bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Seitan można zarówno kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jak i przyrządzić samemu w domu. Jest proste w przygotowaniu (choć czasochłonne), smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Z odrobiną ulubionych przypraw, podawane z warzywami, zastępuje wielu osobom mięso. Stanowi ciekawe urozmaicenie wegeteriańskiej diety, choć znajduje też uznanie nie tylko wśród wegetarian.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Seitan
  • Seitan – wartość odżywcza
  • Seitan – jak zrobić?
  • Seitan – zamiast mięsa?

Seitan

Seitan popularnie nazywane chińskim mięsem to tak naprawdę produkt mączny, wytwarzany z mąki pszennej, a zatem zawierający gluten. W Azji (stamtąd się wywodzi) powszechnie nazywa się go „mięsem Buddy” lub „kofu”. W krajach azjatyckich swoją popularność zyskał dzięki diecie makrobiotycznej (bazującej głównie na produktach zbożowych nieprzetworzonych), której jest składnikiem.

Podstawą w przygotowaniu seitanu jest ciasto z mąki i wody. Posiada lekko brązową barwę i niezbyt wyrazisty, raczej mdły smak. Jednak można zmodyfikować przepis i dodać zioła czy przyprawy, aby nabrał aromatu i ostrzejszego smaku.

Jak już wcześniej wspominaliśmy, seitan popularny jest wśród osób stosujących diety wegetariańskie lub też tych, którzy mięsa nie lubią. Służy jako urozmaicenie i dodatek do dań, minimalizując monotonnie potraw wykluczających mięso. Można go również nazwać substytutem mięsa, choć pewnie wielu się z tym nie zgodzi, gdyż w smaku raczej go nie przypomina.

Seitan – wartość odżywcza

Przede wszystkim seitan jest produktem bogatym w gluten, dlatego niestety osoby, które cierpią na jego nietolerancję, nie mogą go spożywać. Dieta makrobiotyczna opiera się na produktach niskotłuszczowych i tak samo seitan zawiera bardzo znikomą ilość tłuszczów (około 2%). Porównywalną ilość wykazuje dla węglowodanów. Ponadto „chińskie mięso” jest bardzo zdrową alternatywą dla prawdziwego mięsa oraz w wersji wegetariańskiej tofu – posiada dużą ilość białka roślinnego: gluteniny i gliadyny. Poza tym seitan jest produktem, w którym występuje duża zawartość błonnika, co cieszy osoby, które mają problemy trawienne.

WażneWartość kaloryczna 100 g seitanu wynosi około 120-150 kcal, w zalezności od przepisu.

Seitan – jak zrobić?

Wiele osób nie mając czasu na przygotowywanie pracochłonnych dań, wybiera prostszą formę przygotowania „chińskiego mięsa” i kupuje już gotowy produkt w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak wiele osób twierdzi, że kupny seitan nie smakuje tak dobrze, jak ten przyrządzony własnoręcznie, który cechuje się indywidualną nutą smakową, osiągniętą przy użyciu ulubionych przypraw, ziół czy marynat.

Seitan powstaje z mąki i wody, z których to wyrabia się ciasto (podobnie jak do pierogów). Po uformowaniu ciasta, należy odstawić je na około 20 minut, a następne wypłukać z niego skrobię. Ciasto należy umieścić w misce i poddać strumieniowi bieżącej wody, cały czas je ugniatając i wymieniając zużytą wodę (barwy białej) na świeżą. W ten sposób ciasto jest wypłukiwane ze skrobi, pozostawiając w nim jedynie gluten. Momentem zakończenia tego etapu jest zmiana koloru ciasta na żółty oraz wody na lekko białą, prawie przezroczystą. Niestety etap ten może trwać nawet godzinę, co sprawia, że wiele osób zniechęca się już na samym początku.

Bryłę ciasta należy ugotować. W zależności od indywidualnych gustów i upodobań, można wrzucić ciasto do osolonej wody lub bulionu, doprawionego przyprawami czy ziołami. Gotowanie powinno trwać około pół godziny. Po ugotowaniu ciasto odsączamy z wody, a dla osób ceniących wyraziste smaki, jest to moment przygotowania ulubionych dodatków (sól, pieprz, zioła, czosnek). Po dodaniu wszystkiego do ciasta następuje etap pieczenia.

Seitan można piec w dowolnie wybranych warzywach, aby nabrał jeszcze więcej aromatu i smaku. Ułożona kula z ciasta w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem, wędruje do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 200°C.

Po upieczeniu seitan bardzo dobrze się kroi w plastry i swoją strukturą nieco przypomina mięso.

Seitan – zamiast mięsa?

Seitan jest produktem bogato białkowym, który zastępuje wegetarianom mięso oraz stanowi wartościowy dodatek w diecie je wykluczającej. Wegetarianie bardzo cenią sobie „chińskie mięso” i stawiają je na równi z tym prawdziwym, a nawet wykazują zdrowotne właściwości produktu, wynikające z niskiej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Dowiedz się, na czym polega dieta wegetariańska.

Na drugiej szali są jednak zwolennicy prawdziwego mięsa, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, a smak seitanu jest dla nich daleki od ideału. Faktem jest, że sam w sobie seitan jest dość „jałowy”, pozbawiony konkretnego smaku, ale wzbogacić go można używając przypraw czy marynat.

Kwestia zastąpienia mięsa zarówno seitanem, tofu czy innymi substytutami, należy do każdego  z nas. Zależy to od własnych przekonań, ideologii, upodobań i przede wszystkim smaku oraz tego, czy potrafimy obejść się bez mięsnych potraw.

Seitan nazywany jest „chińskim mięsem” nie bez powodu. Wysoka zawartość białka, podobna struktura do mięsa sprawia, że coraz chętniej nie tylko wegetarianie, ale i osoby stosujące podstawową dietę, sięgają po przysmak Dalekiego Wschodu. Mimo, że smakiem różni się od naturalnego mięsa, jest to ciekawa alternatywa dla wielu dań i urozmaicenie codziennych posiłków.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta wegańska

Dieta wegańska. Wady i zalety…

Do niedawna mięso uznawane było za jeden z podstawowych składników codziennej diety. Coraz częściej odchodzi się od tego przekonania, czego dowodem może być cieszący się rosnącą popularnością weganizm. Poznajmy jego… Czytaj dalej...
Dieta wegańska

Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie,…

Dieta wegańska wymaga wielu wyrzeczeń, ale również otwiera się na nowe możliwości i smaki. Co tak na prawdę jedzą weganie? Zobacz i spróbuj! Czytaj dalej...
Dieta wegetariańska

Na czym polega dieta wegetariańska?…

Dieta wegetariańska powszechna jest w każdej kulturze. Często przechodzą na nią ludzie bez żadnych powódek ideologicznych, a z czystej chęci podjęcia zdrowego stylu życia. Czy dieta wegetariańska jest na pewno… Czytaj dalej...

Kuchnia “Pięciu Przemian” – przepisy…

Sposób na zdrowe ciało i umysł. Zasady diety “Pięciu Przemian” urozmaicą twoją kuchnię, pomogą w zachowaniu harmonii oraz utrzymaniu organów wewnętrznych w świetnej kondycji. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta wegetariańska kuchnie świata mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    1
    Dieta wegańska

    Wegańskie zamienniki mięsa – tofu, tempeh, seitan

    Wegetarianizm a weganizm

    Odmiany wegetarianizmu

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.