Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi
Oznaczenie poziomu glukozy we krwi odgrywa bardzo ważną rolę. Stanowi podstawę w diagnostyce i kontroli cukrzycy, choroby, która często przez lata może nie dawać wyraźnych objawów.
Wahania glikemii to zmiany poziomu glukozy we krwi, co zwłaszcza u diabetyków może przynieść niebezpieczne dla zdrowia skutki. Zarówno hiperglikemia jak i hipoglikemia to stany, które mogą poważnie zagrażać zdrowiu, a nawet życiu w przypadku ciężkich stanów cukrzycowych.
Rośliny regulujące poziom glukozy we krwi
Czosnek
Czosnek ma bardzo dobre właściwości wpływające na poziom glukozy we krwi. Zawarte w główce czosnku aliksyna oraz wanad mają działanie znacząco obniżające poziom glukozy we krwi. Związki te uruchamiają przemiany glukozy oraz aktywują enzymy ułatwiające jej wchłanianie przez komórki. Skutkuje to obniżeniem poziomu glikemii.
Kora cynamonowca cejlońskiego
Związek spożywania cynamonu z obniżeniem poziomu glikemii badano głównie u pacjentów z cukrzycą typu 2. Okazało się, że kora cynamonowca bardzo korzystnie wpływa na profil glikemii u osób z cukrzycą. Dodatkowo, co bardzo istotne w przebiegu cukrzycy, cynamon posiada właściwości obniżania poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.
Owocnia fasoli
Owocnia fasoli pochodzi z rośliny rodzaju bobowatych. Zawiera takie substancje lecznicze, jak: trójterpeny, inozytol, allantoinę, cholinę oraz krzemionkę. Wyciągi ze strąków fasoli wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie wpływają na prawidłowe stężenie cukru we krwi. Fasola i produkowane z niej wyciągi często stosowane są w przebiegu cukrzycy, jako środek wspomagający leczenie.
Liść borówki czernicy
Liściom borówki czernicy przypisuje się działanie obniżające poziom glikemii. Te właściwości szeroko wykorzystuje się w początkowych stadiach leczenia cukrzycy typu 2. Liście zawierają m.in. flawonoidy, garbniki katechinowe, trójterpeny, antocyjany, kwasy organiczne i wiele innych substancji. To właśnie cenne składniki zawarte w liściach borówki czernicy mają tak korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi.
Liść morwy białej
Morwa biała uznawana jest za roślinę leczniczą, a jej liście zawierają bardzo ważne składniki aktywne o charakterze antycukrzycowym. Stanowią kolejny naturalny wspomagacz walki z wysokim poziomem cukru w surowicy krwi. Substancje w niej zawarte pomagają w hamowaniu rozkładu węglowodanów złożonych (do których zalicza się skrobia) do wchłanianych przez organizm cukrów prostych, co skutkuje regulacją wahań poziomu glikemii.
Nasiona kozieradki
Stosowane są głównie osłonowo w stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak, jak się okazuje, od wielu lat lecznicze właściwości tej rośliny wykorzystywane są we wschodniej medycynie. Nasiona kozieradki mogą mieć wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Walka ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi, wahaniem profilu glikemii, nie musi oznaczać łykania garściami tabletek. Istnieją naturalne sposoby radzenia sobie z tym problemem. Podane przez nas naturalne surowce, wykorzystywane są nie tylko w celu unormowania poziomu glukozy, ale także we wczesnych etapach leczenia cukrzycy.