bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar „pierwiastka życia”

Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar „pierwiastka życia”

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 8 czerwca, 2020

Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Jego obecność w enzymach uczestniczących w różnych procesach zachodzących w organizmie oraz jego zawartość w białkach regulatorowych oraz białkach wiążących DNA dowodzi, że jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Fakt ten został potwierdzony w 1957 r.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rola cynku w organizmie człowieka
  • Cynk w jedzeniu
  • Cynk – niedobór
  • Cynk – nadmiar

Rola cynku w organizmie człowieka

Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji starczej oraz pomaga w leczeniu depresji. Bierze udział w metabolizmie białek oraz węglowodanów, jest składnikiem enzymów trawiennych.

Pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego – u mężczyzn zwiększa produkcję plemników, a u kobiet reguluje cykl miesiączkowy.

Ponadto bierze udział w magazynowaniu insuliny, działa leczniczo na wrzody żołądka, żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, łagodzi objawy osteoporozy, pracę trzustki, grasicy, prostaty, chroni przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek i grzybicą.

Cynk w jedzeniu

Najlepszym źródłem cynku w żywieniu są ostrygi oraz małże. Zaraz po tym kiełki i otręby pszenne oraz orzechy brazylijskie. Dużą zawartość tego mikroskładnika mają: ser parmezan, mięso, groch, orzechy laskowe oraz ziemne, sardynki i żółtko jaja. Małe ilości zawierają również chleb pełnoziarnisty, cieciorka, krewetki oraz mleko. Tutaj przeczytasz w jakich produktach znajduje się najwięcej cynku!

Cynk – niedobór

Niedobór tak ważnego składnika odżywczego jak cynk prowadzi do wielu zaburzeń w organizmie m. in. są to:

  • niedokrwistość,
  • u dzieci spowolnienie wzrostu,
  • kurza ślepota,
  • zmniejszenie odporności,
  • łamliwość paznokci i występowanie na nich białych plamek,
  • wypadanie włosów oraz ich łamliwość,
  • nasilenie trądziku,
  • zwiększenie ilości rozstępów i zmarszczek,
  • trudne gojenie się ran oraz pękanie skóry w kącikach ust,
  • zaburzenie układu trawiennego np. biegunki,
  • brak apetytu,
  • rozregulowanie cyklu miesiączkowego,
  • ból stawów oraz drżenie kończyn,

Cynk – nadmiar

Długotrwałe spożywanie cynku w dużych ilościach może prowadzić do osłabienia organizmu, które objawia się problemami ze strony układu trawiennego. Nadmiar cynku wywołuje nudności i wymioty oraz częste biegunki. Dodatkowa suplementacja może także zaburzyć wchłanianie miedzi oraz żelaza w organizmie.

W przypadku podejrzenia niedoboru lub nadmiaru cynku w organizmie należy skontaktować się z lekarzem, ponieważ długotrwałe zaburzenie prawidłowego poziomu cynku w organizmie może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Na obniżenie jego stężenia może mieć wpływ zażywanie np. pigułek antykoncepcyjnych oraz spożywanie alkoholu. Niedobór cynku w zbilansowanym, zdrowym odżywianiu występuje bardzo rzadko, dlatego suplementacje należy wcześniej skonsultować ze specjalistą.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kinga Gąsienica - Roj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cynk i jego właściwości, objawy…

Zpobiega chorobom, poprawia urodę, zwiększa sprawność umysłową. To tylko nieliczne zalety cynku. Zobaczmy zatem, na co jeszcze ma dobroczynny wpływ. Czytaj dalej...

Składniki mineralne niezbędne w pielęgnacji…

Wypadają Ci włosy? Sprawdź, jakiego składnika mineralnego brakuje w Twojej diecie. Czytaj dalej...

Właściwości witaminy C – groźniejszy…

Jakie korzyści płyną z regularnego dostarczania tej witaminy do organizmu i jakie konsekwencje związane są z nadmiernym jej dawkowaniem? Czytaj dalej...

Magnez – najlepsze źródła, objawy…

Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nie bagatelizujmy pierwszych objawów… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.