bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Steki – przyprawy, rodzaje używanych mięs i sposób ich przygotowania

Steki – przyprawy, rodzaje używanych mięs i sposób ich przygotowania

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Solidny, dobrze wysmażony kawałek mięsa to marzenie niejednego mężczyzny. Aby zrobić wyśmienitego stek wystarczy pamiętać o dobrym surowcu oraz odpowiedniej technice kulinarnej, dzięki której zachowamy jak najwięcej soków wewnątrz mięsa. To właśnie one są odpowiedzialne za jego aromat i kruchość.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Steki – dobór mięsa
  • Steki – obróbka
  • Stopnie wysmażenia steku

Steki – dobór mięsa

Klasycznie na stek polecane jest mięso wołowe. Jednak możemy zrobić je również z wieprzowiny, a nawet mięsa mielonego czy drobiowego. Dowiedz się na co zwracać uwagę przy wyborze mięsa mielonego, aby cieszyć się jego najlepszą jakością. Skupimy się jednak na jego klasycznej formie.

Z technologicznego punku widzenia ważne dla jakości mięsa wołowego są takie parametry jak:

  • właściwa odmiana bydła – mięsna a nie mleczna, przez co mięso posiada inną charakterystykę,
  • właściwa rasa – niektóre rasy posiadają mięso nienadające się do danej obróbki,
  • właściwa pasza,
  • wiek uboju zwierząt – im młodsze tym mięso bardziej kruche,
  • sposób uboju – tak, aby był jak najmniej stresujący dla zwierząt, dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne.

Wśród części mięsa wołowego, które najlepiej nadają się do przygotowania stek można wymienić:

  • antrykot
  • rostbef
  • krzyżowa

Są to części tuszy wołowej, z której otrzymujemy najbardziej delikatne mięso. Mięśnie te znajdują się u góry, dzięki czemu za życia zwierzęcia nie są wykorzystywane tak intensywnie do pracy, jak te położone niżej. Wpływa to na ich skład mający odzwierciedlenie w smaku i kruchości.

Steki – obróbka

Gdy mamy już odpowiedni surowiec, pora dobrze go przygotować. Aby zachować smak i aromat, pamiętajmy o kilku prostych zasadach obowiązujących podczas przyrządzania steków:

  • Należy wyciągnąć mięso z lodówki około godziny przed smażeniem, aby równomiernie dochodziło na patelni.
  • Mięso przed smażeniem musi być dokładnie oczyszczone z błon, umyte i dobrze osuszone papierowym ręcznikiem.
  • Dzielimy na porcje o wadze około 150 gramów.
  • Do smażenia używajmy oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. oleju słonecznikowego, ryżowego, rzepakowego lub sklarowanego masła.  Steki wymagają wysokiej temperatury, a masło dymi już w około 130 °C, co może skutecznie popsuć smak naszego dania.
  • Najlepszym pomysłem będzie użycie grubej, żeliwnej patelni lub patelni ze stali nierdzewnej, natomiast teflon nie znajdzie zastosowania podczas przygotowywania steków.
  • Tłuszcz rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Nigdy nie umieszczamy steków na zimnej patelni, kładziemy je tylko na gorący tłuszcz.

Stopnie wysmażenia steku

Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 °C. Podsmażamy stek dwa/trzy razy i w przerwach odstawiamy go w ciepłe miejsce, by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury.

Rare (słabo wysmażony) – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone “krwiste osocze”. Powtarzamy czynności przedstawioną powyżej. Temperatura w środku to ok. 42/46 °C.

Medium rare – mięso w środku zmienia kolor na jaskrawoczerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest “jędrniejsze”. Temperatura w środku ok. 48 do 54 °C. Orientacyjny czas “dopiekania” ok. 10 minut.

Medium (średnio wysmażony) – osocze po naciśnięciu jest już brunatne, mięso jeszcze bardziej jędrne. Temperatura w środku 56–62 °C. Orientacyjny czas “dopiekania ok. 14–15 minut.

Medium Well (dobrze wysmażony) – temperatura w środku  64–68 °C – osocze jest już brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Orientacyjny czas “dopiekania” ok. 18 minut.

Well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso brunatne, bez śladu osocza, temperatura powyżej 75 °C. Orientacyjny czas “dopiekania” ok. 20–24 min.

Po umieszczeniu mięsa na patelni pozostawiamy je na chwilę w spokoju. Przez pierwsze kilka minut nie obracamy go, dzięki czemu na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka.

  • Jak długo smażyć stek? To oczywiście zależy jaki chcesz uzyskać końcowy efekt. Generalna zasada mówi, iż na każdy 1 cm grubości należy piec 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać średnio wysmażony stek.
  • Do obracania najlepiej używać szczypiec.
  • Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę masła, wtedy również dodajemy soli i pieprzu.
  • Pod żadnym pozorem nie nakłuwajmy ani nie rozcinajmy mięsa by sprawdzić jego stan. Spowoduje to wypłynięcie soków, a w efekcie katastrofę naszego dania.

Gdy steki są już gotowe, pozostawiamy je na kilka minut, aby odpoczęły. Rozcięcie tuż po ściągnięciu z patelni również grozi wyciekiem tak ważnych dla nas soków, więc nie przeszkadzajmy stekom jeszcze przez chwilę, tak aby miały czas się „ułożyć”, możemy je również owinąć w folię aluminiową.

Jeżeli steki ostygły przed podaniem, możemy umieścić je w rozgrzanym do 160 °C piekarniku na 2 do 3 minuty.

Przysmażenie mięsa na patelni wydaje się prostym zadaniem, jednak w rzeczywistości dobrze przyrządzony stek jest trudną sztuką, która może być chlubą domorosłego kucharza.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mięso

Smażona, pieczona, grillowana, gotowana –…

Spożycie wieprzowiny w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacząco spadło, głównie na rzecz drobiu. Nie zapominajmy jednak o pozytywnych cechach mięsa wieprzowego, które jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni, a dzięki kilku… Czytaj dalej...

Podział tusz wieprzowych na główne…

Mięso wieprzowe jest od lat kontrowersyjnym tematem wśród dietetyków i osób aktywnych. Niektórzy mówią o konieczności całkowitego wykluczenia tego rodzaju mięsa z jadłospisu, jeżeli chcemy jeść w prawidłowy i zdrowy… Czytaj dalej...

Jak prawidłowo grillować? Zasady, wybór…

Zanim podejmiesz się organizacji grilla, warto zaopatrzyć się we wszystkie składniki i odpowiednio je przygotować. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.