bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania

Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Ostatnio diety bezmięsne stały się niezwykle popularne. Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm lub inne jego odmiany wykluczając ze swoich menu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Głównym powodem jest sposób hodowli zwierząt, z którym nie zgadza się wielu ludzi zarówno pod względem ideologicznym, jak i zdrowotnym. Zwierzęta w wielu wypadkach trzymane są w tragicznych warunkach i karmione hormonami, które mają przyspieszyć ich rozwój, co nie pozostaje bez negatywnych skutków także dla ludzi.   

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mięsne dania

Mięsne dania

Jednak z mięsa nie musimy rezygnować. Wystarczy, jeśli będziemy je kupowali u sprawdzonych hodowców. Nadal pozostaje ono najlepszym źródłem białka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Poznajmy zatem rodzaje, walory smakowe, a także przykładowe dania mięsne.

Czerwone mięso wołowe jest jednym z najdroższych i przez wielu uważanych za najlepsze pod względem smakowym. Zawiera duże ilości żelaza, co jest bardzo ważne dla osób walczących z anemią. Najlepsze dania wykonane z mięsa wołowego to tradycyjne steki. Ważny jest jednak nie tylko sposób przyrządzania, ale również odpowiedni dobór części tuszy wołowej.

W Polsce niedoceniana jest za to wieprzowina, która uchodzi za podrzędny rodzaj mięsa. Jak się okazuje jednak i ona zawiera wiele walorów odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przed rozpoczęciem przygotowywania dań z wieprzowiny warto poznać podział tuszy. Pomoże to w odpowiednim doborze mięsa do zaplanowanego dania. Inną część wybierzemy do grillowania, a inną do pieczeni, sznycla czy gulaszu. Wieprzowina dobrze przyrządzona zarówno duszona, gotowani lub grillowana może stać się wykwintnym i zdrowym daniem, którego nie powstydzi się żaden szef kuchni.

Bardzo istotną kwestią jest sposób przechowywania mięs. Obok najbardziej popularnego mrożenia, można zastosować również wędzenie i peklowanie. Dzięki temu mięso na dłużej zachowa swoją świeżość, a także zyska dodatkowe walory smakowe.

Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania1

Nawet mięso z supermarketu może okazać się dobrym wyborem.

Dużo kontrowersji wzbudza mięso mielone, szczególnie to pakowane. Najlepszym wyborem jest oczywiście kupno odpowiedniego mięsa i zmielenie je samodzielnie, bądź poproszenie o to sprzedawcę. Jednak nie zawsze jest taka możliwość, a w supermarketach zazwyczaj znajdziemy mięso mielone hermetycznie zapakowane. Warto jednak zwrócić uwagę na skład, a także wiedzieć, czego unikać w takim produkcie. Dzięki temu nawet mięso z supermarketu może okazać się całkiem zdrowe.

Najwięcej sprzeciwów słychać jednak w stosunku do parówek. Te najgorszej jakości posiadają skład, którego poznanie z pewnością zniechęci Was do ich spożywania. Wystarczy jednak poszukać i wybrać parówki, które nie staną się Waszym sennym koszmarem. Choć nadal nie są najlepszym produktem mięsnym, z powodu dużej ilości konserwantów. Decydując się na zakup parówek warto dobrze przeczytać etykietę zamieszczoną na opakowaniu.

Na sam koniec przedstawiamy Wam mięso dla wegetarian. Brzmi absurdalnie? A jednak jest to możliwe. Seitan inaczej nazywany chińskim mięsem składa się z mąki i wody, może przybrać smak kurczaka, wieprzowiny, a nawet wołowiny. Z pewnością to dobra propozycja dla początkujących wegetarian, którzy jeszcze pamiętają smak domowego obiadu z kotletem i młodymi ziemniaczkami.

Jaki widzimy mięso nie musi być złe i niezdrowe. Wystarczy nauczyć się kupować produkty mięsne najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła. Wówczas możemy cieszyć się smakiem mięsnych dań bez obawy o zdrowie nasze i naszych bliskich.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak prawidłowo grillować? Zasady, wybór…

Zanim podejmiesz się organizacji grilla, warto zaopatrzyć się we wszystkie składniki i odpowiednio je przygotować. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.