bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy

Kwas alfa-liponowy w leczeniu powikłań cukrzycy

🕣 3 min czytania

Szacuje się, że na świecie liczba osób chorujących na cukrzycę wynosi ok. 371 milionów. Choroba szerzy się w błyskawicznym tempie – od roku 1980 do roku 2008 zapadalność wzrosła dwukrotnie. Co gorsza, cukrzyca typu II diagnozowana jest coraz częściej u dzieci. Jednym z najgroźniejszych powikłań cukrzycy jest neuropatia, czyli uszkodzenie włókien nerwowych, której konsekwencją jest utrata czucia w kończynach, prowadząca niejednokrotnie do amputacji.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Neuropatia cukrzycowa
  • cukrzyca – kwas alfa-liponowy (A-LA)

Neuropatia cukrzycowa

Neuropatia dotyczyć może zarówno nerwów obwodowych jak i autonomicznego układu nerwowego. Do pierwszych sygnałów sugerujących występowanie nieprawidłowości w przewodnictwie nerwowym, charakterystycznych w przebiegu cukrzycy, jest zmniejszenie wrażliwości na dotyk, ból czy temperaturę. Stopa cukrzycowa, czyli powikłanie uszkodzeń nerwów i naczyń krwionośnych związanych z nieleczoną cukrzycą, jest bardzo częstym powodem hospitalizacji. Jaki związek ma długotrwały, zbyt wysoki poziom glukozy we krwi z układem nerwowym?

Kiedy „cukru” we krwi jest za dużo, zachodzi proces przekształcania glukozy we fruktozę, w którym jednocześnie powstaje także sorbitol. Duża ilość tych związków powoduje odkładanie się ich w sąsiedztwie neuronów, a to w konsekwencji prowadzi do  niekorzystnych zmian. Przede wszystkim dochodzi do zaburzeń w zakresie transportu wody, zwiększa się ilość wody wewnątrzkomórkowej, powstaje obrzęk a także degeneruje się tzw. osłonka mielinowa. Osłonka mielinowa to warstwa komórek, która otacza aksony nerwów, pełniąca jednocześnie funkcje: izolatora, ochronną, a także odżywczą. Jak łatwo się domyślić, jej uszkodzenie niewątpliwie stanowi przeszkodę w prawidłowym przekaźnictwie impulsów pomiędzy neuronami.

Przemiana glukozy do sorbitolu i fruktozy powoduje także utratę równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami oraz czynnikami zmniejszającymi ich toksyczność. O wolnych rodnikach słyszy się dzisiaj wiele i próżno szukać dobrego słowa wśród informacji na ich temat. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu, czyli życiodajny atom tlenu, którego nie wszystkie elektrony posiadają swoją parę. Taka sytuacja sprawia, że pierwiastek ten bardzo chętnie przyłącza się do innych związków i wchodzi z nimi w reakcję, a to może doprowadzać do uszkodzenia komórek.

W leczeniu neuropatii zaczyna być wykorzystywany związek, który naturalnie produkowany jest przez wątrobę – kwas alfa-liponowy.

cukrzyca – kwas alfa-liponowy (A-LA)

Kwas α- liponowy wytwarzany jest w wątrobie, ale występuje także w żywności – w brokułach, szpinaku czy podrobach. W leczeniu neuropatii został zastosowany m.in. ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Jak wspomniano wyżej, nadmierna ilość wolnych rodników nie jest bez znaczenia w przypadku degeneracji układu nerwowego. Kwas α-liponowy jest „zmiataczem” wolnych rodników. Prócz bezpośredniego działania na reaktywne formy tlenu, wspomaga także funkcje innych antyoksydantów, takich jak witamina C czy E, stymulując ich regenerację.

W badaniu przeprowadzonym na osobach cierpiących na cukrzycę z objawami polineuropatii obwodowej, takimi jak – drętwienie, pieczenie łydek, stóp, ból, pacjenci otrzymywali dożylnie przez 5 dni kwas α-liponowy. Już po tak krótkim czasie nastąpiła subiektywna poprawa samopoczucia badanych, a w kwestionariuszach dotyczących odczuwanych objawów odnotowano ich zmniejszenie. To nie jedyne badanie, którego wyniki zachęcają do stosowania A-LA w leczeniu nerwowych powikłań cukrzycy.

W badaniu zauważono także, prócz korzystnych zmian w samopoczuciu, spadek glikemii u osób badanych. Kwas alfa-liponowy ma także właściwości redukujące poziom „cukru” we krwi. Przede wszystkim wspomaga działanie insuliny, czyli hormonu, który warunkuje przejście cząsteczek glukozy do wnętrza komórki. Jak wiadomo,  niemożność wniknięcia glukozy do komórki stanowi istotę hiperglikemii.

Choć mechanizmy prowadzące do wystąpienia neuropatii cukrzycowej, jak i te zachodzące pod wpływem kwasu α-liponowego nie są dostatecznie poznane, można przypuszczać że A-LA jest nadzieją na skuteczniejsze leczenie neuropatii. Niezmienna pozostaje jednak złota reguła – łatwiej zapobiegać niż leczyć. Winą za wystąpienie cukrzycy typu II nie można obarczać jedynie genów. Niewłaściwy tryb życia i nieracjonalne odżywianie to główne przyczyny zachorowań. O zdrowie najlepiej zatem zatroszczyć się już dziś.

Literatura:

  • Dziemidok Piotr et al.; WPŁYW KWASU alfa-LIPONOWEGO NA INTENSYWNOŚĆ OBJAWÓW OBWODOWEJ SYMETRYCZNEJ NEUROPATII CZUCIOWEJ U PACJENTÓW CHORYCH NA CUKRZYCĘ T.1 I T.2; Instytut Medycyny WSI; 2006
  • Ibrahimpasic K,; Alpha lipoic acid and glycaemic control in diabetic neuropathies at type 2 diabetes treatment; “Med Arch.” 2013;67(1):7-9.
  • Malińska D., Winiarska K., Kwas liponowy – charakterystyka i zastosowanie w terapii; „Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2005; 59: 535-543

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dzieci

Cukrzyca, otyłość i nadciśnienie jako…

Choroby cywilizacyjne dotyczą nie tylko dorosłych. Coraz częściej zapadają na nie także dzieci. Dowiedz się, które z nich stanowią dla nich największe zagrożenie. Czytaj dalej...
cukrzyca

Cukrzyca typu 1, typu 2…

Wieloletnia cukrzyca może doprowadzić do szeregu groźnych dla naszego zdrowia powikłań, które zaobserwujemy na wielu narządach wewnętrznych. Czy wiemy, co może nam grozić? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ hormonalny > cukrzyca

    cukrzyca
    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    Dieta cukrzycowa – MITY

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    cukrzyca typu 2 powikłania jak zapobiegać cukrzycy

    Cukrzyca typu II – powikłania. Jak zapobiegać cukrzycy?

    stopa cukrzycowa objawy leczenie
    3
    cukrzyca

    Stopa cukrzycowa – objawy, leczenie. Domowe sposoby na stopę cukrzycową

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.