bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Podział tusz wieprzowych na główne elementy kulinarne

Podział tusz wieprzowych na główne elementy kulinarne

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 marca, 2024

W ostatnich latach obserwuje się spadek spożycia wieprzowiny na rzecz drobiu, ale częściej sięgamy po samą wieprzowinę w porównaniu z ubiegłymi latami. Jest to spowodowane zwiększoną podażą wieprzowiny, a w konsekwencji, niższymi jej cenami. Przyjrzyjmy się zatem temu surowcowi mięsnemu.

Mięso wieprzowe charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością białka i dużą ilością tłuszczu, jednak pamiętajmy, że mięsa dobrej jakości takie jak np. schab posiadają proporcje zbliżone do wołowiny. Jednocześnie białko to posiada wysoką wartość odżywczą. Niestety, jest to mięso ciężkostrawne oraz bardziej kaloryczne od pozostałych mięs, nie jest więc wskazane dla osób starszych oraz wracających do zdrowia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tusza wieprzowa
  • Tusza wieprzowa – podział

Tusza wieprzowa

Aby dobrze wybrać surowiec do danej potrawy warto zapoznać się z podziałem oraz skróconą charakterystyką tuszy.  Poszczególne fragmenty różnią się strukturą oraz zawartością tłuszczu, co istotnie wpływa na walory smakowe. Musimy być zatem świadomi kupowanego fragmentu mięsa.

Aby jednak łatwiej zrozumieć temat, niezbędne są rysunki zarówno układu kostnego zwierzęcia jak i zewnętrznych i wewnętrznych linii cięcia półtuszy.

Tusza wieprzowa – podział

świnia

Podział tuszy wieprzowej jest odmienny w różnych krajach, przyjrzyjmy się zatem podziałowi występującemu w Polsce.

  1. Głowa – będąca dobrym surowcem na wywary oraz galarety.
  2. Podgarle – nie zawiera kości, lecz mięso nie jest najwyższej jakości. Nadaje się do wytapiania na smalec.
  3. Słonina – jest zewnętrzną warstwą skóry, którą dodaje się do smalcu.
  4. Karkówka – mięso odcinka szyjnego oraz przedniej części grzbietowej. Po oddzieleniu od tłuszczu jest pożądanym produktem gastronomicznym. Świetnie smakuje grillowana.
  5. Mostek – pochodzący z dolnej części partii piersiowej, używany do smażenia i duszenia.
  6. Schab – mięsień najdłuższy grzbietu. Jest to duży, jednolity mięsień, będący świetnym surowcem do wszelkiej obróbki.
  7. Biodrówka – czyli przednia część odcinka krzyżowego półtuszy. Przeznacza się ją na pieczeń, sznycel, zrazy lub gulasz.
  8. Polędwica – jest to mięso o wysokiej jakości o drobnej strukturze, nie zawiera kości. Doskonały surowiec do smażenia i grillowania.
  9. Żeberka – w skład tego fragmentu tuszy wchodzą żebra wraz z mostkiem, pokryte cienką warstwą mięśni z powięziami i tłuszczem. Nadają się do gotowania i duszenia.
  10. Boczek – pochodzi z dolnej części tuszy, przeznaczony do gotowania, pieczenia i duszenia.
  11. Łopatka – uzyskujemy ją z przedniej kończyny wraz z łopatką, jest to dobry materiał do duszenia, pieczenia oraz gotowania.
  12. Szynka – pochodzi z tylnej części tuszy, a mianowicie jej górnego fragmentu. Dzieli się ją na trzy części: pierwsza jest dobra do smażenia lub pieczenia sznycli. Druga cechuje się podobnymi właściwościami jak pierwsza, lecz posiada nieco gorszą strukturę. Trzecia część posiada małosoczyste mięso, wykorzystywane do wyrobu szynki gotowanej lub wędzonej.
  13. Golonka – wchodzi w skład kończyn, służy do gotowania i peklowania.
  14. Nogi – są to dolne części kończyn, wykorzystywane głównie do galaret.
  15. Ogon – stosowany do wywarów zup lub do peklowania.

Jednocześnie w sklepach można spotkać się z podziałem mięsa na klasy, gdzie klasa I jest najwyższa i charakteryzuje  chude, nieścięgniste mięso. Klasa II jest mięsem wciąż nieścięgnistym, lecz o większej zawartości tłuszczu. Klasa III to mięso chude lub średnio tłuste i ścięgniste, a ostatnia kategoria, klasa IV to mięso tłuste i ścięgniste, w skład którego wchodzą ścięgna i węzły chłonne, przeznaczone dla wędlin gorszej jakości.

Znając już podział tuszy możemy wybrać teraz odpowiedni fragment wieprzowiny dla naszych kulinarnych specjałów. Należy pamiętać, że nie wszystkie dania da się zrobić z chudego mięsa, więc nie bójmy się również tych tłuściejszych. Ważne jest jednak, aby kupować mięso ze sprawdzonych źródeł, gdzie mamy pewność, że kupujemy produkt świeży i pozbawiony chemicznych dodatków konserwujących.

Literatura:

Grafika zaczerpnięta ze strony wikipedia.pl (http://pl.wikipedia.org/wiki/Schab#mediaviewer/File:Schwein-Ganz.svg)

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Szybki obiad – jak przygotować…

Nie mów, że nie masz czasu na porządne i zdrowe posiłki. Wszystko do się ze sobą pogrodzić: dom, praca i zdrowie! Zobacz jak to zrobić. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.