Karob zamiast kakao – zobaczmy co przemawia na jego korzyść
Aktualizacja: 8 maja, 2024
Mączka chleba świętojańskiego, inaczej karob, jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy. Karob powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Po procesie mielenia, z nasion powstaje proszek, przypominający kakao, zawierający 15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, hemiceluloz i skrobi), 4–6% białka oraz do 4% tłuszczu.
Karob w kuchni bardzo dobrze sprawdza się jako naturalny, zdrowy zamiennik kakao. Można go dodawać do wielu wypieków, deserów, napojów typu kakao oraz wielu innych. Należy jednak pamiętać, że jest słodszy od swojego popularnego konkurenta.
Karob a kakao
Karob, oprócz tego, że z powodzeniem może zastępować kakao ma wiele pozytywnych właściwości i składników odżywczych. Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera w przeciwieństwie do kakao teobrominy i kofeiny – alkaloidów o działaniu pobudzającym. Kofeina nie jest wskazana w ciąży, w stanach nadciśnienia tętniczego, ma działanie podrażniające i pobudzające układ pokarmowy, a także zwiększa stratę witamin i minerałów. Kofeina i teobromina w wysokich dawkach mogą uzależniać i powodować alergię, co nie ma miejsca w przypadku stosowania zamiennika kakao. Nie zawiera także kwasu szczawiowego, który zmniejsza wchłanianie wapnia czy cynku. Poza tym mączka chleba świętojańskiego jest nieco słodszym substytutem brązowego proszku, co sprawia, że mniej jej użyjemy podczas gotowania i przyrządzania deserów.
Karob jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, której głównym składnikiem jest kakao.
Karob zamiast kakao?
Karob może być stosowany jako naturalny zagęstnik do potraw, gdyż zawiera bardzo duże ilości węglowodanów oraz tanin. Dobrze sprawdza się w leczeniu biegunek i zapobieganiu nadkwasocie, gdyż związki zawarte w karobie zagęszczają znajdujący się w żołądku pokarm.
W stosunku do proszku kakaowego karob posiada znacznie lepszy stosunek wapnia do fosforu (karob: 290 mg wapnia/100 g, 81 mg fosforu/100 g, kakao: 133 mg wapnia/100 g, 648 mg fosforu/100 g), a wysokie zawartości tych dwóch pierwiastków wykorzystywane są w walce z osteoporozą. Jasno brązowy proszek stosowany jest w leczeniu kaszlu i niedokrwistości, a dzięki zawartości kwasu galusowego ma działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Posiada także liczne przeciwutleniacze oraz witaminy. Wspomaga proces trawienia oraz udowodniono jego właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, zawiera o około 60% mniej kalorii od zwykłego kakao.
Karob, inaczej nazywany mączką chleba świętojańskiego, jest jasno brązowym, nieco słodszym od kakao proszkiem o wielu właściwościach leczniczych, ale i walorach smakowych. Połączenie naturalnych składników odżywczych z możliwością wykorzystania karobu w przemyśle spożywczym, czyni go dobrym i przede wszystkim zdrowym substytutem kakao.
Czesc zastanawiam sie nad kupnem karobu lub surowego kakao ,raczej do wypiekow;no i nie wiem jedno czy drugie a moze oba,czy moglabys mi troche pomoc co bedzie bardziej potrzebne czy tez praktyczne.
Co to znaczy, że jest slodszy od kakao?? Kakao jest gorzkie, więc karob jest trochę mniej gorzki? neutralny w smaku? czy też zwyczajnie słodki???
Jest lekko słodkawy.