Dieta boot camp – zasady, efekty i przepisy
Aktualizacja: 23 lutego, 2024
Często naprzemiennie stosujemy różne diety w poszukiwaniu złotego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów. Co chwilę pojawiają się nowe diety, które zapewniają o swojej skuteczności i bezpieczeństwie stosowania. W pogoni za szczupłą sylwetką, wprowadzamy często bardzo rygorystyczne zasady żywienia. Dieta boot camp pokazuje, jak efektownie i skutecznie stosować porady żywieniowe, których autorką jest Gillian McKeith.
Dieta boot camp
Dieta boot camp została opracowana na podstawie popularnych treningów boot camp, zakładając ścisłe przestrzeganie i słuchanie poleceń instruktora, w tym wypadku autorki książki omawianej diety, Gillian McKeith – brytyjskiej dietetyczki. Po drugie w diecie boot camp bardzo ważna jest stała motywacja i postępowanie wg wskazówek, zawartych w gotowym przepisie na zdrowe odchudzanie. O tej diecie mówi się jak o reżimie wojskowym i słuchaniu rozkazu: chudnij!. Autorka zapewnia, że słuchając jej rad jesteśmy skazani na sukces. Jest to dieta dla osób lubiących proste, gotowe rady, których ścisłe przestrzeganie przybliża nas do określonego celu – zrzucenia na wadze. Rzeczowy plan działania nie respektuje żadnych ustępstw. W diecie boot camp należy całkowicie podporządkować się rozpisanemu na 14 dni programowi żywieniowemu. Przez te 14 dni, codziennie motywowani, uczymy się prawidłowych nawyków żywieniowych, które nie tylko pozwalają schudnąć, ale także zadbać o zdrowie.
Dieta boot camp – zasady
Główną zasadą diety jest przestrzeganie zaleceń żywieniowych, a 14-dniowy plan działania, ma pomóc odchudzającym się w nauce zdrowych nawyków żywieniowych. Dieta zakłada całkowite podporządkowanie się myśli autorki diety. Można zauważyć, że program dietetyczny bardzo przypomina diety oczyszczające, które mają za zadanie „odtruć” organizm z tego co spożywamy na co dzień. Dieta boot camp zakłada również rezygnację z produktów wysokoprzetworzonych, tłustych. Należy zrezygnować z nadmiaru cukru i soli. Kolejną zasadą diety jest przyrządzanie potraw bez tłuszczu (smażenia). Preferowane jest gotowanie, pieczenie czy duszenie. Najważniejsze są warzywa i to spożywane na surowo, gdyż zachowują w tej formie wszystkie składniki odżywcze. Ponadto dieta boot camp zakłada rezygnację z pszenicy (ze względu na częstą nietolerancję glutenu) oraz nabiału (nietolerancja laktozy). To co ma być źródłem pełnowartościowego białka to ryby i chude mięsa. Zalecane są zdrowe tłuszcze zawarte w tłustych rybach, orzechach czy awokado (pomimo sporej kaloryczności).
Dieta boot camp zakłada 3 główne posiłki oraz 3 przekąski. Potrawy skomponowane są w taki sposób, by maksymalnie ułatwić procesy trawienne, zapewnić jak najlepszą przyswajalność składników odżywczych. Ponadto plan żywieniowy zawiera nie tylko zasady zdrowej diety, ale przewiduje dodatkowo aktywność fizyczną, która uzupełni cały program. Dieta określa każdy krok, kolejny etap, nie tylko jeśli chodzi o samo sporządzanie posiłków, ale o zmianę nastawienia, sposobu myślenia oraz przygotowania się psychicznego do odchudzania.
Dieta boot camp – efekty
Głównym efektem i nadrzędnym celem diety boot camp, nie jest co ciekawe spadek wagi (chociaż utrata kilogramów wynika z samego założenia programu), ale zmiana sposobu myślenia, a także pozytywne nastawienie psychiczne i zmotywowanie osób chcących podjąć walkę ze zbędnymi kilogramami. Uczy jak pozytywnie postrzegać siebie i swoje ciało, zapewniając tym samym trwałość efektów. Program żywieniowy diety boot camp uczy systematyczności, zdrowych i dobrych nawyków żywieniowych, dążenia do określonego celu.
Dieta boot camp – przepisy
Składniki:
- 10 dag czerwonej soczewicy
- 2 obrane i posiekane szalotki
- 1 obrany i rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku (bez dodatku glutaminianu)
- 10 dag mieszanych warzyw liściastych, w tym rukola (rokieta siewna) i/lub młodego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, zielonej pietruszki lub mięty
- 4 cząstki cytryny
Przygotowanie: soczewicę należy opłukać, odsączyć i wstawić do garnka. Następnie wrzucić szalotkę, imbir, czosnek i bulion. Zalać zimną wodą. Następnie gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić wodę, a na warzywach liściastych położonych na talerzu ułożyć soczewicę. Udekorować zielonymi listkami i położyć cząstki cytryny (do wyciśnięcia).
Grillowany łosoś
Składniki:
- 150 g łososia
- łyżeczka oliwy z oliwek
- zielona fasolka szparagowa
- ocet balsamiczny
- sałata
- zioła, przyprawy
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie: łososia zamarynować w ulubionych ziołach, przyprawach i oliwie z oliwek. Następnie usmażyć na patelni grillowej. Ugotować fasolkę szparagową. Na talerzu ułożyć sałatę i fasolkę, skropić octem balsamicznym i ułożyć łososia. Do smaku skropić odrobiną soku z cytryny.
Dieta boot camp pozwala nie tylko schudnąć, ale przede wszystkim uczy, jak zdrowo żyć i się odżywiać. Dba o pozytywne nastawienie i motywację do działania. Poprawia samopoczucie i pomaga w akceptacji siebie. Precyzyjnie ułożony plan żywieniowy daje szansę na uzyskanie postawionego celu i co bardzo ważne jego utrzymanie w przyszłości.