Hemochromatoza – objawy, odpowiednia dieta

16 18 20

Zazwyczaj spotykamy problemy związane z niedoborem żelaza w organizmie, a więc z niedokrwistością. Jednak bywa i tak, że tego mikroskładnika odkłada się w organizmie zbyt dużo, co również nie wpływa dobrze na organizm i powoduje negatywne konsekwencje zdrowotne. Żelazo jako mikroskładnik jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w postaci hemoglobiny, mioglobiny i w mitochondrialnych enzymach [1].

Hemochromatoza

Hemochromatoza to zaburzenie związane z nadmierną ilością zmagazynowanego w organizmie żelaza. Patologiczne działanie mechanizmów regulujących gospodarkę tego mikroskładnika wpływa na fakt, iż w narządach miąższowych odkłada się zbyt duża jego ilość, co skutkuje uszkodzeniem i w konsekwencji – niewydolnością [1]. Występuje w dwóch postaciach: pierwotnej (wrodzonej) i wtórnej (nabytej). Ta pierwsza jest chorobą genetyczną związaną z występowaniem mutacji genu HFE. Druga zaś może być spowodowana wieloma czynnikami, jak choćby: duża zawartość żelaza w diecie, zwiększona erytropoeza, zaburzenia syntezy białek [1,2].

Hemochromatoza – objawy

Do objawów związanych z tą jednostką chorobową należą:

  • niewydolność wątroby, serca, nerek;
  • senność;
  • męczliwość;
  • marskość wątroby;
  • cukrzyca;
  • brązowe zabarwienie skóry (na skutek nagromadzenia melaniny);
  • kardiomiopatia ;
  • zapalenie wielostawowe;
  • hipogonadyzm;
  • niedobór hormonów: TSH, FSH, ACTH, LH oraz kory nadnerczy [1,2,3].

Hemochromatoza – dieta

Dieta w tej jednostce chorobowej polega na ograniczeniu spożycia produktów, które bogate są w żelazo [1,2]. Należą do nich:

  • podroby,
  • czerwone mięso,
  • kasza gryczana, jęczmienna, komosa ryżowa,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • buraki,
  • orzechy (laskowe, migdały, makadamia, nerkowca),
  • strączki,
  • sezam,
  • pestki dyni,
  • warzywa zielone (szpinak, jarmuż, boćwina, liście rzepy),
  • natka pietruszki,
  • brokuł,
  • brukselka.

Dzięki temu zabiegowi, jak wskazują badania, nie spowodujemy cofnięcia się choroby, ale na pewno będziemy w stanie zminimalizować skutki i opóźnić działanie.

Literatura:

  1. Korzeniowska K., Cieślewicz A., Jabłecka A., Zaburzenia gospodarki żelaza- hemochromatoza. FA R M AC J A W S P Ó Ł C Z E S N A 2012; 5: 83-87.
  2. Derc K., Grzymisławski M., Skarupa- Szabłowska G. Hemochromatoza pierwotna. Gastroenterologia Polska 2001, 8 (2): 181-188
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu: