flawonoidy

Oceń
flawonoidy - 3.0/5. Oddano 1 głosy.

Uznane zostały za jedne z ważniejszych obrońców naszego organizmu, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Ale czym właściwie są flawonoidy, jak działają i jaki konkretnie mają wpływ na zdrowie? Dowiedz się, w jakich produktach ich szukać i jak często należy je spożywać. Sprawdź również, jaki związek z flawonoidami ma uwielbiana przez wszystkich czekolada!

Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina na hemoroidy

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Diosmina to substancja wykazująca wielokierunkowe działanie biologiczne. Przede wszystkim jest jednym z najczęściej stosowanych leków przy stanach niewydolności żylnej, tj. żylnej niewydolności kończyn dolnych oraz wewnętrznych i zewnętrznych żylakach odbytu. Przy jakich innych schorzeniach może być stosowania? Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne związane z przyjmowaniem diosminy?

Właściwości dziewanny. Kiedy stosować syrop i nalewkę z dziewanny?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Zioła od wieków były wykorzystywane do leczenia różnych schorzeń. Pierwsze dokumenty historyczne na ten temat pochodzą z Babilonii ok. 2000 lat p.n.e. Ziołolecznictwo było znane w Starożytnej Grecji i Rzymie, praktykowano je również w średniowieczu. Tak z czasem rozwinęła się farmakognozja – dziedzina nauki zajmująca się oceną substancji pochodzenia roślinnego, które są wykorzystywane jako leki.

Bioflawonoidy – działanie na organizm, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Intensywnie fioletowa jagoda, aromatyczny korzeń selera, soczyście czerwona truskawka, aromatyczna pomarańcza, winna wiśnia, soja, ciemne kakao, czerwone wino, smaczna zielona herbata. Wymienione produkty to nie tylko ciekawe elementy codziennej diety, ale i bogate źródło bioflawonoidów, których działanie w kontekście prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego oraz oczu jest niebagatelne!

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Właściwości tarniny od lat znajdują zastosowanie w procesie leczenia. Owoce z krzewu tarniny były stosowane jako naturalne lekarstwo na biegunki i stany zapalne. Jakie korzyści zdrowotne możemy czerpać z tego niepozornego krzewu?

Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej z kocanki, cena

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

W dzisiejszych czasach kocanka kojarzy się ze zbieraniem ziół i kwiatów do bukietu na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Mało kto wie, że roślina ta korzystnie wpływa na zdrowie, a olej z niej pozyskany nadaje się do pielęgnacji skóry. Co dokładnie skrywają w sobie kwiaty kocanki?

Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości ona w kuchni od wieków i stanowi podstawę wielu dań, między innymi bigosu, gołąbków, jako dodatek do dań w postaci kiszonej oraz jako surówka. Zarówno biała jak i czerwona kapusta posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości oraz są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Kwercetyna – działanie, suplement, skutki uboczne, cena

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Produkty pochodzenia roślinnego niosą za sobą wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Tytułowa kwercetyna występuje przede wszystkim w warzywach i owocach, charakteryzując się dość ciekawym działaniem na organizm ludzki. Warto dokładniej się jej przyjrzeć.

Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika, a składniki te zgromadzone są w większości tuż lub wewnątrz skórki okrywającej tkanki roślinne. Ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: czy warto obierać warzywa i owoce ze skórki?

Borówki i czerwone wino na problemy z erekcją!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Po co brać sztuczne medykamenty, które niosą ze sobą inne zagrożenia, jeśli rozwiązanie na nasze bolączki często leży w naturze. Rozwiązanie problemu z erekcją u Panów w łatwy sposób można odnaleźć m.in. w czerwonym winie lub borówkach.

Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Dzika róża – właściwości, zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Dzika róża to potężne źródło witaminy C, a oprócz tego innych składników biologicznie czynnych, takich jak flawonoidy czy garbniki. Jakie jest jej działanie na organizm i dlaczego warto ją spożywać w różnej postaci?

Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Czas na letnie przygody! Wybierasz się na wędrówkę po górach? Oddajesz się żeglowaniu? Spędzasz czas na tropikalnej wyspie? A może po prostu planujesz piknik w miejscowym parku? Bez względu na cel, w upalne dni zadbaj o właściwą ochronę swojej skóry!

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Nowe sposoby pielęgnacji skóry prosto od naukowców

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Skóra równie ważną częścią ciała jak każda inna. Utrzymywanie jej w zdrowiu i stosowanie odpowiedniej pielęgnacji powinno być obowiązkiem każdego. Oto nowinki ze świata nauki, które Wam w tym pomogą!

Czarci pazur. Działanie, skład, przeciwwskazania i stosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Niech nie zwiedzie Cię tajemnicza nazwa. To nie jest element eliksiru magicznego lecz roślina o wielu cennych składnikach i prozdrowotnych właściwościach.

Biała morwa. Roślina o cudownych właściwościach odchudzających

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Morwa biała to owoc bogaty w wiele witamin i składników odżywczych. Badania naukowców wykazują także jej właściwości odchudzające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Co uwzględnić w menu aby przeciwdziałać żylakom?

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Każda kobieta chciałaby mieć piękne i gładkie nogi. Niestety wielokrotnie praca stojąca, otyłość i brak aktywności fizycznej jest przyczyną powstawania żylakom. Jak im zapobiegać? Od diety również dużo zależy. Przekonaj się sama.