Zalety i wady diety jabłkowej – efekt może zadziwić!
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Od diety zwykle oczekujemy szybkich, zauważalnych efektów. Przede wszystkim spadku masy ciała, wysmuklenia sylwetki czy poprawy samopoczucia. Wśród ogromnej ilości dostępnych diet ciężko wybrać tę, która będzie dla nas najlepsza. Warto wiedzieć, że każda dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu, starannie dobrana na podstawie oceny stanu zdrowia, predyspozycji genetycznych i aktywności fizycznej przez specjalistę. Obok diet redukcyjnych istnieją takie, które mają za zadanie oczyścić i zregenerować organizm. Jedną z najlepszych jest dieta jabłkowa.
Dieta jabłkowa
Dieta jabłkowa jest jednoskładnikową dietą oczyszczającą, polegającą na wyłącznym spożywaniu jabłek w dowolnych ilościach – na śniadanie, obiad i kolację. Osoby, które nie są w stanie odżywiać się wyłącznie jabłkami mogą stosować dietę w połączeniu z innymi produktami.
Dieta jabłkowa – na czym polega?
Prym w diecie jabłkowej wiedzie jeden składnik, dlatego nie powinna być stosowana w sposób ciągły dłużej niż 5 dni. Jak każda tego typu dieta nie dostarcza organizmowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jabłka zawierają ok. 80% wody, są owocami niskokalorycznymi i mogą być spożywane właściwie bez większych ograniczeń. Posiadają również silne właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Oczyszczająca dieta jabłkowa polega na jedzeniu jabłek przez cały dzień – na śniadanie, obiad i kolację. Najlepsze efekty przyniesie także picie bardzo dużej ilości wody. Z reguły wyklucza spożywanie innych pokarmów, dlatego trzeba się do niej odpowiednio przygotować. Przed rozpoczęciem jabłkowej kuracji konieczna jest konsultacja z lekarzem i wykrycie ewentualnych przeciwwskazań. Dieta przeznaczona jest dla osób dorosłych i powinna być stosowana wyłącznie w celu oczyszczenia organizmu.
Jednym z wariantów jabłkowej kuracji oczyszczającej jest 3-dniowy detoks polegający na spożywaniu jabłek w dowolnych ilościach i piciu dużej ilości płynów. Prawidłowe nawodnienie organizmu podczas stosowania diety jabłkowej jest kluczem do sukcesu. Oprócz wody mineralnej można pozwolić sobie na kawę czy herbatę, jednak trzeba być ostrożnym, gdyż zbyt duża ilość kofeiny może spowodować problemy trawienne podczas stosowania diety.
Inną możliwością jest stosowanie diety jabłkowej w połączeniu z innymi pokarmami wzbogacającymi posiłki o składniki uzupełniające dawkę wartości odżywczych i kalorii. Czas trwania diety to 5 dni i przeznaczony jest dla osób, które nie są w stanie odżywiać się wyłącznie jabłkami.
Przykładowe menu:
Śniadanie: 1 jabłko, omlet z dwóch jaj
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny
Obiad: Jabłko, grillowana pierś z kurczaka (100 g), brokuł gotowany na parze, kasza gryczana lub ryż brązowy (100g)
Kolacja: Wędzony łosoś (100 g), gotowany szpinak, sałatka warzywna.
Jabłka powinny być spożywane kilkadziesiąt minut przed posiłkiem w celu przyspieszenia procesu trawienia i poprawy perystaltyki jelit dzięki zawartym w owocach pektynom.
Dieta jabłkowa – wady i zalety
Jabłka posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Te niedoceniane przez Polaków owoce mogą na długo utrzymać organizm w świetnej kondycji. Jabłko, jak żaden inny owoc łączy w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Jest świetnym źródłem witaminy B i C oraz takich minerałów jak jod, potas, wapń czy żelazo. Do tego są niskokaloryczne, zawierają ok. 80% wody, a w 100 g zawiera się blisko 50 kcal. Jabłka zawierają również silne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i uszczelniają naczynia krwionośne, co w efekcie hamuje rozwój miażdżycy i chorób układu krwionośnego.
Polecane są również osobom zmagającym się z cukrzycą ponieważ charakteryzuje je niski indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom cukru po spożyciu wzrasta powoli, bez znacznych odchyleń. Jabłka zawierają duże ilości pektyn – rozpuszczalnego błonnika, który wzmaga proces trawienia i poprawia ogólne funkcjonowanie układu trawiennego i co najważniejsze oczyszcza jelita. Błonnik ma również zdolność wchłaniania dużej ilości wody, odpowiedzialny jest za pęcznienie pokarmu, co w efekcie skutkuje długotrwałym uczuciem sytości. Jak wiemy, błonnik jest niezwykle cennym elementem naszej diety, wspomagającym proces odchudzania. Niskokaloryczne jabłka nawet w dużych ilościach raczej nie spowodują przyrostu masy ciała, wręcz przeciwnie przyczynią się do jej spadku – ok. 2 kg w ciągu 3 dni. Pamiętajmy jednak, że nie utrata kilogramów jest celem kuracji jabłkowej, skupić powinniśmy się przede wszystkim na jej właściwościach detoksykujących.
Ostatnie badania wykazały, że składniki zawarte w jabłkach mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju choroby Alzheimera i starzenia się mózgu, natomiast błonnik (pektyny) może zmniejszyć ryzyko występowania raka jelita grubego. Będzie również pomocny w przypadku takich dolegliwości jak: zaparcia, biegunki, bóle brzucha, czy wzdęcia. Sok jabłkowy zabija bakterie znajdujące się w jamie ustnej, co pomaga pozbyć się próchnicy, czy przykrego zapachu z ust.
Naukowcy dowiedli, że spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet do 23%. Zawarte w skórce jabłka triterpenoidy hamują wzrost i rozwój komórek nowotworowych w wątrobie, jelicie grubym, czy piersiach.
Jak każda inna dieta ma złe i dobre strony. Minusem owocowej kuracji oczyszczającej jest obniżona funkcjonalność żołądka po jej zakończeniu, co może okazać się problemem w momencie powrotu do stałych nawyków żywieniowych. Dlatego ważne jest, aby proces ten przebiegał stopniowo. Unikajmy ciężkich, tłustych i kalorycznych dań, by dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego. Ponadto, same jabłka nie dostarczą nam wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu. Dlatego ważne jest, aby dietę stosować z głową, nie dłużej niż kilka dni, gdyż w innym wypadku możemy zafundować sobie niedobór licznych składników mineralnych, nadmierną redukcję kaloryczności, a w najgorszym przypadku anemię. Jest to dieta przeznaczona dla osób dorosłych, nie powinny jej stosować dzieci oraz kobiety w ciąży.
Dieta jabłkowa – efekty
Jabłka skutecznie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, powodując tym samym poprawę w procesie trawienia. Dieta jabłkowa niewątpliwie skutecznie oczyści nasz organizm z toksyn, usprawni działanie przewodu pokarmowego, a nawet poprawi samopoczucie. Osoby stosujące tę dietę zgodnie przyznają, że oprócz spodziewanej utraty wagi zaobserwowały również poprawę wyglądu skóry. Dzieje się tak za sprawą obecnych w jabłku licznych witamin jak: witamina A, E, D. Witamina E znana jest z właściwości odmładzających, poprawiających sprężystość i kondycję naskórka. Witamina A poprawia wzrok, odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina D natomiast ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia odporność organizmu.
Zobacz też:
- Dieta jabłkowa – zasady i opinia dietetyka. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?
- Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy
- Dieta arbuzowa – zasady, przepisy, opinie
Dieta jabłkowa nie jest dietą odchudzającą, choć nierzadko przynosi taki efekt. W pierwszej kolejności ma działanie oczyszczające, co powinno być szczególnie istotne dla osób chcących z niej skorzystać. Stosowana zgodnie z zaleceniami na pewno przyniesie wiele korzyści.
Literatura:
- Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Kontrowersje wokół diet odchudzających, „Postępy Nauk Medycznych” 2011, nr 9, s. 790-794, http://www.czytelniamedyczna.pl/3778,kontrowersje-wokl-diet-odchudzajcych.html [dostęp 18.07.2018].
- Kalinowska M., Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek, „Aparatura Badawcza i Dydaktyczna” 2012, nr 17(3), s. 37–44 http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-AGHM-0053-0021 [dostęp 18.07.2018].
- Zdrojewicz Z., i in., Jedz jabłka – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna” 2015, 3(18), 131–136.