Cynk w jedzeniu. Rola, niedobór i nadmiar "pierwiastka życia"

Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Jego obecność w enzymach uczestniczących w różnych procesach zachodzących w organizmie oraz jego zawartość w białkach regulatorowych oraz białkach wiążących DNA dowodzi, że jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Fakt ten został potwierdzony w 1957 r.
Rola cynku w organizmie człowieka
Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji starczej oraz pomaga w leczeniu depresji. Bierze udział w metabolizmie białek oraz węglowodanów, jest składnikiem enzymów trawiennych.
Pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego – u mężczyzn zwiększa produkcję plemników, a u kobiet reguluje cykl miesiączkowy.
Ponadto bierze udział w magazynowaniu insuliny, działa leczniczo na wrzody żołądka, żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, łagodzi objawy osteoporozy, pracę trzustki, grasicy, prostaty, chroni przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek i grzybicą.
Cynk w jedzeniu
Najlepszym źródłem cynku w żywieniu są ostrygi oraz małże. Zaraz po tym kiełki i otręby pszenne oraz orzechy brazylijskie. Dużą zawartość tego mikroskładnika mają: ser parmezan, mięso, groch, orzechy laskowe oraz ziemne, sardynki i żółtko jaja. Małe ilości zawierają również chleb pełnoziarnisty, cieciorka, krewetki oraz mleko. Tutaj przeczytasz w jakich produktach znajduje się najwięcej cynku!
Cynk – niedobór
Niedobór tak ważnego składnika odżywczego jak cynk prowadzi do wielu zaburzeń w organizmie m. in. są to:
- niedokrwistość,
- u dzieci spowolnienie wzrostu,
- kurza ślepota,
- zmniejszenie odporności,
- łamliwość paznokci i występowanie na nich białych plamek,
- wypadanie włosów oraz ich łamliwość,
- nasilenie trądziku,
- zwiększenie ilości rozstępów i zmarszczek,
- trudne gojenie się ran oraz pękanie skóry w kącikach ust,
- zaburzenie układu trawiennego np. biegunki,
- brak apetytu,
- rozregulowanie cyklu miesiączkowego,
- ból stawów oraz drżenie kończyn,
Cynk – nadmiar
Długotrwałe spożywanie cynku w dużych ilościach może prowadzić do osłabienia organizmu, które objawia się problemami ze strony układu trawiennego. Nadmiar cynku wywołuje nudności i wymioty oraz częste biegunki. Dodatkowa suplementacja może także zaburzyć wchłanianie miedzi oraz żelaza w organizmie.
W przypadku podejrzenia niedoboru lub nadmiaru cynku w organizmie należy skontaktować się z lekarzem, ponieważ długotrwałe zaburzenie prawidłowego poziomu cynku w organizmie może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Na obniżenie jego stężenia może mieć wpływ zażywanie np. pigułek antykoncepcyjnych oraz spożywanie alkoholu. Niedobór cynku w zbilansowanym, zdrowym odżywianiu występuje bardzo rzadko, dlatego suplementacje należy wcześniej skonsultować ze specjalistą.
Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nie bagatelizujmy pierwszych objawów… czytaj więcej
Wypadają Ci włosy? Sprawdź, jakiego składnika mineralnego brakuje w Twojej diecie. czytaj więcej
Jakie korzyści płyną z regularnego dostarczania tej witaminy do organizmu i jakie konsekwencje związane są z nadmiernym jej dawkowaniem? czytaj więcej
Zpobiega chorobom, poprawia urodę, zwiększa sprawność umysłową. To tylko nieliczne zalety cynku. Zobaczmy zatem, na co jeszcze ma dobroczynny wpływ. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !