Rozkład kalorii i składników odżywczych na 5 posiłków
Jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii dotyczących zdrowego żywienia jest rozkład posiłków w ciągu dnia. Jednym z najczęstszych zaleceń jest spożywanie 5 posiłków – 3 głównych i 2 mniejszych. Jaki wpływ ma ilość posiłków na właściwości zdrowotne diety?
Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze
Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?
Cynk – niezbędny mikroelement. Zobacz za co jest odpowiedzialny!
Choć cynk występuje w organizmie ludzkim w śladowych ilościach, jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest niepodważalna. Jego niedobory mogą być bardzo niebezpieczne!
Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące
Wybór wartościowych produktów, jako źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz pozostałych niezbędnych składników zbilansowanej diety, jest jednym z warunków zachowania zdrowia. Na wartość odżywczą produktów spożywczych ma wpływ wiele czynników, na które w większości przypadków możemy wpłynąć. Czym jest wartość odżywcza i jakie czynniki ją determinują?
Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych
W 2012 roku student informatyki Rob Rhineheart doszedł do wniosku, iż jedzenie nie jest mu całkowicie potrzebne. W konsekwencji nie stał się jednak mnichem, który potrzebuje do życia promieni świetlnych lub kosmicznej energii.
Biodostępność składników mineralnych z pożywienia
Produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz woda stanowią prawdziwe bogactwo soli mineralnych. Jednak nie tylko dieta zapewnia i wpływa na optymalny stan odżywienia organizmu poszczególnymi mikro i makroelementami.
Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania
Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Witamina B6 – działanie, niedobór, nadmiar, występowanie i dawkowanie
Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu
Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.
Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość
Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!
Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw
Jak zachować najwięcej cennych substancji w warzywach? Jak gotować zdrowo? Poznaj kilka metod, które pozwolą zachować najwięcej witamin w warzywach.
O najważniejszych w diecie sportowców składnikach odżywczych słów kilka
Każdy z nas zapytany, prawdopodobnie umiałby wymienić podstawowe składniki odżywcze. Czy równie pewnie odpowiedzielibyśmy na pytanie, jaką rolę spełniają one w żywieniu osób uprawiających sport? Oto podpowiedź.
Jagody acai kontra jagody goji – zobacz różnicę
Jagody goji czy jagody acai, które wybrać? Dowiedz się, jakie są między nimi różnice.
Interakcje leków z żywnością, zobacz co wpływa na ich wchłanianie
Na działanie leków ma wpływ nie tylko ich dawkowanie, ale również połączenie z żywnością. Dowiedz się, czym nie należy popijać leków oraz, czy lepiej zażywać je przed czy po posiłku.
Jagody acai na odchudzanie
Jedz owoce acai, a na pewno stracisz kilogramy! Kilka faktów na temat tych cudownych owoców.
Bilans energetyczny i jego rodzaje. Zobacz jak prosto go obliczyć
Prawidłowo skomponowana dieta to nie tylko ilość kalorii. Zadbaj również o odpowiednie proporcje składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów
Nie tylko ilość, ale również składniki diety mają ogromne znaczenie.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !