pragną na długo zachować młodość i dobrą kondycję, nie powinni odmawiać sobie grejpfrutów, zwłaszcza zimą, kiedy na sklepowych półkach brak rodzimych owoców.
Na co jest dobry sok z grejpfruta?
Sok z grejpfruta odznacza się dużą zawartością witaminy C, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. Sok z grejpfruta spowalnia proces starzenia, działa korzystnie na skórę, poprawiając jej wygląd i kondycję. Wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc nas przed przeziębieniem oraz infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Ponadto sok z grejpfruta posiada właściwości odkażające i przeciwzapalne.
Sok z grejpfruta, podobnie jak sam owoc, charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Oprócz witamin przeciwutleniających (C i E) występują w nim flawonoidy, takie jak naringina, naringenina, narirutyna, kwercetyna, kempferol, limonoidy, hesperetyna czy neohesperydyna. Za gorzki smak grejpfrutów odpowiedzialna jest głównie naringina – glikozyd flawonoidowy. Zawartość naringiny w soku grejpfrutowym wynosi około 470–900 μg/ml [2].
Codzienne spożycie soku z grejpfruta, jak i również innych produktów pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko powstania nowotworów. Flawonoidy są uznawane za związki o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych. W grejpfrutach najsilniejszy potencjał przeciwnowotworowy wykazuje naringina. Hamuje ona wzrost ludzkich komórek nowotworowych piersi poprzez wzmożenie ich apoptozy [4]. Może ona także być skutecznym środkiem w zapobieganiu nowotworów szyjki macicy [6]. Natomiast naringenina indukuje apoptozę ludzkich komórek nowotworowych jelita grubego oraz białaczki promielocytowej [1]. Kwercetyna i kempferol zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego[7], a limonoidy hamują wzrost guzów żołądka i płuc [5].
Picie soku z grejpfrutów pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Odpowiedzialne są za to flawonoidy zawarte w grejpfrutach, głównie hesperydyna i naringina [2]. Wykazano, iż grejpfruty przyczyniają się do hamowania utleniania lipoprotein o niskiej gęstości – LDL (tzw. złego cholesterolu), zwiększania zawartości lipoprotein o wysokiej gęstości – HDL (tzw. dobrego cholesterolu) oraz zmniejszania ogólnej zawartości cholesterolu w surowicy.
Regularne picie soku z grejpfruta zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, m.in. choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz powstania skrzepów. To właśnie potas oraz przeciwutleniacze zawarte w grejpfrutach dbają o nasz układ krwionośny.
Sok grejpfrutowy a odchudzanie
Sok z grejpfruta jest niskokaloryczny – 1 szklanka dostarcza ok. 39 kcal, pod warunkiem że nie jest dosładzany cukrem. Grejpfruty wpływają korzystnie na masę ciała. Sok grejpfrutowy polecany jest w dietach odchudzających, ponieważ usprawnia przemianę materii oraz ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Najkorzystniej dla zdrowia jest samemu wyciskać sok z grejpfrutów lub zaopatrzyć się w tzw. jednodniowe soki, które nie zawierają w swoim składzie substancji słodzących i konserwantów.
Sok z grejpfruta na czczo
Zaleca się picie na czczo szklanki przegotowanej, letniej wody z wyciśniętym sokiem z połowy grejpfruta czy też cytryny. Usprawni to proces trawienia, ułatwi wypróżnianie oraz dodatkowo nawodni organizm. Ponadto jest to dobry sposób na regenerację wątroby.
Sok grejpfrutowy w ciąży
Grejpfruty polecane są w diecie przyszłej mamy ze względu na zawarty w nich kwas foliowy (13µg/100g). Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu, zapobiega wrodzonym wadom cewy nerwowej, m.in. wodogłowiu, rozszczepowi kręgosłupa. Niedobór kwasu foliowego może skutkować poronieniem, odklejeniem się łożyska, przedwczesnym porodem, urodzeniem dziecka z niską masą ciała oraz anemią u ciężarnej. Napój ze względu na sporą ilość witaminy C, ułatwia również przyswajanie żelaza, czyli następnego niezwykle istotnego składnika diety ciężarnej kobiety. Sok z grejpfruta polecany jest także podczas cukrzycy ciążowej, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Poważnym problemem, szczególnie kobiet w okresie ciąży, są złogi w przewodach moczowych. Sok grejpfrutowy, dzięki potężnej dawce witaminy C i kwasu cytrynowego, skutecznie utrudnia rozwój kamieni nerkowych, potrafi je także z powodzeniem rozpuścić.
Nie wszystkie ciężarne mogą sięgać po szklankę soku grejpfrutowego. Unikać powinny go przyszłe mamy, które cierpią na zgagę, gdyż sok z tych owoców może nasilać jej objawy.
Sok z grejpfruta a cukrzyca
Grejpfruty wykazują właściwości hipoglikemizujące, mogą więc pomagać w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy u chorych na cukrzycę. Grejpfruty charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym równym 20, co wskazuje na to, iż po ich spożyciu nie nastąpi gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a wręcz przeciwnie – będzie się ona stopniowo uwalniać. Z tego powodu grejpfrut, jak i świeżo wyciskany sok z niego, może być śmiało spożywany przez diabetyków.
Ponadto uważa się również, że grejpfruty pobudzają produkcję insuliny, co przekłada się na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Spożywanie świeżo wyciskanego soku związane jest również z poprawą insulinowrażliwości, co wskazuje, że sok z grejpfruta sprawdzi się zarówno u cukrzyków, jak i u osób zmagających się z insulinoopornością [3].
Sok z grejpfruta a wątroba
Funkcje detoksykacyjne w naszym organizmie spełnia wątroba oraz nerki. To te dwa organy są odpowiedzialne za oczyszczanie naszego organizmu i krwi ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jeżeli wątroba i nerki funkcjonują prawidłowo, wówczas toksyny usuwane są na bieżąco, a my dzięki temu cieszymy się dobrym zdrowiem. Niestety czasami dochodzi do sytuacji, że narządy te są przeciążone i pracują na skraju wyczerpania. Z tego powodu warto wzbogacić w swoją dietę w warzywa i owoce, które pomagają usprawnić pracę wątroby oraz nerek. Jednym z takich produktów jest grejpfrut . Sok z grejpfruta wpływa korzystnie na proces detoksykacji i regeneracji wątroby. Sok z grejpfruta działa również moczopędnie, przez to wspiera pracę nerek.
Wspominana już naringina wspomaga leczenie zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV). Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji.
Sok z grejpfruta wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Jest skuteczny w profilaktyce cukrzycy i chorób nowotworowych. Pomaga również zapobiegać chorobom układu krążenia, w tym niedokrwiennej chorobie serca czy miażdżyca. Warto codzienne pić świeży sok grejpfrutowy jako element profilaktyki chorób dietozależnych. Spowalnia także proces starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc nas przed infekcjami. Nie odmawiajmy sobie zatem szklanki soku z grejpfruta podczas walki z jesiennym przeziębieniem.
Literatura:
- Kanno S.I., Tomizawa A., Hiura T., Osanai Y., Shouji A., Ujibe M., Ishikawa M., 2005, Inhibitory effects of naringenin on tumor growth in human cancer cell lines and sarcoma S-180-implanted mice, Biological & Pharmaceutical Bulletin, 28(3): 527-530,
- Bodakowska-Boczniewicz J., 2016, Garncarek Z., Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób, 4(23): 9-25,
- Fuijoka K., i in., 2006, The effects of grapefruit on weight and insulin resistance. Relationship to the metabolic syndrome, Journal of Medicinal Food, 9(1): 49–54,
- Li H., Yang B., Huang J., Xiang T., Yin X., Wan J., Ren G., 2013, Naringin inhibits growth potential of human triple-negative breast cancer cells by targeting β-catenin signaling pathway, Toxicology Letters, 220(3): 219-228,
- Manners G.D., 2007, Citrus limonoids: Analysis, bioactivity, and biomedical prospects, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(21): 8285-8294,
- Ramesh E., Alshatwi A., 2013, Naringin induces death receptor and mitochondria-mediated apoptosis in human cervical cancer (SiHa) cells, Food and Chemical Toxicology, 51(1): 97-105,
- Rossi M., Negri E., Talamini R., Bosetti C., Parpinel M., Gnagnarella P., La Vecchia C., 2006, Flavonoids and colorectal cancer in italy, Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, 15(8): 1555-1558.