Zdrowotne właściwości truskawek. Źródło witamin i dobrego samopoczucia
Aktualizacja: 3 sierpnia, 2020
Truskawki, to jedne z najpopularniejszych owoców. Pewnie każdy spróbował ich przynajmniej raz w życiu. Truskawki posiadają właściwości lecznicze, zdrowotne oraz pielęgnacyjne. Nie każdy jednak może z nich korzystać, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych.
Właściwości truskawek
Truskawki posiadają wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych. Słyną z właściwości wspomagających odchudzanie. Zawierają w swoim składzie pektyny, które wspomagają pracę jelit. Truskawki są małokaloryczne, oczywiście spożywane bez żadnych dodatków. Posiadają również właściwości moczopędne. Dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się zatrzymanej w organizmie wody, co powoduje również spadek wagi. Jedzenie truskawek ma korzystny wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu. Truskawki polecane są również osobą mającym problem ze stawami. Te niewielkie owoce zmniejszają ilość kwas moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Obok właściwości zdrowotnych, truskawki pozytywnie wpływają na nasz wygląd. Dzięki Zawarty w nich kwas salicylowy wspomaga złuszczanie się naskórka, dzięki temu cera staje się jaśniejsza i szybciej znika trądzik czy wągry. Maseczka z truskawek jest łatwa w przygotowaniu, jednak powinny jej unikać osoby z cerą naczynkową. Truskawki stosować można również na włosy wraz z innymi produktami takimi jak np. awokado. Maska zaaplikowana na włosy ułatwi rozczesywanie i sprawi, że będą lśniące.
Jakie witaminy ma truskawka?
Truskawki są źródłem wielu witamin ale także minerałów. Zawierają witaminę A, która wzmacnia wzrok, witaminę C posiadającą działanie przeciwnowotworowe i witaminę E przeciwdzialającą procesom starzenia. W ich składzie można odnaleźć większość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) odpowiedzialnych za utrzymanie równowagi psychicznej oraz wspomagających metabolizm.
Truskawki to bardzo zdrowe owoce, które posiadają również właściwości pielęgnacyjne. Niestety są to owoce sezonowe, a ich całoroczna, mrożona wersja traci część ze swych licznych zalet. Truskawki mogą niestety uczulać, dlatego przed ich spożyciem najlepiej zrobić próbę uczuleniową. Co ciekawe, reakcja alergiczna może wystąpić również u osób, które wcześniej nie miały tego problemu.
Przeczytaj nasz artykuł, w którym zebraliśmy najlepsze przepisy na truskawki!