bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Soczysty i „krwawy” symbol płodności – co skrywa granat?

Soczysty i „krwawy” symbol płodności – co skrywa granat?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 8 maja, 2024

Już Hipokrates interesował się tą rośliną, przypisując jej rolę we wspomaganiu płodności czy łagodzeniu objawów menopauzy. Granat stanowił symbol dostatku, dobrobytu i pomyślności. Był owocem, którym mitologiczny władca podziemi – Hades skusił Persefonę. Spożywając go bogini złamała zakaz Zeusa, przez co część każdego roku musiała odtąd spędzać w mrocznej krainie swojego męża, doświadczając rozłąki z matką – patronką urodzaju – Demeter.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Granat
  • Granat – wartość odżywcza i skład
  • Granat – właściwości
  • Granat a odchudzanie

Granat

Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum, pochodzenie od słowa granum – nasienie, ziarno) należący do rodziny Punicaceae jest liściastym krzewem uprawianym w krajach śródziemnomorskich, Iranie, Indiach, Malezji, tropikalnej Afryce oraz w niewielkim stopniu na obszarze Stanów Zjednoczonych. Jego historia sięga aż czasów starożytnych. W wielu kulturach owoc granatu związany był z obrzędami zawarcia związku małżeńskiego. W Turcji panna młoda rozbijała go o podłogę, a ilość kawałków, na które się w ten sposób rozpadł, zwiastować miały liczebność przyszłego potomstwa. W Chinach zaś obraz dojrzałego, otwartego granatu był popularnym weselnym podarunkiem. Wręczany był wraz z życzeniami „obyście mieli tak wiele dzieci jak w nim nasion”. Owoc granatu najczęściej spożywany jest w świeżej postaci, choć może posłużyć także do produkcji soków lub napojów alkoholowych (wino, likier).

Kształtem i wielkością przypomina nieco jabłko. Posiada grubą łupinę o czerwonej, purpurowej lub brązowej barwie. Część jadalną stanowią soczyste, czerwone nasiona. Niekiedy można natrafić także na gatunki o granulkach w odmiennych kolorach: żółtym lub różowym.

Granat – wartość odżywcza i skład

Analizując aspekt odżywczy, granat posiada w swoim składzie głównie węglowodany. Jest także źródłem błonnika, w tym pektyn posiadających zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a także zawiera kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy) wspomagające przeciwutleniacze poprzez chelatowanie jonów metali skłonnych do wchodzenia w niekorzystne reakcje utleniania.  Zobacz co jeszcze pomoże ci zmniejszyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. W jego składzie znajduje się też znaczna ilość potasu – składnika mineralnego prodiuretycznego, ułatwiającego odpływ płynów metabolicznych oraz witaminy C zwiększającej odporność i uszczelniającej naczynia krwionośne.

Intensywnie czerwony kolor miąższu granatu niemal odruchowo przywodzi nam na myśl krew i rzeczywiście owoc ten jest bogatym źródłem kwasu foliowego.  Niezbędny jest on dla prawidłowego przebiegu procesu erytropoezy (powstawania czerwonych krwinek). Gdy cierpimy na jego niedobór w erytrocytach dochodzi do asynchronicznego rozwoju jądra i cytoplazmy, co skutkuje ich nieprawidłowo dużym rozmiarem, prowadzącym do anemii (tzw. megaloblastycznej). Zawiera także witaminę K, która z kolei dba o właściwą krzepliwość krwi.

Granat zawiera cała gamę związków o charakterze przeciwutleniającym takich jak: garbniki, polifenole (m.in. punikalaginę), antocyjany (np. cyjanidyna, delfinidyna, pelargonidyna), kwasy fenolowe jak elagowy, galusowy oraz pewne ilości alkaloidów. Związki te chronią organizm przed tak powszechnie dziś mającym miejsce i stającym się przyczyną śmierci, procesem nowotworzenia.

Granat – właściwości

Ekstrakt z granatu stosowany był w lecznictwie już od czasów starożytnych, stanowiąc antidotum na przypadłości takie jak infekcje, wrzody, biegunki, krwotoki oraz problemy z oddychaniem. Kora granatowca także stanowić może lek. Obecne w niej garbniki i alkaloidy oddziałują toksycznie na płazińce oraz tasiemce – pasożyty zdolne do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka. Podobny wpływ może mieć także sok ze świeżych łupin.

Dzięki bogactwu zawartych w granacie substancji antyoksydacyjnych wykazuje on działanie przeciwnowotworowe. W przypadku raka piersi potrafi modyfikować i osłaniać kluczowe białka i geny zaangażowane w proces kancerogenezy. W walce z rakiem prostaty, wykazuje także działanie antyproliferacyjne, czyli hamuje namnażanie się komórek guza. Zapobiega jego wzrostowi, ograniczając tworzenie się połączeń krwionośnych, które go odżywiają (tzw. angiogeneza) i które sprzyjają przerzutom do innych tkanek. Stymuluje też obumieranie komórek rakowych już powstałych, czyli tzw. apoptozę.

Granat a odchudzanie

Okazuje się, że owoc ten może poprzez różnorodne mechanizmy oddziaływania skutecznie zapobiegać i pomagać w walce z objawami składającymi się na tzw. zespół metaboliczny.

