Hipercholesterolemia

Cholesterol to związek będący największym wrogiem naszego serca. Istnieją dwie frakcje cholesterolu dobry HDL i zły LDL, których norma wynosi kolejno 30–80 mg/dl i 135–155 mg/dl i zależna jest od wieku, płci i przebytych chorób. Zarówno tłusta jak i zbyt słodka dieta może prowadzić do podwyższonej ilości złego cholesterolu LDL. Palenie papierosów i otyłość może spowodować, że podwyższony cholesterol będzie skutkował poważnymi chorobami układu krwionośnego prowadząc do zawałów i miażdżycy. 

Jeśli zmagasz się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, postaw na zdrowe odżywianie. Odpowiednio skomponowana dieta na wysoki cholesterol to niezawodny element w walce z LDL - tak zwanym złym cholesterolem. Warto pamiętać, że jego nadmiar może prowadzić między innymi do miażdżycy. Zrezygnowanie z produktów wyróżniających się wysoką zawartością tłuszczu, cukru i produktów przetworzonych, to pierwszy krok. Dieta obniżająca cholesterol powinna obfitować w zdrowe produkty, pozwalające komponować zróżnicowane posiłki. A czy dieta na zbicie cholesterolu i dieta miażdżycowa to to samo? O czym należy pamiętać podczas walki z cholesterolem? Przekonaj się, co warto wiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie! W artykułach zebranych poniżej dowiesz się więcej zarówno o samym cholesterolu, jak i sposobach jego obniżenia. W większości wypadków wystarczy ruch i zmiana diety, aby zapobiec przykrym konsekwencjom podwyższonego cholesterolu.