Dieta o niskim indeksie glikemicznym
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Jedna z bardziej popularnych diet to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Powstała ona jako element terapii cukrzycy i insulinooporności. Niekiedy jest polecana również osobom odchudzającym się. Dowiedz się, na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym i jak ją mądrze stosować.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co to jest?
Jest to sposób żywienia się oparty na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny określa, jak bardzo podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu porcji konkretnego produktu zawierającego węglowodany. Dietę opartą o niski indeks glikemiczny stosuje się głównie jako element terapii diabetyków, ponieważ jej celem jest unormowanie glikemii.
Jak indeks glikemiczny wpływa na nasz organizm?
Produkty z wysokim IG gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który potem bardzo szybko się obniża. Częste spożywanie produktów z wysokim IG skutkuje częstymi wyrzutami insuliny – hormonu trzustki, umożliwiającemu glukozie wejście do komórek. Zbyt częste stymulowanie trzustki do wydzielania insuliny może z czasem doprowadzić do oporności tkanek na ten hormon. W związku z tym potrzeba go więcej i więcej, zaś zwiększona produkcja to spore obciążenie dla trzustki.
Produkty o niskim IG dłużej się trawią, a zawarte w nich węglowodany wolniej dostają się do krwioobiegu. Poziom glukozy po ich zjedzeniu podnosi się powoli i nie wymaga on dużych wyrzutów insuliny.
Utrzymujące się wysokie stężenie insuliny, związane z nieprawidłową dietą, stymuluje jajniki do produkcji androgenów. To zakłóca cykl miesiączkowy oraz wzmaga wzrost włosów na ciele. Jest to obserwowane u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS).
Dla kogo dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Dieta z niskim IG jest przeznaczona głównie dla osób z cukrzycą, także ciążową, i insulinoopornością. W tych schorzeniach organizm nie radzi sobie z dostarczanym do organizmu cukrem. Korzyści z jej stosowania obserwuje się także w przypadku zespołu policystycznych jajników. Niski indeks glikemiczny jest związany również z łatwiejszą redukcją masy ciała. Do schudnięcia zawsze wymagany jest deficyt energetyczny i aby go osiągnąć, po prostu trzeba jeść mniej. Łatwiej to zrobić, jedząc produkty o niskim IG, gdyż są to w większości produkty zawierające dużo białka i błonnika, a także warzywa i owoce. Charakteryzuje je długie trawienie i duża objętość, w związku z czym zajmują dużo miejsca w żołądku, na długo dając uczucie sytości. Redukcja masy ciała sama w sobie może wpłynąć na poprawę glikemii. Pozytywne efekty widać już po obniżeniu masy ciała o 5%.
Wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Dieta o niskim indeksie glikemicznym wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, chroniąc przed wystąpieniem miażdżycy. Inne korzystne działanie diety z niskim IG to zmniejszenie stanu zapalnego i ciśnienia krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym pomaga także w złagodzeniu przebiegu PCOS. Stosowanie diety wpływa na zmniejszenie trądziku i uregulowanie cyklu menstruacyjnego. Czytaj więcej o diecie na trądziki tutaj.
Jak obniżyć IG?
Indeks glikemiczny najprościej obniżyć, dodając do potraw więcej białka i tłuszczu. Może to być skyr, jogurt grecki lub po prostu trochę oleju. Indeks glikemiczny potrawy będzie niższy także wtedy, gdy doda się do niej warzywa i błonnik.
Aby nie podwyższać IG potraw, najlepiej ich nie rozgotowywać i za bardzo nie rozdrabniać. Chodzi o to, żeby utrudnić glukozie przenikanie z jelit do krwi. Ciężej strawić surówkę z marchewki niż mięciutką gotowaną marchewkę, prawda? Nie dodawaj również cukru, np. do surówek. W przypadku owoców o wysokości IG decyduje także to, jak bardzo są dojrzałe. Np. indeks glikemiczny banana, który jest jeszcze zielony, będzie niższy niż w przypadku mocno dojrzałego.
Produkty zawierające dużo węglowodanów, jak ryż czy ziemniaki, można wystudzić przez kilka godzin w lodówce. Powstaje wówczas skrobia oporna, która jest rodzajem błonnika pokarmowego. Organizm jej nie strawi, więc nie trafi ona do krwi pod postacią glukozy.
Obniżenie IG | Wzrost IG |
– krótkie gotowanie / jedzenie na surowo
– dodatek białka i tłuszczu – dodatek błonnika – nierozdrabnianie – dodatek kwasów (octu, soku z cytryny) – schładzanie |
– długie gotowanie
– rozdrabnianie – długie przechowywanie (owoców) – dodatek cukru/miodu |
Produkty o niskim IG
Niski indeks glikemiczny (poniżej 55) mają przede wszystkim mięso, ryby i tłuszcze, gdyż nie zawierają węglowodanów. Spokojnie można jeść również orzechy i pestki. Dalej są warzywa, w których również jest mało cukrów, za to jest sporo wody i błonnika. Większość warzyw będzie miała niski indeks glikemiczny.
Do tej grupy zaliczają się również owoce. Wbrew wielu informacjom, jakie można znaleźć w internecie, wiele owoców można jeść na diecie z niskim IG. Będą to głównie owoce jagodowe: truskawki, wiśnie, borówki, maliny itp., ale także jabłka, pomarańcze, śliwki i gruszki. Ważne, żeby były to surowe, nierozdrobnione owoce.
Uważaj jednak na produkty, które w tabelach mają niski indeks glikemiczny, a wcale nie są wskazane na tej diecie. Mowa głównie o czekoladzie, chałwie i czekoladowych kremach do smarowania pieczywa. Niski indeks glikemiczny to w ich przypadku kwestia dużej zawartości tłuszczu. Sprawia on, jak już wspominałam powyżej, że cukier wchłania się wolniej. Będzie to lepszy wybór niż np. landrynka, jednak pamiętaj, że to nadal słodycze, a te najlepiej ograniczać.
Przykładowy jadłospis
Oto przykład, jak mogą wyglądać posiłki na cały dzień w diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Jest to jedynie przykład, którym można się zainspirować. Poniższy jadłospis nie będzie odpowiedni dla każdego, dlatego tak ważne jest indywidualne ustalenie diety z dietetykiem.
Śniadanie – jajecznica z chlebem i pomidorem
Składniki:
jaja kurze – 3 sztuki,
olej rzepakowy – 10 ml – 1 łyżka,
chleb żytni, razowy – 70 g (2 kromki),
pomidor – 170 g (1 sztuka),
szczypiorek – 15 g (1 łyżka posiekanego).
Na zimnej patelni rozprowadź olej rzepakowy i zacznij go podgrzewać. Od razu wbij jajka i pozostaw na małym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie możesz pokroić pomidora, posiekać szczypiorek i przygotować chleb. Wsyp na jajka szczypiorek i zacznij mieszać. Kiedy jajka się zetną, przełóż je na talerz i zjedz z chlebem i pomidorem.
II śniadanie – sałatka warzywna
Składniki:
– fasola czerwona, konserwowa – 120 g (1/2 puszki),
– jogurt naturalny – 30 g,
– papryka żółta – 80 g,
– kolendra – liście – 15 g,
– pomidory koktajlowe – 80 g,
– pestki dyni – 10 g (2/3 garści),
– chleb żytni razowy – 35 g (1 kromka).
Fasolę opłucz i odsącz. Dodaj do niej pokrojoną paprykę i pomidorki. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym, dopraw kolendrą, pieprzem i papryką wędzoną. Gotową sałatkę posyp pestkami słonecznika i zjedz z chlebem.
Obiad – potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną
Składniki:
cebula – 50 g (1/2 sztuki),
cukinia – 100 g,
pieczarki – 100 g (około 5 sztuk),
oliwa z oliwek – 15 ml (1,5 łyżki),
pierś z kurczaka, filet – 100 g (1/2 sztuki),
kasza gryczana – 100 g (1 woreczek),
pomidory krojone w puszce – 200 g (1/2 opakowania),
czosnek – 1 ząbek,
pieprz – szczypta do smaku.
Kurczaka pokrój na kawałki i obsmaż na oliwie. Następnie umieść mięso w garnku razem z pokrojoną cebulą, cukinią i pieczarkami. Dolej pół szklanki wody i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj pomidory i przyprawy. Gotową potrawkę jedz z ugotowaną kaszą gryczaną.
Kolacja – owsianka z serkiem wiejskim z gruszką i orzechami
Składniki:
płatki owsiane – 25 g (2,5 łyżki),
otręby pszenne – 5 g (1 łyżka),
orzechy włoskie – 15 g,
serek wiejski, lekki – 150 g (1 opakowanie),
gruszka – 130 g (1 sztuka),
wrzątek – 50 ml.
Otręby i płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie umyj i pokrój gruszkę na kawałki, a orzechy posiekaj. Do płatków dodaj serek wiejski oraz przygotowane wcześniej orzechy i gruszkę.
To może cię zainteresować:
- Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?
- Glikemia żywienia – indeks glikemiczny produktów a odchudzanie
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest przeznaczona głównie dla osób, u których już wystąpiły problemy z insulinoopornością i poziomem glukozy. Stosowanie zasad tej diety może pomóc w odchudzaniu, jednak najważniejszy w tej kwestii jest deficyt kaloryczny. Również nie wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym będą odpowiednie.
Literatura:
- Kulczyński B., Gramza–Michałowska A., (2015), Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, (96), 1,
- Ciok J., Dolna A., (2006), Indeks glikemiczny w patogenezie i leczeniu dietetycznym cukrzycy. Diabetologia Kliniczna, 7(2), 78–85,
- Osowski S., (2019), Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego. Kosmetologia Estetyczna,
- Kostecka M, Zespół policystycznych jajników – rola diety i suplementacji we wspomaganiu leczenia, Kosmos, 67.4 (2018): 855–862.
Ja tam by owsinki na kolcje nie jadla, chyba ze kolacja jest o 18 jak sie klade o 23