W badaniach prowadzonych głównie na gryzoniach wykazano, iż spożywanie oleju z nasion granatu wraz z dietą wysokotłuszczową, ogranicza przyrost masy ciała oraz masy tłuszczowej. Dodatkowo interwencja taka chroni przed rozwojem cukrzycy typu II, gdyż prowadzi do zmniejszenia insulinooporności tkanek. Równie korzystny wpływ miał ekstrakt z liści. Podawanie go myszom żywionym dietą wysokotłuszczową w dawce 800 mg/kg przez okres 12 tygodni doprowadziło u nich do obniżenia poziomu cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi. Niższy udział tkanki tłuszczowej

w obrębie brzucha odnotowany został u zwierząt suplementowanych ekstraktem z tego owocu, który siłą rzeczy zmniejszał też ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych. Składniki zawarte w granacie mogą również zwiększać spoczynkową przemianę materii, hamować aktywność lipazy – zwiększając tym samym stopień wydalania spożytych tłuszczów, zmniejszać apetyt, chronić lipoproteiny przed oksydacją (działanie antymiażdzycowe), zwiększać syntezę tlenku azotu działającego rozszerzająco na naczynia krwionośne, co redukuje opór i tym samym obniża ciśnienie krwi.

Otyłość powiązana jest nierozerwalnie czy wręcz stanowi rodzaj stanu zapalnego organizmu, gdyż jego mediatory, takie jak interleukina 6, nasilają powiązane z nią zmiany metaboliczne. Coraz szerzej mówi się także o tym, że skład naturalnej mikroflory bakteryjnej zasiedlającej przewód pokarmowy człowieka, może mieć wpływ na masę ciała. Składniki granatu oddziałują korzystnie w obu tych polach.

Biorąc pod uwagę wszystkie opisane wcześniej właściwości, granat bezapelacyjnie warto włączyć do swojego jadłospisu. Świetnie sprawdza się w sałtkach czy lekkich deserach. Będzie chronił przed rakiem, poprawiał profil lipidowy krwi, zapobiegał przyrostowi masy ciała czy anemii. Jedzmy go na zdrowie!

Literatura:

  • Al-Muammar M.N., Khan F. (2012): Obesity: The preventive role of the pomegranate (Punica granatum), Nutrition 28, 595–604.
  • Białek A., Teryks M., Tokarz A. (2014): Sprzężone trieny kwasu linolenowego(conjugated linolenic acid – CLnA, super CLA) – źródła i działanie biologiczne. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 68: 1238-1250
  • Jacob L.M., Klippel K.F. (2009): Polifenole pochodzące z owocu granatu w leczeniu raka stercza.Nowe perspektywy oraz kliniczne i przedkliniczne dane na temat działania polifenoli owocu granatu. Przegląd Urologiczny. 5,57.
  • Kmieć K. (2010): ośliny lecznicze w ekslibrisie. Granatowiec właściwy – Punica granatum. Alma Mater. Miesięcznik Uniwersytetu Jagielońskiego. 122-123: 75-76.
  • Miktus M. (2010): Bioaktywne składniki pochodzenia roślinnego. Nutritional & Health, 13, 4, 53: 1-12.
  • Seeream N.P., Adams L.S., Henning S.M., Niu Y., Zhang Y., Nair M.G., Heber D. (2005): In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and
    a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice. The Journal of Nutritional Biochemistry, 16,6: 360-367.
  • Vini R., Sreeja S. (2015): Punica granatum and its therapeutic implications on breast carcinogenesis: A review. Biofactors. Apr 9. doi: 10.1002/biof.1206. [Epub ahead of print]

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Maciejewska ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce cytrusowe

Sok z granatu – właściwości,…

Naturalny lek na wiele dolegliwości. Sok z granatu posiada szerokie zastosowanie. Czytaj dalej...
stres

Długotrwały stres podnosi poziom cholesterolu.…

Długotrwałe napięcie może być zgubne dla naszego zdrowia. By uchronić się przed wieloma negatywnymi skutkami stresu, należy unikać i niwelować czynniki stresogenne. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...

Jak zacząć odchudzanie – dowiedz…

Próbowałeś już wszystkiego, a waga nadal stoi w miejscu? Może źle się do tego zabierasz. Sprawdź gdzie popełniasz błąd i zacznij w końcu gubić kilogramy! Do kolejnej diety podejdź z… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce cytrusowe

    owoce cytrusowe
    kumkwat właściwości zastosowanie przepisy jak jeść kumkwat
    owoce cytrusowe

    Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?

    pomelo właściwości jak jeść i jak obierać pomelo
    2
    owoce cytrusowe

    Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?

    Plasterki czerwonego grejpfruta na talerzu.
    5

    Grejpfrut zielony, czerwony, biały – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

    mandarynki właściwości w ciąży w czasie odchudzania
    1
    owoce cytrusowe

    Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

    pomarańcze właściwości w ciąży
    owoce cytrusowe

    Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

    Mandarynki właściwości, zastosowanie, przepis na nalewkę z mandarynek
    owoce cytrusowe

    Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.