Awokado jest rośliną ciepłolubną, rośnie na kontynencie amerykańskim w klimacie tropikalnym i subtrpikalnym. Zielone owoce awokado są używane na całym świecie. Można znaleźć je zarówno w japońskim sushi, jak i w meksykańskim tacos w postaci dipu guacamole. Również w Polsce zyskuje coraz większą popularność. I bardzo dobrze. Ten mały owoc posiada wiele witamin i cennych substancji odżywczych. Pomimo dużej ilości kalorii, świetnie nadaje się dla osób odchudzających się, wspomagając utratę zbędnych kilogramów. Sposobów na jego przyrządzenie jest całe mnóstwo. Wybierz, któryś dla siebie i spróbuj, a z pewnością awokado na stałe zagości w twojej kuchni.
Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado
Owoc awokado dostępny jest do kupienia przez cały rok. Można wykorzystać go do wielu przekąsek i potraw. Czym się kierować przy zakupie oraz jak przechowywać owoc w domu?
Masło z awokado zamiast masła? Jak zrobić masło z awokado?
Awokado to nietypowy owoc o cennym składzie, który jest dobrą alternatywą dla masła i do tego korzystnie wpływa na zdrowie.
Pestka z awokado – właściwości. Czy pestka z awokado jest trująca, co z nią zrobić?
Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?
Awokado jak jeść
Jeśli kupicie niedojrzałe awokado, połóżcie je obok jabłek, a już po krótkim czasie będziecie mogli cieszyć się jego pysznym smakiem. Awokado należy obrać i pozbyć się pestki z środka. Miąższ można pokroić i dodać do sałatek, na kanapkę albo przygotować z niego pyszny dip guacamole.
Zastosowanie oleju z awokado na twarz i włosy
Awokado cieszy się coraz większą popularnością. Doceniane jest za bogactwo składników odżywczych, a w szczególności „dobrych”, czyli wielonienasyconych tłuszczów. Wraz z rosnącą powszechnością jego zastosowania pojawił się też olej z awokado, który nie dość, że jest skarbnicą związków aktywnych, to jeszcze nadaje się nie tylko do użycia wewnętrznego, ale i zewnętrznego, działając cuda dla urody! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat właściwości tego produktu.
Awokado a odchudzanie. Czy awokado tuczy? Przekąski z awokado
Pochodzący z Meksyku owoc awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Jednak czy to oznacza, że osoby odchudzające się powinny go unikać? Poznaj właściwości awokado i jego wpływ na odchudzanie.
Zalety i wady spożywania awokado
Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz innych znanych potraw. Awokado jest tłustym produktem, który z tego powodu często uważany jest za niekorzystny dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego! Poznajmy wady oraz zalety amerykańskiej rośliny.
Awokado – właściwości kosmetyczne
Awokado zawiera m. in. witaminę E oraz posiada właściwości nawilżające, dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków. Samodzielnie można wykonać z niego maseczkę do twarzy, odżywkę do włosów, a nawet peeling do stóp!
Mus czekoladowy z awokado i orzechów
Macie ochotę na deser ? Moją dzisiejszą propozycją na jesienną chandrę jest krem czekoladowy z awokado i orzechów. Doskonale smakuje, jest bardzo pożywny i pełen wartości odżywczych. Możecie go użyć do smarowania pieczywa, a także jako alternatywę dla kremów do ciast.
Uczulenie na lateks – przyczyny, objawy oraz alergeny pokarmowe
Czy wiesz, że będąc uczulonym na lateks prawdopodobne jest, że możesz mieć alergię również na niektóre owoce? Sprawdź dlaczego.
Odżywczy zielony koktajl z bananem, awokado i jarmużem
Zapraszam na pełnowartościowy i sycący koktajl z zielonych warzyw i owoców. Koktajl może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie obiadu czy kolacji.
Awokado w lecznictwie
Substancje zawarte w awokado mogą skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Dzięki jego dobroczynnym właściwościom regulującym poziom cholesterolu, polecany jest w diecie osób zmagających się z miażdżycą.
Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu cieszy się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych żywieniem, jak i naturalnymi kosmetykami.
Sałatka z kaszą pęczak, łososiem i awokado
Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę z wędzonym łososiem i kaszą pęczak. Sałatka jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i szybkość przygotowywania posiłków.
Awokado chroni przed 5 chorobami!
Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!
Domowe sposoby na piękną cerę – peelingi i maseczki
Wygląd zewnętrzny jest ważny dla większości osób. Marzymy o tym, aby mieć cerę ładną, gładką, bez niedoskonałości i pełną blasku. O cerę należy dbać dobierając kosmetyki odpowiednie do jej typu. Pomocne mogą być również maseczki, które można przygotować w domu.
Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach
O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków. I o ile nie ma większej trudności w wyborze mleka roślinnego, oleju zamiast masła czy agaru zamiast żelatyny, zostaje dylemat – czym zastąpić jajko?
Pasta z awokado, jajkiem i suszonymi pomidorami
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Na dowód tego zapraszam na pyszną, zdrową i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem awokado i suszonych pomidorów.
Wpływ diety na złagodzenie zaburzeń lękowych
Jak się okazuje, nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich produktów do naszych posiłków możemy zminimalizować odczuwany lęk.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Tym razem podróżujemy do Meksyku, kraju pysznych tortilli i tacos! Zapraszamy!
Przepis na zupę krem ze szpinakiem i awokado
Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Awokado - właściwości zdrowotne i odżywcze
Ten zielony owoc niezbyt często gości na naszych stołach. A szkoda. Warto przyjrzeć mu się bliżej szczególnie, dzięki jego właściwościom prozdrowotnym.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !