Opinie

  1. Tu piszą ze wit C rozkłąda sie w temp 190 stopni. Wiec jak to z tym jest ? https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0016/111724/PomJLifeSci_61-04_419-425.pdf

    1. wcale tego nie pisza

  2. Jak zakonserwować krajane cytryny , nie gotować ,aby nie straciły witaminy C.

    1. ukisić. wszystkie informacje są dostępne w internecie

  3. Mam zakupioną witaminę C w postaci proszku: kwas L askorbinowy w 1kg opakowaniu,. Zabezpieczyłam ją przed działaniem światła i przechowuje w szafce . Myślę , że temperatura jaka tam panuje oscyluje pomiędzy 20- 30 st C. Proszę mi podpowiedzieć, jak długo zachowa ona swoje właściwości ? Z góry dziękuję za odpowiedż.

    1. Kwas askorbinowy to nie jest witamina C – poczytaj o tym i nie myl tego.

      1. a niby co to jest?

      2. Kwas askorbinowy to witamina C duuuh. Poczytaj pierwsze wyniki w necie 🙂

        1. Witamina C to tysiące substancji i enzymów występujących np w warzywach i owocach a kwas askorbinowy jest tylko jednym z tych elementów, uzyskiwany syntetycznie z modyfikowanej genetycznie kukurydzy produkowane w Chinach taka Wit jedynie szkodzi organizmowi to że na zupce chińskiej pisze ze to rosół z kury to nie znaczy że to prawdziwy rosół gotowany 12 h łapiesz?

      3. A szczegóły? Wszęs\dzie piszą że kwas L-askorbinowy (potocznie zwany kwasem askorbinowym) to witamina C.

  4. Przepraszam ale wklejasz link z Twojej strony, gdzie można poczytać o faktach i mitach na temat kuchenek mikrofalowych, a tam piszą zupełnie coś innego na temat strat witamin przy przyrządzaniu potraw sposobem tradycyjnym, czyli gotowaniem, a więc gorszą metodą niż gotowanie na parze. Cytuję z Twojej strony : ” Naukowcy twierdzą, że starty witamin i innych substancji odżywczych podczas przygotowywania potraw za pomocą mikrofali są na takim samym poziomie jak w przypadku obróbki metodą tradycyjną”. Pozdrawiam

    https://bonavita.pl/wady-i-zalety-korzystania-z-kuchenki-mikrofalowej

    1. Napisano tu o witaminie C: „Niszczy ją wysoka i niska temperatura”. Otóż, chciałem zapytać: JAKA konkretnie w stopniach owa niska temperatura (jaki przedział tej niskiej temperatury) niszczy witaminę C w produktach spożywczych? Czy jest to n.p. od 4 do 9 stopni Celcjusza powyżej zera? Czy może jest to jakiś inny przedział? …Bo nic na ten temat nie napisano. Pozdrawiam.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *