Właściwości i skład gorzkiej czekolady – czy to możliwe, że jest zdrowa i odchudza?
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Każdy z nas marzy o pięknej i zgrabnej sylwetce. Aby to marzenie stało się rzeczywistością, przechodzimy na specjalne diety, sięgamy po odchudzające suplementy czy też wykonujemy katorżnicze ćwiczenia na spalanie tłuszczu. Odstawiamy na bok wszelkie słodkości a na ich miejsce trafiają owoce i warzywa. Jednak czy przejście na dietę musi wiązać się z całkowitym brakiem słodyczy w naszym jadłospisie? Czy faktycznie wszystkie słodkości wpływają w negatywny sposób na nasze zdrowie i wagę?
Gorzka czekolada w formie płynnej była znana w Ameryce południowej już ponad 3000 lat temu. Ten gorzki napój najczęściej przyprawiany był wanilią lub chili. W Europie pojawiła się po wygranej Hiszpanów nad Aztekami. Dopiero w połowie XIX wieku ukazała się w formie tabliczki. Czekolada to nie tylko dobry smak i chwila przyjemności. Ma ona również bardzo pozytywne działanie na nasz organizm.
Właściwości i skład gorzkiej czekolady
W jej składzie znajduje się wiele składników, które mają zbawienne właściwości dla naszego zdrowia. Oto one:
- żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek krwi.
- magnez – jego zbyt niski poziom w organizmie powoduje szybkie męczenie się oraz zaburzenia w przewodnictwie komórek nerwowych.
- węglowodany – dostarczają organizmowi niezbędnej energii.
- niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie.
- flawonoidy – zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu, zapobiegają sklejaniu się ze sobą białych płytek krwi, podnoszą odporność organizmu i regulują skurcze mięśni.
- teobromina – działa jak łagodny środek moczopędny, stymuluje układ nerwowy, pobudza organizm.
- fenylotylamina – należy do grupy endorfin, które odpowiadają za pozytywny nastrój i pozytywne stany emocjonalne oraz za pobudzenie organizmu.
Przeprowadzone w ostatnich czasach badania wykazały, że dzienne spożycie ok. 1/3 gorzkiej tabliczki czekolady nie jest złe dla naszego organizmu, a wręcz zapobiega ona rozwojowi chorób serca, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. Wysoki poziom przeciwutleniaczy w organizmie chroni ponadto przed nowotworami. W ziarnach kakaowych znajdują się antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i tym samym opóźniają proces starzenia się organizmu. Właściwości czekolady mają zbawienny wpływ nie tylko w przypadku stanu fizycznego organizmu, ale również psychicznego. Substancje zawarte w czekoladzie zwiększają poziom serotoniny, która jest odpowiedzialna za pozytywny nastrój i dobry humor. Zawarty w gorzkiej czekoladzie magnez, wspomaga i ulepsza przewodnictwo nerwowe, tym samym podnosząc poziom sprawności intelektualnej. Czekolada w przeciwieństwie do innych słodkości nie powoduje próchnicy zębów. Gorzka czekolada jest także bezpieczna i odpowiednia dla kobiet będących w ciąży oraz pozytywnie działa na rozwój płodu.
Gorzka czekolada a odchudzanie
Czy przejście na dietę musi wiązać się z całkowitym brakiem słodyczy w naszym jadłospisie? Czy faktycznie wszystkie słodkości wpływają w negatywny sposób na nasze zdrowie i wagę?
Otóż według specjalistów nawet podczas diety powinnyśmy pozwolić sobie na małe przyjemności, które ułatwią nam przetrwanie trudności związanych z przejściem na dietę. Najbardziej nadaje się do tego kilka kostek gorzkiej czekolady. Jednak bardzo istotne jest to, aby czekolada była naprawdę gorzka. Jej pozytywny wpływ na nasz organizm zależy od zawartości kakaowca. Dietetycy ostrzegają, że o gorzkiej czekoladzie mówimy wtedy, gdy zawiera ona więcej niż 70% kakao. Jeśli czekolada ma poniżej 70%, będzie to jedynie mało wartościowa słodycz. Ważne jest również to, aby przed kupieniem czekolady uważnie sprawdzić jej skład. Nie powinna ona zawierać syropu glukozowo – fruktozowego, który jest bardziej niezdrowy niż cukier i znajduje się w większości produktów spożywczych – również w czekoladzie. Naukowcy jednoznacznie orzekają, że spożywanie tego syropu prowadzi nie tylko do otyłości, ale również do cukrzycy.
