Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol

16 18 20

Choć fruktoza jest dość popularną substancją i z pewnością każdy słyszał o jej słodkim smaku, to jednak nie każdy świadomy jest jej całkowitego wpływu na stan zdrowia. Podwyższony cukier, cholesterol, otyłość to tylko kilka ze skutków, które mogą grozić w przypadku nadmiernego spożycia fruktozy. Dowiedz się jak możesz uniknąć jej wysokiego stężenia w organizmie.

Fruktoza – co to jest i gdzie się znajduje?

Fruktoza to cukier prosty występujący naturalnie w owocach i miodzie. Wraz z glukozą wchodzi w skład sacharozy – cukru w cukierniczce. W związku z tym, że jest ona słodsza od sacharozy znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, można jej dodać mniej, a efekt będzie taki sam.

Fruktoza jest także składnikiem syropu glukozowo-fruktozowego, który możemy znaleźć w wielu artykułach. Między innymi znajduje się on w napojach, sokach, jogurtach owocowych, ale także w dżemach, galaretkach, lodach, płatkach do mleka oraz wszelkiego rodzaju słodyczach. Niestety dodawany jest też często do ketchupów czy sosów pomidorowych. Nawet wody smakowe np. truskawkowe też zawierają go w swoim składzie.

Kilkadziesiąt lat temu, kiedy jeszcze technologia przetwarzania żywności nie była tak rozwinięta, ludzie spożywali zdecydowanie mniej fruktozy. Obecnie jej nadmierna konsumpcja ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Fruktoza – jak wpływa na cholesterol

Jak wiemy wszystkie składniki w naszym organizmie muszą zostać przetworzone do odpowiednich produktów zmetabolizowane, aby mogły zostać wchłonięte i wykorzystane, np. na energię.

Mogłoby się wydawać, że glukoza i fruktoza przechodzi tak samo ten proces, ponieważ obie są cukrami prostymi. Fruktoza omija jednak jeden z etapów przemian biochemicznych, co prowadzi do jej nadmiaru w wątrobie, a w konsekwencji zwiększenia syntezy trójglicerydów i podniesienia poziomu „złego cholesterolu” LDL. Wzrost stężenia trójglicerydów w organizmie jest dla nas niebezpieczny, ponieważ może powodować miażdżycę oraz zagrożenie dla serca.

Wystarczy zjeść kilka ciasteczek, wypić sok czy napój, poczęstować się owocem i dostarczymy dużą ilość fruktozy do naszego organizmu.

To właśnie fruktoza może również prowadzić do podwyższonego cholesterolu, a nie tylko spożywanie tłustych potraw.

Fruktoza – na co może jeszcze wpływać?

Oprócz podwyższania stężenia trójglicerydów, fruktoza zwiększa ciśnienie tętnicze, negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Fruktoza może przyczyniać się do otyłości, zaburza także poczucie głodu i sytości, przez co nasz organizm nie kontroluje, że zjedliśmy już odpowiednią ilość posiłku, tylko domaga się więcej.

W badaniach coraz częściej okazuje się także, że fruktoza może zwiększać zachorowalność na nowotwory szczególnie jelita grubego.

Nie da się całkowicie zrezygnować ze spożycia fruktozy ze względu na jej obecność w owocach. Jednak powinniśmy zastanowić się z jakich produktów możemy zrezygnować, żeby spożywać jej mniej, co na pewno pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. To owoce i miód powinny być jedynymi jej źródłami.

Literatura:

Sadowska J. i in., 2014, Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, 3, 14-26

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol - 3.3/5. Oddano 10 głosy.
Autor artykułu: