Magnez i potas dla prawidłowej pracy mózgu
Magnez i potas to pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu. Często zdarza nam się, że spożywamy je w postaci suplementów, ale czy wiemy w jakich produktach naturalnie występuje? Warto również wiedzieć, co powodują ich niedobory.
SPIS TREŚCI
Magnez
Jest to bardzo ważny składnik dla naszego organizmu. Potrzebny jest do przemiany węglowodanów, białek, lipidów oraz syntezy enzymów i prawidłowej pracy mózgu. Niezbędny jest również do właściwego przewodnictwa nerwowego.
Właśnie jego niedobór powoduje skurcze łydek, drżenie powiek. Brak magnezu w organizmie objawia się także łamliwością paznokci, wypadaniem włosów oraz nocnymi potami. Natomiast nadmiar magnezu w organizmie jest bardzo rzadko spotykany.
Źródła tego pierwiastka to zielone warzywa liściaste, np szpinak, natka pietruszki czy brokuły, które swój kolor zawdzięczają zawartości chlorofilu. W jej skład wchodzi między innymi magnez. Dostarczany w takiej postaci jest bardzo dobrze przyswajany przez nasz organizm. Dobrymi źródłami tego pierwiastka są także kakao, groszek, fasola, orzechy i zboża. Ze względu na obecność magnezu powinno spożywać się gruboziarnistą mąkę np. graham. W mniejszej ilości wystepuje także w pruduktach mlecznych.
Potas
Odpowiedzialny jest za gospodarkę wodną naszego organizmu, utrzymanie prawidłowego ciśnienia w komórkach, regulacje czynności nerwowych i mięśniowych. Pomaga on także w dotlenieniu mózgu. Potas jest bardzo ważny dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy go spożywać w odpowiednich ilościach. Jego niedobór powoduje osłabienie mięśni, spadek koncentracji, senność oraz pragnienie. Źródła potasu to konserwy, przetwory mięsne i rybne, banany, brzoskwinie, ziemniaki, porzeczki, orzechy oraz rośliny strączkowe.
Magnez i potas wpływają na pracę naszego mózgu
Intensywny wysiłek umysłowy wymaga szybkiej i dobrej pracy naszego mózgu, dlatego w wyjątkowych sytuacjach sięgamy po suplementy diety.
Aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości potasu należy spożywać ziemniaki, najlepiej ugotowane w mundurkach (ze skórką). Można także przyrządzić sałatkę owocową, „potasową” z brzoskwiń, bananów i orzechów włoskich. Należy także wziąć pod uwagę spożycie konserw mięsnych i rybnych, jednak powinniśmy uważać z ich ilością, ze względu na liczne konserwanty dodawane do tego typu produktów. Jeśli chodzi o magnez warto pamiętać o spożyciu czekolady gorzkiej, ewentualnie mlecznej lub z orzechami. Dostarczy nam ona nie tylko magnezu, ale także endorfin – hormonów szczęścia. Kolejnym ważnym składnikiem diety powinny zostać zielone warzywa liściaste.
W czasie intensywnego wysiłku umysłowego musimy dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości magnezu i potasu. Powinniśmy zastanowić się, czy warto je suplementować czy lepiej wprowadzić pewne zmiany w swojej diecie i uzupełnić ją o produkty, które zapewnią nam odpowiednią podaż tych pierwiastków.
Literatura:
- Bancerz B. i in., 2012, Wpływ magnezu na zdrowie człowieka, 7, 359-366
- Korzeniowska K. i in., 2011, Zaburzenia gospodarki potasowej, 4, 66-72