bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład

Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2018

Kakaowiec to niewielkie drzewo, z którego pozyskuje się nasiona, a z kolei z nich – kakao. Doceniane nie tylko przez smak i duże możliwość wykorzystania przede wszystkim w przemyśle cukierniczym. Ważne są także jego właściwości prozdrowotne.

W zależności od miejsca uprawy, klimatu, gleby i innych warunków możemy wyróżniać kilka odmian kakao. Różnią się one między sobą smakiem, aromatem i ceną.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kakao
  • Kakao – rodzaje
  • Kakao – właściwości
  • Kakao – skład
  • Kakao a dieta

Kakao

Nasiona z owoców kakaowca (Theobroma cacao L.) pochodzą z niewielkich drzew porastających rejony Ameryki  Środkowej i Południowej. Kakaowiec to wiecznie zielona roślina, a jej okres wegetacji trwa nieustannie. W formie sproszkowanej, popularne kakao stanowi podstawę i dodatek do wielu deserów i słodkich napojów o smaku czekoladowym. Najbardziej popularnym i uwielbianym przez większość osób wyrobem jest czekolada.

Kakao – rodzaje

Kakao różni się w zależności od miejsca uprawy kakaowca, warunków atmosferycznych, gleby oraz technik użytych przy fermentacji czy suszeniu ziaren, a także smakiem i aromatem, na które mają wpływ: gatunek drzewa, jego wiek, skład i jakość gleby, pogoda, wysokość nad poziomem morza. Ziarna kakaowca, które pochodzą z drzewa o tym samym gatunku, lecz uprawianych w różnych warunkach, mogą znacznie różnić się ponadto smakiem i innymi właściwościami.

Istnieją trzy podstawowe rodzaje drzew kakaowych, z których pozyskiwane jest kakao:

  • Criollos – jego ziarna są bardzo cenne. Kakao powstałe z tego rodzaju drzewa jest bardzo wysokiej jakości, a samo drzewo niezwykle wrażliwe na choroby i czynniki zewnętrzne. Zwany jest często „księciem kakao”.
  • Forastero – jest jednym z najczęściej uprawianych rodzajów kakaowca. Jest to gatunek wytrzymały i dość odporny na choroby.
  • Trinitario – jest to połączenie rodzajów criollos i forastero. Łączy w sobie cenione walory smakowe tego pierwszego oraz wytrzymałość i odporność drugiego gatunku.

Kakao – właściwości

Wysoka zawartość flawonoidów w kakaowcu wydaje się być bardzo skutecznym orężem w walce z nowotworami, szczególnie (jak udowodniono) raka jelita grubego. Chronią one bowiem organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym. Poza tym wysoka ilość przeciwutleniaczy pozwala zachować młodość i piękny wygląd skóry. Kakao poprawia samopoczucie oraz wzmacnia koncentrację, poprawiając ukrwienie mózgu. Ziarna kakaowca mają także właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wykazano jego bardzo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Kakao jest pomocne w relaksacji nie tylko umysłu, ale i mięśni, a także dzięki bogatej zawartości składników mineralnych, pomaga utrzymać zdrowe i mocne kości.

Kakao – skład

Oprócz białka, węglowodanów i tłuszczu, kakao jest skarbnicą związków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, chromu, manganu, miedzi oraz cynku. W swym składzie kakao zawiera także chrom, który potrzebny jest w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Kakao podnosi poziom serotoniny, który jest bardzo ważnym neurotransmiterem w mózgu, poprawiając tym samym samopoczucie. Zawiera oprócz tego witaminę C i alkaloidy: kofeinę i teobrominę, mające działanie pobudzające. Surowe kakao zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6 oraz fenyloetyloaminę (PEA)-substancję, która poprawia skupienie i pobudza czujność umysłu. Ponadto kakao posiada pewnego rodzaju hormon przypominający endorfinę – anandamid, dzięki której utrzymuje się stan dobrego samopoczucia.

Kakao a dieta

Samo kakao nie jest takie złe jak się wydaje. Zawiera bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, ma wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm człowieka. Poza tym jest naturalnym i zdrowym „pobudzaczem”, wzmacnia koncentrację i poprawia nastrój. Ciemne, gorzkie kakao jest dobrym pomysłem na urozmaicenie diety i dodatek do niskokalorycznych deserów. Jego pozytywna rola w diecie zmienia się, gdy używamy słodzonego kakao czy dodajemy do niego dużą ilość węglowodanów. Wtedy jego kaloryczność rośnie, a to efekt niepożądany. Słodkie wyroby z kakao także często obfitują nie tylko w węglowodany, ale i w tłuszcz. Należy uważnie czytać etykiety, a najlepiej samemu przygotowywać czekoladowe, zdrowe przekąski w domu. Przy wyborze czekolady, warto zwróć uwagę również na zawartość kakao. Dowiedz się, które czekolady mają go najwięcej.

Kakao to bardzo smaczny, popularny i co najważniejsze, bogaty w składniki odżywcze dodatek żywnościowy. Niewiele osób potrafi odmówić sobie jego smaku – ale jak się okazuje niekoniecznie trzeba rezygnować z czekoladowego przysmaku. Ważne jest to, jakie produkt kupujemy i jak go spożywamy (dodatki). Ciemne, gorzkie kakao jest zdrowe i korzystnie wpływa nie tylko na umysł, lecz także ciało.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Karob zamiast kakao – zobaczmy…

Proszek przypominający kakao? Okazuje się, że to możliwe. Czytaj dalej...

Karob – właściwości, wartości odżywcze,…

Karob to drzewo o owocach w postaci strąków, które ukrywają cenne właściwości. Czytaj dalej...
mózg

Magnez i potas dla prawidłowej…

Magnez i potas są ważne dla naszego zdrowia, dlatego zastanówmy się z jakimi produktami możemy je dostarczyć do naszego organizmu. Czytaj dalej...

Czekolada – fakty i mity

Na pewno każdy dał się skusić tabliczce czekolady. Czy wiemy, co jest prawdą na jej temat? Czytaj dalej...
słodycze

Właściwości i skład gorzkiej czekolady…

Właściwości gorzkiej czekolady mogą Cię zaskoczyć! Sprawdźmy jej skład! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Produkty wspomagające odchudzanie Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.