Interakcje żywności z lekami. Czym popijać farmaceutyki?

🕣 3 min czytania

Życie w ciągłym biegu, niesie za sobą drastyczne skutki zdrowotne. Niewłaściwe leczenie jednej jednostki chorobowej, powoduje powstawanie drugiej. Chcąc zachować zdrowie, warto zwracać uwagę na sposób przyjmowania leków, a szczególnie ich interakcje z żywnością.

Zachowanie leku w organizmie

Lek po podaniu doustnym przechodzi przez kilka etapów. W skład medykamentu wchodzą substancje farmakologicznie czynne i substancje pomocnicze nadające mu odpowiednią postać np. woda, żelatyna, skrobia. Podczas „wędrówki” leku w organizmie następuje: uwalnianie substancji farmakologicznie czynnej, wchłanianie do krwiobiegu, rozprowadzane docelowe do miejsca działania.

Losy leku w ustroju w skrócie można opisać jako LADME, czyli:

  1. L – [liberation] uwolnienie
  2. A – [absorption] wchłanianie
  3. D – [distribution] rozmieszczenie
  4. M – [metabolizm] metabolizm
  5. E – [excretion] wydalanie

Zapoznanie się z treścią ulotki załączoną do leku

Średnio co trzecia reklama dotyczy farmaceutyków, to właśnie z tego źródła kojarzyć się nam może znana formułka pt.:

Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Ta informacja to ostrzeżenie. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia w musi być zamieszczone w emitowanej reklamie.

„Mądry Polak po szkodzie”, ulotki czytane są najczęściej po zaszłej interakcji leku z żywnością, w momencie gdy np. czujemy się żle. Nie sposób wszystkich błędnych zastosowań leku wymienić, ale przykładowo: osoby starsze mające problemy z połykaniem, często przyjmują wbrew zaleceń lekarza połowę tabletki/ kapsułki. Nie należy dzielić farmaceutyku o przedłużonym działaniu, takie tabletki zazwyczaj nie posiadają „przedziałki”, co oznacza, że mają zostać przyjęte w niezmienionej postaci. Niewłaściwe posługiwanie się lekiem, prowadzić może do podrażnień przewodu pokarmowego.

Dzięki dokładnemu poznaniu wzajemnych oddziaływań lek – organizm, można uniknąć niepożądanych skutków farmakoterapii, wystarczy wziąć ulotkę do ręki i dokładnie przeanalizować tekst.

Wchłanialność leku i interakcje żywnościowe

Farmaceutyki różnią się od siebie funkcjonalnością, ale i też miejscem wchłaniania (jelita lub żołądek). Istotna jest informacja zamieszczona w ulotce na temat zażycia leku na czczo bądź po spożytym posiłku. Na czczo, szybciej wzrasta stężenie leku we krwi, natomiast po spożyciu posiłku opróżnianie żołądka jest długotrwałe i tym samym wydłuża się pasaż leku.

Szybko nie znaczy lepiej, działanie leków jest zróżnicowane, o czym powinniśmy pamiętać. Na „pusty żołądek” nie zaleca się stosować silnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) np. paracetamol, ketoprofen, ibuprofen, dotyczy to w szczególności osób chorujących na wrzody żołądka i/ lub dwunastnicy,  które muszą przestrzegać zalecenia producenta, by osłonić błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Niepożądane skutki zdrowotne przy leczeniu farmakologicznym powodować mogą interakcje leku z pożywieniem. Dodatkowo składniki pokarmu lub napoju mogą tworzyć z lekiem związki, których organizm nie jest w stanie wchłonąć np. herbata obfitująca w taniny, hamuje wchłanianie preparatów żelaza stosowanych w leczeniu niedokrwistości.

Wskazane jest popijanie lekarstw dużą ilością wody ok. 250 ml, wtedy następuje szybsze wchłanianie substancji czynnej.

Ważne

Popijać leków nie należy:

  • sokami z cytrusów (np. sok grejpfrutowy); colą, ponieważ niektóre leki np. antybiotyki z grupy penicylin, są nietrwałe w kwaśnym środowisku żołądka
  • kawą; herbatą, ponieważ płyny zawierające garbniki łatwo absorbują (pochłaniają) na powierzchni różne substancje, w tym też leki
  • mlekiem, ponieważ lek może się nie wchłonąć poprzez jego wiązanie z jonami wapnia.

Przyjmowanie dużej ilości błonnika pokarmowego zarówno rozpuszczalnego (np. otręby owsiane; owoce, warzywa obfitujące w pektyny jabłka, buraki, marchew) jak i nie rozpuszczalnego w wodzie (otręby żytnie, płatki gryczane) przyczyniają się do złej wchłanialności farmaceutyków. Błonnik przyjmowany >40g/d prowadzi do ograniczenia skuteczności terapii np. antykoncepcyjnej, przeciwdepresyjnej.

Przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych, należy uważać na potrawy bogate w witaminę K takie jak: brukselka, kapusta, brokuły, sałata, rzepa, szpinak. Ta interakcja leku z żywnością, może spowodować: zator płucny, zawał serca, udar mózgu ze względu na zwiększenie krzepliwości krwi.

Alkohol w organizmie człowieka podlega takim samym procesom jak leki, czyli wchłanianiu, dystrybucji, metabolizmowi i wydalaniu. Badania wykazały, że zwiększona podaż witaminy A z etanolem prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Najczęściej odnotowuje się interakcję lek – alkohol po użyciu paracetamolu. Interakcja ta, zwiększa ryzyko choroby, obrażeń a nawet prowadzić może do śmierci.

W przypadku, gdy dany składnik pokarmowy zaburza działanie leku, bezpiecznie jest go zażyć na ok. 2 godziny przed lub 2 godz. po posiłku. Interakcje lek – żywność mogą mieć znaczący wpływ na powodzenie terapii lekowej i na skutki uboczne wielu leków. Prewencyjnie warto jest zapoznać się z ulotką ,zwykłego’ leku przeciwbólowego.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

22.04.2015

Autor artykułu:

Aneta Pietrzak
Aneta Pietrzak Psychodietetyk

Zapraszam do współpracy w zakresie pomocy w problemach związanych z żywieniem. Posiadam uprawnienia do pracy z dziećmi. Wykształcenie psychologiczne, pedagogiczne oraz psychodietetyczne. Oferuję towarzyszenie pacjentowi na każdym etapie zmiany, od ustalenia celów, jadłospisów poprzez wdrażanie kolejnych etapów zmiany nawyków, aż do dotarcia do oczekiwanych rezultatów. Zapraszam do gabinetu w Płocku lub do wizyt on-line.

Dodaj do ulubionych