Jaki wpływ na poziom żelaza ma krótkotrwała głodówka?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Największą popularnością cieszą się diety, które w sposób szybki i prosty regulują naszą masę ciała, w ramach walki z nadwagą czy otyłością. Szybko nie znaczy jednak zdrowo. Jak pokazują badania, 80% młodych kobiet przynajmniej raz w roku korzysta z jakiejś metody odchudzania, w jednym przypadku są to różnego rodzaju diety, w innym wzmożona aktywność fizyczna.
Sposobów na uzyskanie wymarzonej sylwetki jest coraz więcej. Podczas tych samych badań zaobserwowano, że prawie połowa kobiet, jako metodę odchudzania wybrała głodówkę, stosowaną w niektórych przypadkach nawet dwa dni w tygodniu.
Głodówki – dlaczego szkodzą?
Mimo, iż modne czasopisma rozpisują się na temat korzyści wynikających z krótkotrwałego głodzenia się, to prace naukowe rzadko opisują to zjawisko. Zapewne z powodu niewystarczających dowodów na rzekomy, pozytywny wpływ na zdrowie.Wręcz przeciwnie, istnieją dowody na to, że głodówki szkodzą. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że powodują niedobory mikroelementów – żelaza i cynku. Są to pierwiastki śladowe, których rezerwy są niewielkie i przy przedłużającym się deficycie powodują poważne niedobory, co skutkuje niedokrwistością. Oprócz wielu szkodliwych skutków, głodówki mogą przynieść także pozytywny efekt dla zdrowia.
Żelazo i cynk – jaką spełniają rolę?
Żelazo jest jednym z podstawowych pierwiastków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego niedobór powoduje głównie niedokrwistość, która objawia się zbyt niskim poziomem hemoglobiny i małą ilością krwinek czerwonych. Może skutkować to między innymi anemią, ciężkimi zaburzeniami przemiany materii, osłabieniem pracy serca oraz upośledzeniem naszej odporności. Do objawów zewnętrznych należą zawroty głowy, osłabienie, zaburzenia pamięci, słaby apetyt, szorstkość i bladość skóry oraz łamiące się paznokcie. Dowiedz się więcej na temat roli, zapotrzebowania i skutków niedoboru żelaza w organizmie człowieka.
Cynk z kolei jest konieczny do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji tkanek oraz bierze udział w procesach rozrodczych i odpornościowych. Niedobór tego mikroelementu w organizmie powoduje spadek odporności oraz stany zapalne skóry. Cynk często nazywany jest „pierwiastkiem życia”, dowiedz się dlaczego.
Na czym dokładnie polegało badanie?
Do badania zgłosiło się 46 kobiet, które co 8 dni (w ciągu 48 dni) stosowały jedno lub dwudniowe głodówki. W ciągu tego okresu regularnie dokonywano pomiarów wybranych pierwiastków oraz opisywano stan emocjonalny badanych kobiet. Wyniki pokazują, że doszło do znacznego zmniejszenia stężenia żelaza we krwi, jak również zaobserwowano objawy depresji u niektórych kobiet.
Badanie dowodzi, że poprzez nawet krótkoterminowe ograniczenie żywności, jakie widzimy często u odchudzających się dziewczyn, możemy zaszkodzić poważnie swojemu zdrowiu. Niedobory żelaza niosą ze sobą wiele groźnych konsekwencji, możemy jednak im zapobiec stosując odpowiednie diety bogate w składniki o działaniu krwiotwórczym.
Na talerzu znaleźć powinny się przede wszystkim produkty zawierające żelazo (wątróbka, czerwone mięso, warzywa strączkowe, brokuły), witaminę C (pietruszka, żurawina, owoce cytrusowe), witaminy B6 i B12 (ryby, ser żółty, mięso, wątróbka, orzechy, produkty pełnoziarniste), molibden (ryż, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, produkty pełnoziarniste), witaminę E (kiełki pszenicy, migdały, oleje, orzechy), kwas foliowy (zielone warzywa), miedź, cynk oraz kobalt. Dzięki tym produktom szybko uzupełnimy niedobory pierwiastków spowodowane głodówką.