Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Choć fruktoza jest dość popularną substancją i z pewnością każdy słyszał o jej słodkim smaku, to jednak nie każdy świadomy jest jej całkowitego wpływu na stan zdrowia. Podwyższony cukier, cholesterol, otyłość to tylko kilka ze skutków, które mogą grozić w przypadku nadmiernego spożycia fruktozy. Dowiedz się jak możesz uniknąć jej wysokiego stężenia w organizmie.
Fruktoza – co to jest i gdzie się znajduje?
Fruktoza to cukier prosty występujący naturalnie w owocach i miodzie. Wraz z glukozą wchodzi w skład sacharozy – cukru w cukierniczce. W związku z tym, że jest ona słodsza od sacharozy znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, można jej dodać mniej, a efekt będzie taki sam.
Fruktoza jest także składnikiem syropu glukozowo-fruktozowego, który możemy znaleźć w wielu artykułach. Między innymi znajduje się on w napojach, sokach, jogurtach owocowych, ale także w dżemach, galaretkach, lodach, płatkach do mleka oraz wszelkiego rodzaju słodyczach. Niestety dodawany jest też często do ketchupów czy sosów pomidorowych. Nawet wody smakowe np. truskawkowe też zawierają go w swoim składzie.
Kilkadziesiąt lat temu, kiedy jeszcze technologia przetwarzania żywności nie była tak rozwinięta, ludzie spożywali zdecydowanie mniej fruktozy. Obecnie jej nadmierna konsumpcja ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Fruktoza – jak wpływa na cholesterol
Jak wiemy wszystkie składniki w naszym organizmie muszą zostać przetworzone do odpowiednich produktów – zmetabolizowane, aby mogły zostać wchłonięte i wykorzystane, np. na energię.
Mogłoby się wydawać, że glukoza i fruktoza przechodzi tak samo ten proces, ponieważ obie są cukrami prostymi. Fruktoza omija jednak jeden z etapów przemian biochemicznych, co prowadzi do jej nadmiaru w wątrobie, a w konsekwencji zwiększenia syntezy trójglicerydów i podniesienia poziomu „złego cholesterolu” LDL. Wzrost stężenia trójglicerydów w organizmie jest dla nas niebezpieczny, ponieważ może powodować miażdżycę oraz zagrożenie dla serca.
Wystarczy zjeść kilka ciasteczek, wypić sok czy napój, poczęstować się owocem i dostarczymy dużą ilość fruktozy do naszego organizmu.
To właśnie fruktoza może również prowadzić do podwyższonego cholesterolu, a nie tylko spożywanie tłustych potraw.
Fruktoza – na co może jeszcze wpływać?
Oprócz podwyższania stężenia trójglicerydów, fruktoza zwiększa ciśnienie tętnicze, negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Fruktoza może przyczyniać się do otyłości, zaburza także poczucie głodu i sytości, przez co nasz organizm nie kontroluje, że zjedliśmy już odpowiednią ilość posiłku, tylko domaga się więcej.
W badaniach coraz częściej okazuje się także, że fruktoza może zwiększać zachorowalność na nowotwory szczególnie jelita grubego.
Nie da się całkowicie zrezygnować ze spożycia fruktozy ze względu na jej obecność w owocach. Jednak powinniśmy zastanowić się z jakich produktów możemy zrezygnować, żeby spożywać jej mniej, co na pewno pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. To owoce i miód powinny być jedynymi jej źródłami.
Literatura:
Sadowska J. i in., 2014, Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, 3, 14-26