Kebab, hamburger, pizza, frytki – zdrowe przepisy na domowe fast foody

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Czy chcąc jeść zdrowo musimy rezygnować z hamburgerów, tortilli, pizzy czy kebaba? Oczywiście, że nie. Kupne fast foody ociekające tłuszczem i zawierające mnóstwo podejrzanych składników i niepotrzebnych substancji to przeszłość – przygotujcie się na zdrowe i pyszne ich wersje przygotowywane błyskawicznie we własnym domu. Gwarantuję, że na stałe wpiszą się w wasze codzienne menu.

Domowy Kebab w cieście z kurczakiem – przepis

Tradycyjna tortilla wcale nie musi skrywać ogromnej ilości kalorii, tłustego mięsa i wysokokalorycznych sosów. Placek przygotowany z pełnoziarnistej mąki oraz mięsa z indyka sprawi, że będzie ona wartościowym i zdrowym posiłkiem. Dodatek warzyw obniży kwasowość oraz zapewni odpowiednią dawkę witamin i błonnika. Taki posiłek jest bardzo sycący i jest idealną propozycją na obiad.

Przepis na kebaba w cieście

Składniki na ciasto (78 placków):

  • mąka żytnia pełnoziarnista 120–150g.
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól oraz przyprawy według uznania

Składniki mięsno-warzywne:

  • filet z piersi z indyka 500g
  • olej kokosowy 15g
  • sałatka szwedzka lub ogórki konserwowe
  • 2–3 papryki
  • 2–3 cebule
  • 2–3 duże pomidory
  • sałata pekińska lub rzymska

Składniki na sos jogurtowo-musztardowy:

  • jogurt naturalny 200 g
  • musztarda 2–3 łyżki
  • ketchup lub sos pomidorowy 2–3 łyżki
  • pieprz cayene
  • papryka słodka
  • pieprz czarny

Przygotowanie (placki do tortilli):

  1. Mąkę mieszamy w misce z wodą, oliwą z oliwek oraz przyprawami i zagniatamy aż osiągnie gładką konsystencję. W trakcie można według uznania podsypywać mąką lub dodawać wody, jeśli będzie zbyt sypkie lub mąki, jeśli zbyt lepkie. Odstawiamy ciasto na 15–20 minut, żeby „odpoczęło”, przykrywając ściereczką.
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i formujemy kulki wielkości orzecha, rozwałkowując na bardzo cienkie placki grubości kartki papieru.
  3. Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu lub na średnim ustawieniu płyty indukcyjnej bez oleju.
  4. Przygotowany placki wykładamy na patelnię na 30–60 sekund, po czym obracamy na kolejne 30 sekund i powtarzamy czynność jeszcze raz. Łącznie opiekamy 3 razy, uważając, by placek nie spiekł się zbyt mocno. Tak przygotowane placki są gotowe do spożycia, powinny być lekko miękkie, ale zarazem i minimalnie chrupiące. Jeśli będą zbyt twarde, należy skrócić czas opiekania.

Przygotowanie – dodatki:

Gotowy placek rozkładamy na folii aluminiowej i smarujemy go sosem po całości. Nakładamy wszystkie dodatki wg. uznania (indyka wcześniej lekko obsmażamy na oleju kokosowym) w dowolnej ilości i na koniec dodajemy jeszcze odrobinę sosu lub ketchupu na wierzch. Należy uważać, by nie przesadzić z ilością dodatków, najlepiej nakładać je tak, by zajmowały połowę objętości całego placka, ponieważ musimy całość później zawinąć. Zaginamy oba końce tortilli i zwijamy jak naleśnika pomagając sobie folią. Tak gotowe danie można przechowywać w lodówce 2–3 dni lub podawać na zimno i na gorąco. Smacznego!

rozwiń

Hamburgery w bułce pełnoziarnistej

Hamburger to wbrew pozorom prosta składanka różnych warzywnych dodatków oraz mięsa w połączeniu z bułką i sosem. Dlaczego by więc tych prostych składników nie przygotować samodzielnie w domu, kontrolując co w ową bułkę wkładamy? Wystarczy znaleźć odpowiednie pieczywo (lub przygotować wcześniej w domu) i do dzieła. Olej kokosowy dodatkowo „odchudzi” nam hamburgera dostarczając kwasów tłuszczowych MCT, które w większości nie są przyswajane przez organizm tylko metabolizowane od razu na energię.

Przepis na domowego hamburgera

Składniki (34 sztuki)

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 15 g oleju kokosowego lub 4 silikonowe torebki do smażenia
  • kilka plasterków sera żółtego tylżyckiego
  • bułki z pełnoziarnistego pieczywa
  • warzywa: cebula, pomidor, sałata. papryka
  • sos jogurtowo-musztardowy (przepis powyżej)

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy z obu stron na oleju kokosowym doprawiając je uprzednio wg. uznania. Bułki rozcinamy i umieszczamy w nich po plasterku sera żółtego doprawionego papryką słodką oraz pieprzem cayene i opiekamy w piekarniku przez 5–10 minut. Gotowe mięso i resztę składników umieszczamy w bułkach, dodajemy sosu i zajadamy. Smacznego!

rozwiń

Pizza z mąki żytniej razowej z indykiem

Jeśli już przygotowuję pizzę, preferuję, aby było w niej dużo białka, które poprawia przemianę materii oraz pieprzu cayenne, który przyspiesza metabolizm. Zamiast sera żółtego, który ma sporo tłuszczu, używam twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym, które tworzą super powłoczkę podobną do zapieczonego sera. Smakuje on  równie wyśmienicie, a jest o wiele mniej kaloryczny. Używam mięsa z indyka, które jest zazwyczaj zdrowsze oraz mąki żytniej chlebowej, która jest wartościowym źródłem węglowodanów złożonych. Dzięki temu pizza jest zdrowa, wartościowa i pełna witamin.

