produkty bezglutenowe

7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Alternatywą dla mleka krowiego stały się napoje roślinne, a mamy ich do wyboru całkiem sporo: migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane czy jaglane. Jedne są bardziej znane i co za tym idzie lepiej dostępne, inne dopiero walczą o uwagę konsumentów. Jednym z mniej popularnych, ale wartych zakupu ze względu na swoje właściwości, jest mleko jaglane.

Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.

Mąka ryżowa – cena, przepisy. Jak zrobić mąkę ryżową?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Ile kosztuje mąka z ryżu? Do jakich potraw się nadaje? Sprawdź w poniższym artykule!

Mąka kukurydziana – właściwości, przepisy, cena. Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawianych na całym świecie. Przetwory zbożowe produkowane z kukurydzy tj. mąka, kasza, grysik, skrobia oraz płatki, cieszą się największą popularnością wśród osób mających alergię lub nietolerancję glutenu, gdyż z natury są wolne od uczulającego białka.

Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki bezglutenowe na chleb

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest produktem bardzo często spożywanym wśród Polaków, jego odpowiednik niezawierający glutenu jest pożądany. Ważne dla konsumentów jest także to, by jak najmniej odbiegał konsystencją, smakiem, zapachem i wyglądem od tradycyjnego. Dzięki temu chorzy unikną pojawienia się niekorzystnych efektów ubocznych, a także obniżenia jakości życia.

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Podsumowanie trendów i wydarzeń żywieniowych w 2015 roku oraz zapowiedź tego co będzie na topie w 2016 roku.

Droga przez mąkę, czyli o rzadko używanych rodzajach mąk i ich zastosowaniu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakiej mąki używacie w swojej kuchni? W artykule znajdziecie porady, dlaczego warto i jak używać jej mniej znanych rodzajów.

Dieta bezglutenowa – zalety i wady

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.

Najlepsza dieta redukcyjna. Pozbądź się niechcianego tłuszczyku!

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Dowiedz się, jaka jest najlepsza metoda redukcji tkanki tłuszczowej.

Płatki gryczane. Właściwości, wartości odżywcze i niezawodny przepis na śniadanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Płatki gryczane to niezwykle zdrowy produkt zbożowy. Ugotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem świeżych owoców stanowią idealną propozycję na śniadanie.

Różnice między zdrowym jedzeniem, eko i dietetycznym

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Żywność zdrowa, ekologiczna, dietetyczna brzmi podobnie? Nic bardziej mylnego, poznaj różnicę i wybierz produkty odpowiadające Twoim potrzebom.

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.