Gorzka czekolada ma jeszcze jedno korzystne działanie, które na pewno jest dość istotne. Otóż może ona pomóc nam schudnąć. Dzięki dużej zawartości kakaowej miazgi w gorzkiej czekoladzie posiada ona małą ilość tłuszczu, przez co trzustka nie produkuje nadmiernej ilości insuliny, a co za tym idzie proces trawienia jest spowolniony i wywołuje uczucie sytości. Dzięki późniejszemu odczuwaniu głodu zjadamy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po spożyciu sporej ilości czekolady wydziela się serotonina, czyli pożądany hormon szczęścia.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Czekolada to nie tylko dobry smak i chwila przyjemności. Ma ona również bardzo pozytywne działanie na nasz organizm. Jej zbawienne właściwości zostały potwierdzone naukowo. Gorzka czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz czy też zbędne kalorie.
W tym słodkim produkcie znajdują się składniki mineralne, witaminy oraz inne substancje działające w pozytywny sposób na nasz organizm. W skład gorzkiej czekolady wchodzi magnez, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni, wspomaga odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w budowie kości i przemianie węglowodanów. Znajdująca się w czekoladzie kofeina i teobromina zwiększają naszą czujność oraz dają nam zastrzyk energii. Spożycie gorzkiej czekolady powoduje zwiększenie poziomu serotoniny oraz endorfin, a te z kolei poprawiają nasz nastrój, zwiększają odczuwanie przyjemności oraz przeciwdziałają depresji. Bardzo istotną rolę odgrywają tutaj przeciwutleniacze z rodziny polifenoli, dzięki którym czekolada zmniejsza wystąpienie ryzyka nieprawidłowej pracy serca czy choroby wieńcowej. Naukowcy dowiedli, że spożywanie przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na nasz organizm, między innymi zmniejszając ryzyko zachorowań na nowotwory, miażdżycę i cukrzycę. Chronią one również przed chorobami oczku np. zaćmy czy szkodliwym promieniowaniem negatywnie działającym na naszą skórę. Gorzka czekolada jest też wyjątkowo bogata w fosfor, cynk, potas, żelazo i wapń.
Jak widać, gorzka czekolada ma naprawdę dużo właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać, że pozytywne działanie tego słodkiego produktu odczuwają osoby, które nie sięgają po niego często.
Niedawno dowiedzalam się o właściwościach gorzkiej czekolady i włączyłam ja do mini ta 90 procent Można ja polubić Jest naprawdę gorzka Polecam
Bardzo dużo fajnych rzeczy się dowiedziałam o czekoladzie .Powinno być dużo więcej takich serwisów.
Wszystko odnosnie czekolady ok,…ale jak moznasie pisac „wygrana hiszpanow nad aztekami”?! Nie wygrana w zwykly mord z napascia rabunkowa w tle… w dodatku calkowicie pochwalona przez kosciol katolicki….
chciałbym tylko uzupełnić jeśli mogę bo w składzie czekolady znajduje się jeszcze kwercyna pochodząca z grupy flawonoli ale warto ją wyszczególnić bo to ona używana jest w lecznictwie do leczenia przeciwalergicznego i przeciwzapalnego ale najważniejsze to że posiada inteligentne cząstki dające efekt postu a to z kolei uruchamia geny długości życia.
Jednak efekt ten występuje tylko przy spożywaniu czekolady gorzkiej lub napoju kakao które zawiera co najmniej 70% kakao. Można spokojnie spożywać 30g czekolady dziennie bo ona chroni nasze serce i przedłuża życie.