Przepis na domową pizzę

Przepis na ciasto (na 45 placków pizzy):

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej żytniej chlebowej
  • ¾ opakowania drożdży w kostce
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • oregano (1–2 opakowań)
  • ciepła woda (ok. 1 szklanki)

Przygotowanie ciasta:

Drożdże łączymy z dość ciepłą, ale nie wrzącą wodą i mieszamy dokładnie odstawiając na 10–15 minut. Do przygotowanej w misce mąki dodajemy wszystkie przyprawy, łącznie z oliwą oraz dolewając zaczyn drożdżowy stopniowo rozrabiamy ciasto. Ugniatamy je tak długo, aż masa będzie gładka. Zazwyczaj mam taką zasadę, iż ugniatam jeszcze 200 razy od momentu, aż uznam, że ciasto wygląda dobrze, dzięki temu porządnie je napowietrzam i nie jest później twarde jak kamień. Gotowe ciasto dzielimy na 4–5 części i  odstawiamy na pół godzinki.

Składniki na 1 pizzę – dodatki:

  • 300 g filetu z indyka
  • warzywa: cebula, papryka, kukurydza konserwowa, wg. uznania
  • twaróg chudy 200 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • przyprawy wg. uznania: kozieradka, pieprz cayene, papryka słodka

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów konserwowych
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • oregano, zioła prowansalskie, pieprz i sól

Przygotowanie pizzy:

Smarujemy blachę oliwą z oliwek i umieszczamy na niej rozwałkowane ciasto, zagniatamy je na rogach i smarujemy sosem pomidorowym. Umieszczamy po kolei wszystkie składniki, po czym kładziemy na wierzch masę z wymieszanego twarogu i jogurtu naturalnego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i umieszczamy w nim pizzę na 15 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg. Zdrowo, lekko i białkowo. Smacznego!

rozwiń

Frytki z selera

Frytki z czegoś innego niż ziemniaki? Wydaje się nie do pomyślenia, a jednak możliwości jest mnóstwo. Kiedy pierwszy raz usłyszałam o frytkach z selera pomyślałam, że to dziwne, a jednak naprawdę można się do nich przyzwyczaić i kompletnie zapomnieć z czego są zrobione. Kluczem jest odpowiednie ich doprawienie oraz przygotowanie.

Przepis na frytki z selera

Składniki na kilka porcji:

  • seler korzeniowy 1 kg
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz cayene, imbir, kolendra, chilli, kurkuma
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Selera kroimy w cienkie frytki, wg. uznania. Wrzucamy wszystkie do miski, dodajemy 2–3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy i dokładnie je w nich obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na 1–2 godziny.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i opiekamy frytki na blaszce z dodatkiem oliwy lub na papierze do pieczenia przez 20–25 minut. Na ostatnie 5–10 minut włączamy termoobieg, dzięki czemu frytki staną się chrupiące.
  3. Czekamy, aż frytki chwilę ostygną, dodajemy sos wg. uznania i zajadamy.
rozwiń

A co z napojem?

Zamiast tradycyjnej coli, proponuję chłodzoną zieloną herbatę lub shake białkowy zmiksowany z mrożonymi truskawkami lub zimnym mlekiem. Gwarantuję, że zapomnicie o innych niezdrowych napojach.

Fast Food wcale nie musi być taki straszny, jak się prezentuje. Wystarczy, że weźmiemy sprawy w swoje ręce i niezdrowe wersje popularnych przekąsek zamienimy na własne domowe wyroby. Nasze kubki smakowe będą zachwycone, a dodatkowo dostarczymy sobie sporej dawki witamin i dobrych jakościowo składników odżywczych.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

04.06.2015

Autor artykułu:

Zofia Mikoś
Zofia Mikoś

Pasjonatka anatomii, medycyny naturalnej i konwencjonalnej. Interesuje się ziołolecznictwem, lecznictwem, zdrowiem publicznym i promocją zdrowia. Sama już od 6 lat praktykuje zdrowy styl życia, co tworzy z niej idealny wzór do naśladowania. Od 2 lat trenuje siłowo. Lubi pomagać ludziom i dzielić się swoją wiedzą. Obecnie prowadzi dwie osoby w ich drodze do idealnej sylwetki i samopoczucia, doradzając w sferze odpowiedniej diety i treningu. Na kursie instruktora kulturystyki i dietetyki w sporcie cały czas pogłębia wiedzę i nie ustaje w dociekaniach. Każdą informację podpiera badaniami i jeśli tylko to możliwe przeprowadza doświadczenia zazwyczaj na sobie. Jedno spojrzenie na daną sprawę to dla niej stanowczo za mało. Jest osobą w ciągłym ruchu. 3 lata trenowała karate, rok grała w kobiecej drużynie piłkarskiej, uwielbia kolarstwo ekstremalne, treningi interwałowe i podnoszenie ciężarów. W przyszłości planuje pracować jako instruktor certyfikowany i marzy o starcie w zawodach sylwetkowych oraz fitness. Pomimo, że to istny huragan pełen zapału, nieustannie zmotywowany do działania, jej skrytym marzeniem jest dom oddalony od zgiełku miasta, gdzie mogłaby w spokoju celebrować naturę i harmonię, obserowaną głównie w ogrodzie z własną uprawą drzew i krzewów owocowych. Nigdy nie cierpi z powodu braku pozytywnego myślenia.

Dodaj do ulubionych