Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie
Masło kakaowe raczej przywołuje przyjemne myśli – o słodkim smaku czekolady i delikatnej konsystencji masła. Jakie ma właściwości oraz w jakich celach można je stosować?
Prawdziwe kakao – właściwości. Kakao z mlekiem i wodą. Jakie kakao wybrać?
Kakao jest produktem doskonale znanym każdemu i najprawdopodobniej znajduje się w każdej lub w większości kuchni. Niestety zwykle dokonując wyboru produktu nie zwracamy uwagi na jego skład oraz jakość, przez to wybieramy nie to prawdziwe kakao, pełne wartości odżywczych i korzystnych właściwości zdrowotnych, ale to wysokoprzetworzone, o niskiej zawartości kakao i dużej ilości składników dodatkowych, w szczególności cukru czy aromatów i barwników. Warto wiedzieć, które kakao najlepiej wybrać, by cieszyć się jego smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
Surowe kakao – właściwości lecznicze. Jak zrobić kakao do picia?
Kakao nazywane „pokarmem bogów” czy „super fruit”, jest produktem, który zmienił świat. Oprócz roli jaką pełni, będąc składnikiem przy produkcji różnych wyrobów, wykazuje też korzystne działanie lecznicze: polepsza zdolności uczenia się, wpływa kardioprewencyjnie na organizm. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?
Kakao dla dzieci – czy to na pewno dobry produkt dla maluchów
Analizując szereg dostępnych na rynku proszków kakaowych, nasuwają się pytania: ile prawdziwego kakao znajduje się w popularnych proszkach kakaowych dla dzieci i czy rzeczywiście warto zaufać popularnej marce i wesołemu misiowi lub królikowi na opakowaniu produktów do żywienia dzieci?
Surowa, organiczna, ciemna, słodzona stewią – nowości w wyrobach czekoladowych
Surowa, wyprodukowana wyłącznie z organicznych składników czy ciemna z ogromną zawartością masy kakaowej? A może czekolada bez dodatku cukru, słodzona wyłącznie stewią? Nowości w wyrobach czekoladowych – w które warto inwestować, a które omijać szerokim łukiem?
Mleczna czekolada – składniki, właściwości i wpływ na dietę
Uwielbiana przez wielu, z bakaliami, nadzieniem lub klasycznie pełnomleczna…czekolada. Smaczna zarówno w kostce oraz jako słodki dodatek do ciast i deserów. Każdy posiada swój ulubiony smak. Co się kryje w popularnej, słodkiej przekąsce?
Biała czekolada – skład, składniki odżywcze i wpływ na naszą dietę
Bywają różne jej odmiany – gorzka, mleczna, z orzechami, bakaliami. Każdy wybiera swój ulubiony smak, ale większość z nas nie potrafi się jej oprzeć. Czekolada nie jedno ma imię i dlatego dzisiaj pod lupę bierzemy uwielbianą przez wielu czekoladę białą.
Kakao na diecie – właściwości, rodzaje i skład
Ciemne, sypkie, gorzkie lub ukryte w czekoladzie i innych czekoladowych przysmakach. Kakao – mało kto nie ulega jego pokusie.
Karob zamiast kakao – zobaczmy co przemawia na jego korzyść
Proszek przypominający kakao? Okazuje się, że to możliwe.
Karob – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie
Karob to drzewo o owocach w postaci strąków, które ukrywają cenne właściwości.
Biała, mleczna, gorzka, z dodatkami, na gorąco. Czekolada niejedno ma imię
Czekolada ceniona jest przede wszystkim za wyjątkowy smak, ale posiada także cenne właściwości lecznicze.
Magnez - najlepsze źródła, objawy niedoboru i straty w czasie przygotowywania posiłków
Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nie bagatelizujmy pierwszych objawów…
Właściwości i skład gorzkiej czekolady - czy to możliwe, że jest zdrowa i odchudza?
Właściwości gorzkiej czekolady mogą Cię zaskoczyć! Sprawdźmy jej skład!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !