czekolada

Uczulenie na czekoladę – objawy. Jak leczyć uczulenie na czekoladę?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Czekolada jest uwielbianym smakołykiem i dodatkiem do wielu deserów na niemal całym świecie. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na jej spożywanie – wiele osób boryka się z uczuleniem na ten rodzaj słodyczy.

Karmienie piersią a jedzenie czekolady, miodu, ogórków kiszonych. Co można jeść?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Okres laktacji jest szczególnym czasem w życiu kobiety, w którym dochodzi do wytworzenia szczególnej więzi łączącej mamę z nowonarodzonym niemowlęciem. Dieta kobiety w tym okresie powinna być w pewnych sytuacjach dopasowana do stanu zdrowia dziecka, aby wraz z mlekiem matki nie otrzymywało substancji, które przechodzą do mleka i jednocześnie mogą szkodzić dziecku. Powinna być także pełnowartościowa i bezpieczna dla mamy,

Czekolada – skład, przepis na czekoladę. Czy czekolada jest zdrowa?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Czekolada w formie tabliczek, czekoladek czy batonów zajmuje dużą część działu ze słodyczami i powszechnie uważana jest za przyjemność, która w imię zdrowia należy wyeliminować z diety, ale czy słusznie?

Kakao dla dzieci – czy to na pewno dobry produkt dla maluchów

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Analizując szereg dostępnych na rynku proszków kakaowych, nasuwają się pytania: ile prawdziwego kakao znajduje się w popularnych proszkach kakaowych dla dzieci i czy rzeczywiście warto zaufać popularnej marce i wesołemu misiowi lub królikowi na opakowaniu produktów do żywienia dzieci?

Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Medycyna naturalna od lat stosowana jest w krajach Europy Wschodniej. Obecnie zyskuje ona coraz większą sławę w innych państwach, między innymi w Polsce. Społeczeństwo coraz chętniej sięga po naturalne środki lecznicze zamiast tych produkowanych przemysłowo. Jedną z chorób, której występowaniu można zapobiegać dzięki stosowaniu naturalnych środków jest depresja. Poznaj jakie substancje uznawane są za naturalne antydepresanty.

Czekolada na oleju kokosowym

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Nie masz jeszcze pomysłu na słodki upominek dla ukochanej osoby ? Czekolada na oleju koksowym będzie idealnym wyborem nawet dla osób, które są na diecie redukcyjnej, bezglutenowej, bezlaktozowej lub wegańskiej . Prosty i szybki w przygotowaniu deser doskonale sprawdzi się na walentynkowy wieczór.

Mus czekoladowy z awokado i orzechów

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Macie ochotę na deser ? Moją dzisiejszą propozycją na jesienną chandrę jest krem czekoladowy z awokado i orzechów. Doskonale smakuje, jest bardzo pożywny i pełen wartości odżywczych. Możecie go użyć do smarowania pieczywa, a także jako alternatywę dla kremów do ciast.

Czekolada może ochronić cię przed chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Z pewnością większość z nas lubi czekoladę. W każdej formie jest doskonała, choć niestety potrafi zniweczyć nasze starania o piękną sylwetkę. A czy wiedzieliście, że wybierając odpowiednią czekoladę możemy wspomóc odchudzanie i zadbać także o swoje zdrowie?

Miłość, czekolada i butelka czerwonego wina najlepszym przepisem na zdrowe serce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Już niedługo walentynki. W ten dzień chętnie obdarowujemy swoje ukochane połówki butelką czerwonego wina bądź czekoladkami. Miłosne relacje jak dowodzą naukowcy świetnie chronią przed chorobami serca!

Walcz z migreną odpowiednią dietą. Żywieniowe czynniki ryzyka migreny

Natalia Kuczmierczyk ponad miesiąc temu

Dieta może odgrywać istotną rolę w eliminacji bólów głowy u osób cierpiących na migrenę. Bardzo często czynniki dietetyczne są zaniedbywane na korzyść profilaktycznej terapii farmakologicznej.

Witamina H – działanie, zapotrzebowanie, występowanie, niedobór, nadmiar

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Biotyna jest jedną z witamin z grupy B, której obecność jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu naszych włosów oraz skóry. Odpowiedni jej poziom w organizmie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu, a także pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy.

6 skutków spożywania czekolady wpływających na kondycję ciała

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pyszna i zdrowa czekolada. Oczywiście najlepiej wybrać gorzką i jeść z umiarem. Dowiedz się, jakie skutki może przynieść, racjonalne i nie, spożywanie czekolady!

Surowa, organiczna, ciemna, słodzona stewią – nowości w wyrobach czekoladowych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Surowa, wyprodukowana wyłącznie z organicznych składników czy ciemna z ogromną zawartością masy kakaowej? A może czekolada bez dodatku cukru, słodzona wyłącznie stewią? Nowości w wyrobach czekoladowych – w które warto inwestować, a które omijać szerokim łukiem?

7 sposobów na pobudzenie organizmu

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznaj najlepsze sposoby na szybkie pobudzenie organizmu!

Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że niektre produkty zawierają czyste szczęście? Spraw, aby każdy Twój posiłek był źródłem przyjemności!

Przepis na dietetyczne pralinki walentynkowe

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Walentynki już za pasem, dlatego warto pomyśleć o deserze na ten wyjątkowy dzień. Moją dzisiejszą propozycją są dietetyczne pralinki. Ich podstawowym składnikiem jest ciemna czekolada. Dodatki w postaci świeżych/suszonych owoców, bakalii lub cynamonu.

Zwykły katar czy nietolerancja histaminy?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Histamina i reakcja alergiczna idzie ze sobą w parze. Wielu z nas doświadczyło jej niekorzystnego wpływu, gdy działając za pośrednictwem układu immunologicznego, powoduje obrzęk błon śluzowych, katar i wiele innych dolegliwości.

Mleczna czekolada – składniki, właściwości i wpływ na dietę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Uwielbiana przez wielu, z bakaliami, nadzieniem lub klasycznie pełnomleczna…czekolada. Smaczna zarówno w kostce oraz jako słodki dodatek do ciast i deserów. Każdy posiada swój ulubiony smak. Co się kryje w popularnej, słodkiej przekąsce?

Przepis na wysoko-magnezowy krem czekoladowy

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie!

Biała czekolada – skład, składniki odżywcze i wpływ na naszą dietę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Bywają różne jej odmiany – gorzka, mleczna, z orzechami, bakaliami. Każdy wybiera swój ulubiony smak, ale większość z nas nie potrafi się jej oprzeć. Czekolada nie jedno ma imię i dlatego dzisiaj pod lupę bierzemy uwielbianą przez wielu czekoladę białą.