bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi

Naturalne surowce regulujące poziom glukozy we krwi

🕣 2 min czytania

Oznaczenie poziomu glukozy we krwi odgrywa bardzo ważną rolę. Stanowi podstawę w diagnostyce i kontroli cukrzycy, choroby, która często przez lata może nie dawać wyraźnych objawów.

Wahania glikemii to zmiany poziomu glukozy we krwi, co zwłaszcza u diabetyków może przynieść niebezpieczne dla zdrowia skutki. Zarówno hiperglikemia jak i hipoglikemia to stany, które mogą poważnie zagrażać zdrowiu, a nawet życiu w przypadku ciężkich stanów cukrzycowych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rośliny regulujące poziom glukozy we krwi
    • Czosnek
    • Kora cynamonowca cejlońskiego
    • Owocnia fasoli
    • Liść borówki czernicy
    • Liść morwy białej
    • Nasiona kozieradki

Rośliny regulujące poziom glukozy we krwi

Czosnek

Czosnek ma bardzo dobre właściwości wpływające na poziom glukozy we krwi. Zawarte w główce czosnku aliksyna oraz wanad mają działanie znacząco obniżające poziom glukozy we krwi. Związki te uruchamiają przemiany glukozy oraz aktywują enzymy ułatwiające jej wchłanianie przez komórki. Skutkuje to obniżeniem poziomu glikemii.

Kora cynamonowca cejlońskiego

Związek spożywania cynamonu z obniżeniem poziomu glikemii badano głównie u pacjentów z cukrzycą typu 2. Okazało się, że kora cynamonowca bardzo korzystnie wpływa na profil glikemii u osób z cukrzycą. Dodatkowo, co bardzo istotne w przebiegu cukrzycy, cynamon posiada właściwości obniżania poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.

Owocnia fasoli

Owocnia fasoli pochodzi z rośliny rodzaju bobowatych. Zawiera takie substancje lecznicze, jak: trójterpeny, inozytol, allantoinę, cholinę oraz krzemionkę. Wyciągi ze strąków fasoli wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie wpływają na prawidłowe stężenie cukru we krwi. Fasola i produkowane z niej wyciągi często stosowane są w przebiegu cukrzycy, jako środek wspomagający leczenie.

Liść borówki czernicy

Liściom borówki czernicy przypisuje się działanie obniżające poziom glikemii. Te właściwości szeroko wykorzystuje się w początkowych stadiach leczenia cukrzycy typu 2. Liście zawierają m.in. flawonoidy, garbniki katechinowe, trójterpeny, antocyjany, kwasy organiczne i wiele innych substancji. To właśnie cenne składniki zawarte w liściach borówki czernicy mają tak korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi.

Liść morwy białej

Morwa biała uznawana jest za roślinę leczniczą, a jej liście zawierają bardzo ważne składniki aktywne o charakterze antycukrzycowym. Stanowią kolejny naturalny wspomagacz walki z wysokim poziomem cukru w surowicy krwi. Substancje w niej zawarte pomagają w hamowaniu rozkładu węglowodanów złożonych (do których zalicza się skrobia) do wchłanianych przez organizm cukrów prostych, co skutkuje regulacją wahań poziomu glikemii.

Nasiona kozieradki

Stosowane są głównie osłonowo w stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak, jak się okazuje, od wielu lat lecznicze właściwości tej rośliny wykorzystywane są we wschodniej medycynie. Nasiona kozieradki mogą mieć wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Walka ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi, wahaniem profilu glikemii, nie musi oznaczać łykania garściami tabletek. Istnieją naturalne sposoby radzenia sobie z tym problemem. Podane przez nas naturalne surowce, wykorzystywane są nie tylko w celu unormowania poziomu glukozy, ale także we wczesnych etapach leczenia cukrzycy.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Substancje słodzące

Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka,…

Fruktoza to jeden z cukrów prostych. Znajdujemy ją przede wszystkim w owocach. Czy może znaleźć się w diecie diabetyka? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ hormonalny

    Cukier cukrzyca Hipercholesterolemia
    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Badania

    Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?

    1
    Badania

    Cholesterol nie-HDL – co oznacza i jakie są jego normy?

    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.