Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, a także nie jest w nim wchłaniana.
Błonnik pokarmowy możemy podzielić na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalną frakcję błonnika znajdziemy najczęściej w płatkach owsianych, soczewicy, otrębach owsianych, jabłkach, gruszkach, truskawkach, orzechach, nasionach lnu, fasoli, a także grochu. Błonnik tego rodzaju szybko pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, a także spowalnia wchłanianie węglowodanów, zapobiegając szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Natomiast nierozpuszczalną frakcję błonnika znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, otrębach pszennych i kukurydzianych, rodzynkach, winogronach, brązowym ryżu, kapuście, cebuli, a także w warzywach liściastych. Frakcja ta zwiększa objętość stolca, wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, ale również zapobiega zaparciom.
Produkty bogate w błonnik
Cennym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, suszone owoce, a także produkty zbożowe, do których należy pieczywo razowe, żytnie, kasze, otręby i płatki zbożowe, ryż brązowy. Produkty pochodzenia zwierzęcego, oleje, masło, mleko, jaja nie zawierają włókna pokarmowego. Warzywa dostarczają błonnika w ilości średnio 0,5–5,8g/100g produktu, natomiast owoce około 2g/100g produktu.
Tabela1. Zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych.
Produkt | Zawartość błonnika w 100g produktu (g) |
siemię lniane | 27,3 |
figi suszone | 12,9 |
płatki żytnie | 11,6 |
morele suszone | 10,3 |
płatki pszenne | 10,1 |
śliwki suszone | 9,4 |
ryż brązowy | 8,7 |
porzeczki | 7,9 |
płatki owsiane | 6,9 |
maliny | 6,7 |
fasola biała | 6,51 |
pumpernikiel | 6,4 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 6,1 |
nasiona słonecznika | 6,0 |
groszek zielony | 6,0 |
chleb żytni razowy | 5,9 |
kasz gryczana | 5,9 |
bób | 5,8 |
brukselka | 5,4 |
pestki dyni | 5,3 |
żurawina | 4,2 |
marchew | 3,6 |
kukurydza | 3,3 |
szpinak | 2,6 |
brokuły | 2,5 |
kapusta | 2,5 |
kalafior | 2,4 |
jabłko | 2,0 |
Warto wiedzieć, że istnieje możliwość kupienia włókna pokarmowego w suchej postaci, który możemy dodawać do przygotowywanych przez nas potraw.
Błonnik w tabletkach
Co z osobami, które nie mogą spożywać brązowego ryżu, ciemnego pieczywa, czy większej ilości warzyw i owoców? Czy znamy inny sposób na przyjmowanie błonnika? Oczywiście, że tak. W aptekach wybór preparatów zawierających w swoim składzie błonnik jest bardzo duży. Możemy pogrupować je w zależności od rodzaju błonnika pokarmowego, smaku, pochodzenia, czy postaci. Preparaty zawierające jedynie różne rodzaje błonnika nazywane są preparatami prostymi, natomiast te, które zawierają dodatkowe składniki – preparatami złożonymi. Farmaceutyki te w swoim składzie oprócz błonnika mogą zawierać probiotyki, które prawidłowo wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Preparaty z dodatkiem witamin z grupy B, A, C, E, a także składników mineralnych m.in. chromu, magnezu, cynku regulują metabolizm człowieka. Pacjent przed spożyciem preparatów zawierających błonnik pokarmowy powinien skontaktować się z lekarzem, bądź farmaceutą, ponieważ mogą one zaburzyć gospodarkę mineralną organizmu, a w przypadku cukrzycy znacząco podnieść poziom cukru we krwi.
Nadmiar błonnika
Błonnik pokarmowy, aby pozytywnie wpływał na organizm człowieka powinien być dostarczony w odpowiedniej ilości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika wynosi 20–40 g dziennie. Nadmiar włókna pokarmowego w diecie może być skutkiem zbyt dużej ilości spożywanych warzyw, owoców, czy produktów pełnoziarnistych. Możemy wtedy zaobserwować niekorzystne objawy dla naszego organizmu. Należą do nich m.in.:
- upośledzenie przyswajania niektórych składników mineralnych np. cynku, żelaza, magnezu,wapnia, co może skutkować tężyczką, osteoporozą. Niedobór żelaza w diecie może powodować wystąpienie niedokrwistości, a niedobór cynku spadek odporności oraz zmiany skórne;
- podrażnienie jelita, prowadzące do biegunek, a tym samym do odwodnienia organizmu, oraz utraty ważnych elektrolitów dla człowieka;
- hamowanie przekształcania beta karotenu w witaminę A;
- błonnik pokarmowy zmniejsza przyswajanie tłuszczów, a tym samym zmniejsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K);
- zbyt duża ilość włókna w diecie może zmniejszyć skuteczność doustnych leków antykoncepcyjnych.
Pomimo że błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez enzymy, jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego organizmu. Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości w naszej diecie warzyw, owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych, a także produktów zbożowych. Warto włączyć je do codziennej diety, pamiętając, że stanowi to działanie prewencyjne wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, miażdżycy, otyłości, zaburzeń lipidowych, a także kamicy pęcherzyka żółciowego.
Literatura:
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M: „Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej”.ProblHigEpidemiol 2015, 96, 57-63.
- Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I. wsp.: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”. PZWL, Warszawa 2005.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2015.
- Gajewska D., Chłopicka J., Galanty A i wsp.: „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”. Polskie Towarzystwo Dietetyków. Warszawa 2017.
kurcze, ja tam wolę błonnik w naturalnych produktach. ja przyjmuję go w warzywach i owocach dzięki nim pracują bardzo dobrze i regularnie. nie mam już problemów z zaparciami.