Czekolada – fakty i mity
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Czekolada kusi smakiem, ale warto wiedzieć że ma do zaoferowania znacznie więcej. Nie każdy potrafi się jej oprzeć i bardzo dobrze! Aczkolwiek nie należy tracić zdrowego rozsądku…
Czekolada jest wyrobem cukierniczym otrzymanym z ziarna i tłuszczu kakaowego oraz dodatków. Zdania na jej temat są podzielone. Jedni twierdzą, że dostarcza tylko pustych kalorii inni, że jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Ile jest prawdy w tym co wiemy o czekoladzie? Sprawdźmy…
Czekolada uczula
FAŁSZ
Kakao może uczulać tylko w przypadku, gdy mamy do tego skłonności. Najczęściej jednak uczulenia
i alergie spowodowane są dodatkami do czekolady np. orzechów, nadzienia.
Czekolada poprawia koncentrację
PRAWDA
W czekoladzie obecny jest magnez, który reguluje sprawność komórek nerwowych. Czekolada działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki zawartości kofeiny i teobrominy. Ta druga jest substancją mniej czynną, dlatego to kofeina w większym stopniu pobudza pracę mózgu. Co ciekawe, tabliczka czekolady zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy!
Czekolada wzmacnia organizm
PRAWDA
Tabliczka czekolady zawiera aż 560 kcal. Ze względu na tak wysoką kaloryczność dodaje nam sił i jest dobrym sposobem na szybką regenerację organizmu. Czekolada ze względu na dużą zawartość flawonoidów ma korzystny wpływ na układ krążenia. Stwierdzono, że zapobiega agregacji płytek krwi (powstawaniu zakrzepów), więc chroni przez zawałem serca. Zwłaszcza spożycie gorzkiej czekolady pozwala utrzymać naczynia krwionośne w dobrym stanie.
Czekolada zawsze była słodka
FAŁSZ
Mogłoby się wydawać, że czekolada od zawsze kojarzona jest ze słodkim deserem, jednak to nie prawda. Dawno temu Majowie przyrządzili pierwszy napój z ziarna kakaowego. Czekolada spożywana była tylko w postaci pikantnego płynnego napoju, do którego dodawano chilli. Później zaczęto stosować dodatek miodu i wanilii, zagęszczano mąką kukurydzianą.
Czekolada poprawia samopoczucie
PRAWDA
Jeśli potrzebujemy szybko poprawić sobie humor należy sięgnąć po czekoladę. Zawiera selen i cynk, które przyczyniają się do wydzielania substancji znieczulających i osłabiających odczuwanie stresu, czyli endorfin. Endorfiną, której poziom wzrasta po zjedzeniu czekolady jest fenyloetyloamina – jej poziom rośnie również gdy się zakochamy!
Czekolada przyczynia się do powstawania próchnicy
FAŁSZ
Po spożyciu czekolady pH (kwasowość) nieznacznie się obniża. Czekolada szybko ulega rozpuszczeniu, dlatego jest mało prawdopodobne, aby powodowała próchnicę na zębach. Wręcz przeciwnie – odkryto, że czekolada może hamować rozwój tej bakteryjnej choroby. Zawiera garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Najlepiej jeść gorzką czekoladę, ponieważ zawiera ona najwięcej garbników i magnezu – jednego ze składników budulcowych zębów.
Czekolada działa antynowotworowo
PRAWDA
Jednym ze składników do produkcji czekolady jest ziarno kakaowca. Właśnie w tym ziarnie znajduje się duża ilość flawonoidów. Są to substancje bioaktywne, których zadaniem jest wychwytywanie wolnych rodników. Natomiast wolne rodniki uszkadzając komórki przyczyniają się do rozwoju pewnych odmian raka w organizmie. Według badań ośrodków medycznych spożycie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które wspomagają usuwanie wolnych rodników, a co za tym idzie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Im więcej kakao ma czekolada tym większe są jej właściwości przeciwutleniające.
Biały nalot na czekoladzie to pleśń
FAŁSZ
Istnieje kilka powodów występowania białego nalotu na czekoladzie. Pierwszym z nich jest zbyt wolne chłodzenie produktu podczas procesu technologicznego. Może być to także skutek nieprawidłowego przechowywania czekolady – w zbyt ciepłym miejscu lub użycia w procesie produkcji tłuszczu kakaowego gorszej jakości. Biało – szary nalot nazywa się wykwitem tłuszczowym.
Czekolada cieszy się ogromną popularnością. Jest wykorzystywana również w innych dziedzinach np. w przemyśle kosmetycznym. Popularne są maseczki i masaże czekoladowe, które nawilżają i pobudzają mikrokrążenie w skórze. Pomimo całej gamy pozytywnych właściwości czekolady osoby zmagające się z otyłością i diabetycy powinni ją spożywać w umiarkowanych ilościach.
„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź” Nigella Lawson
Jestem szczesliwa gdy ma dusza sie raduje. Po przeczytaniu dobrej ksiazki,po wysluchaniu pieknej muzyki itd … Poziom „hormonow” czy innych bzdet nie ma z tym nic wspolnego!