logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!

Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

W wyniku starań hodowców, dzięki krzyżowaniu odpowiednich odmian oraz poszczególnych osobników uzyskuje się coraz bardziej wydajne zwierzęta rzeźne. Zastosowanie technologii pochodzących z krajów o wysokiej jakości produkcji mięs takich jak np. Dania (będąca czołowym producentem wieprzowiny w Unii) zaowocowało uzyskaniem bardzo dobrych wyników mięsności. Dzisiejsze mięsa wieprzowe posiadają znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu stają się coraz mniej kaloryczne. Rodzima hodowla tychże zwierząt jest wysoko cenionym surowcem mięsnym w Europie, dlatego warto zaznajomić się z charakterystyką tego mięsa.

Niesłabnącą popularnością cieszy się drób, głównie przez niską cenę oraz krótki czas przygotowania. Wołowina ze względu na wysoką cenę cieszy się stałą, jednak niską popularnością na polskim rynku. Wieprzowina natomiast powoli wraca do łask, a Polacy sięgają po nią nie tylko przy okazji majowego grillowania.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jak przygotować wieprzowinę
  • Smażona wieprzowina
  • Wieprzowina z piekarnika
  • Grillowana wieprzowina
  • Gotowana wieprzowina

Jak przygotować wieprzowinę

Warto kupować mięso u małych, sprawdzonych przedsiębiorców lub w sklepach firmowych. Sieci supermarketów często wymagają od producentów zaniżenia jakości wyrobów kosztem ich ceny, przez co ciężej znaleźć w nich wartościowe szynki, produkowane bez ulepszaczy. Zwróćmy uwagę na barwę mięsa. Kolor jasno lub głęboko różowy powinien nas najbardziej zainteresować. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i posiada bogatszy smak. Omijajmy mięso w odcieniach szarości. Ono na pewno nie nadaje się do jedzenia.

Ponieważ wieprzowiny jest dużo i jest stosunkowo niedroga, warto zrezygnować z zamrażania jej i zawsze kupować świeże mięso. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, możemy przetrzymywać je w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Jeśli mamy już odpowiedni materiał do naszej potrawy, wiedząc jaki rodzaj mięsa będzie nam potrzebny i jaki najlepiej sprawdzi się podczas planowanej obróbki termicznej, przystępujemy do pracy. Mięso przed właściwym przygotowaniem  należy umyć pod silnym strumieniem wody. Następnie odcinamy nadmiar tłuszczu, który zabezpieczał do tej pory mięso przed nadmierną utratą wody. Pamiętajmy jednak że tłuszcz jest rezerwuarem smaku, a więc minimalna jego ilość jest wskazana: wpływa korzystnie na strukturę mięśnia powodując, że jest on bardziej soczysty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu naszych smażonych kotletów czy grillowanych lub pieczonych karkówek. Obecność tłuszczu śródmięśniowego w mięsie to również gwarancja jego kruchości. Jeżeli nasze mięso jest chude, to oczywiście pomijamy ten krok i przechodzimy dalej.

Ten rodzaj mięsa doskonale komponuje się z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i cząbrem. Ponadto wieprzowinę przed smażeniem czy pieczeniem możesz natrzeć czosnkiem, najlepiej świeżymi ząbkami przeciśniętymi przez praskę. Pamiętajmy, aby doprowadzić ją (także w środku) do temp. pokojowej przed zabieraniem się za pieczenie lub smażenie. Małe, chude kawałki potrzebują na to 20–30 min, duże (na pieczenie) nawet 2 godziny.

Smażona wieprzowina

Istotnym czynnikiem smakowym jest rodzaj zastosowanego tłuszczu oraz temperatura w jakiej smażymy mięso. Smażenie w niskiej temperaturze zwiększa nasiąkanie tłuszczem, a więc powoduje wzrost kaloryczności potrawy. Stosowanie wyższej temperatury wyjściowej ogranicza ten proces, przez ścinanie zewnętrznej warstwy mięsa. Dla dobrego wysmażenia wieprzowiny konieczne jest 85°C. Ogrzewanie mięsa na patelni może doprowadzić do rozkładu niektórych aminokwasów, zwłaszcza lizyny, treoniny oraz metioniny. Podczas smażenia nie wykluczone jest zachodzenie reakcji Maillarda, dające pożądaną chrupiącą skorupkę, szczególnie, gdy mięso jest panierowane bułką. Powstające podczas smażenia straty witamin z grupy B są stosunkowo niewielkie. Składniki mineralne prawie całkowicie zostają zachowane.

WażneZbyt wysoka temperatura tłuszczu prowadzi do jego dymienia (około 220°C dla smalcu, około 170°C dla oliwy, około 230°C dla masła). Optymalna temperatura miesić się w przedziale od 130 do 160°C nie może przekraczać 180°C.

Do podsmażania należy stosować taką ilość tłuszczu, aby stanowiła 10 % masy mięsa. Pamiętajmy też, aby umieszczać mięso na już rozgrzanej do odpowiedniej temperatury patelni.

Co smażymy: schab polędwicę, szynkę.

Wieprzowina z piekarnika

Pieczeniem nazywamy oddziaływanie na mięso gorącym powietrzem o temperaturze około 100°C. Mięso pieczone w większym kawałku nigdy nie osiąga w środku temperatury 100°C, zawsze jest ona niższa. W czasie pieczenia mięso należy podlewać wydzielającym się z niego sosem, który wyparowując pozostawia chrupiącą skorupkę na jego powierzchni.

Niestety, pieczenie powoduje duże straty witamin grupy B, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Część witamin z mięsa przechodzi do sosu, w którym znajdują się także zawiązki azotowe oraz składniki mineralne. Do pieczenia nadają się tylko lepsze gatunki mięsa, które zawierają niewielkie ilości tkanki łącznej, ponieważ kolagen bez obecności wody nie ulega przemianie.

Co pieczemy: najlepiej duże kawałki mięsa, aby nie wyschły: szynka z kością, żeberka, schab z kością.

Grillowana wieprzowina

Aby uzyskać wyśmienite , grillowane mięso warto dzień wcześniej je zamarynować. Samo grillowanie powinno trwać około 10–15 minut, w zależności od grubości kawałka i części tuszy. W połowie grillowania należy raz odwrócić mięso. Aby uzyskać mniej lub bardziej wypieczone porcje należy odpowiednio skrócić lub wydłużyć o kilka minut czas pieczenia.

Co grillujemy: schab z kością, karkówkę, kebaby wieprzowo-drobiowe, boczek.

Gotowana wieprzowina

Przez gotowanie rozumiemy długotrwałe poddawanie mięsa lub jego podrobów działaniu temperatury około 100°C w wodzie lub parze wodnej. W wyniku tego dochodzi do denaturacji (ścięcia) białek w całej masie surowca. Podwyższona temperatura niszczy bakterie (formy wegetatywne), drożdże, pleśnie i niektóre toksyny (jad kiełbasiany) oraz pasożyty. Jeżeli zależy nam na zachowaniu jak największej ilości witamin w mięsie, umieśćmy je we wrzątku. Jeśli chcemy przygotować rosół, możemy umieścić je już na początku gotowania. Do największych ubytków mięsa dochodzi w ciągu pierwszej godziny gotowania ok 1–4% wyjściowej ilości mięsa.

Obniżenie zawartości składników w mięsie podczas gotowania zamyka się w bardzo szerokich granicach. Związki azotowe mogą przechodzić do wywaru od 4–10%, tłuszcze od 1–30%, popiół (składniki mineralne) 20–60%.

Niewątpliwie mięso wieprzowe posiada wiele walorów smakowych i co istotne jest niezwykle łatwe w przyrządzeniu. W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs, jak choćby już wspomnianych wołowiny i baraniny, początkujący kucharz nie musi się martwić, czy potrawa będzie miękka.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

31.03.2015

Autor artykułu:

Damian Adamiak
Damian Adamiak Technolog żywności, trener personalny

Pasjonat aktywnego trybu życia oraz sportów siłowych, obecnie studiujący Technologię Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.  Ukończył kurs z zakresu trenera personalnego, odbywając praktyki w jednej z najlepszych krakowskich siłowni: Relax Body Club. Czynnie bierze udział w zawodach siłowych. <strong>Zdobył tytułu wicemistrza Akademickich Mistrzostw Małopolski w kat. 74 kg w 2014 roku</strong> oraz Najsilniejszego Studenta Uniwersytetu Rolniczego roku 2015. Chętnie dzieli się doświadczeniem i wiedzą nabytą przez lata treningów. Zna podstawy fizjologii oraz mechaniki ludzkiego organizmu. Dzięki nabytej wiedzy pomaga innym zwiększać wydolność i mobilność ciała. Nieustannie pogłębia swoją wiedzę w zakresie trenowania i budowy ciała, a także na tematy żywieniowe. Szczególnie interesuje się technologią przetwórstwa mięs oraz przetworów mięsnych, ich bezpieczeństwem, jakością oraz oddziaływaniem na organizm. Uwielbia ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout. W wolnych chwilach poświęca się swojej pasji – rysowaniu.

Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mięso

Wieprzowina – faktyczna wartość odżywcza…

W Polsce spożywanie drobi jest najwyższe w stosunku do innych rodzajów mięs. z tego względu niejednokrotnie narzekamy na monotonie w naszej kuchni. Czas urozmaicić mięsne dania wieprzowiną, która może z… Czytaj dalej...

Mięso mielone, jakie najlepiej kupić?

Ze zmielonego mięsa możemy przygotować wiele dań takich jak kotlety mielone, pulpety w sosie czy spaghetti. Warto zatem wiedzieć, które wybrać, aby było najlepszej jakości. Czytaj dalej...
Oleje i tłuszcze

Smażenie bez tłuszczu a ……

Smażenie na tłuszczu wcale nie musi być niezdrowe. Jednak czy każdy z nas wie, jak dobrze smażyć, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi? Czytaj dalej...

Podział tusz wieprzowych na główne…

Mięso wieprzowe jest od lat kontrowersyjnym tematem wśród dietetyków i osób aktywnych. Niektórzy mówią o konieczności całkowitego wykluczenia tego rodzaju mięsa z jadłospisu, jeżeli chcemy jeść w prawidłowy i zdrowy… Czytaj dalej...
Ryby i owoce morza

Cała prawda o wędzonych rybach.…

Ryby to bogactwo kwasów omega-3 i omega-6. Powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Ale jak się ma sprawa z rybami wędzonymi? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook