Ferrytyna – nadmiar i niedobór. Jak podnieść poziom ferrytyny?
Aktualizacja: 9 czerwca, 2020
Ferrytyna jest białkiem magazynowym żelaza oraz białkiem ostrej fazy charakterystycznej dla stanów zapalnych i infekcji. Na jego 1 µg/ l przypada wiązanie
8 mg żelaza. Kiedy należy zwrócić uwagę na jego nadmiar lub niedobór? O tym, czy powinno nas to niepokoić, przeczytacie w poniższym artykule.
Ferrytyna – nadmiar
Za nadmierną produkcję ferrytyny w organizmie uważa się stan, w którym jej stężenie we krwi lub osoczu wynosi powyżej 200 µg/l u kobiet i 400 µg/l u mężczyzn.
Przyczyny nadprodukcji ferrytyny mogą być różne począwszy od zakażeń i infekcji, na dziedzicznych i rzadkich chorobach skończywszy.
Przyczyny:
- suplementacja żelazem,
- reakcja ostrej fazy (zapalenia, zakażenia) – wynik ferrytyny może sięgać 800 µg/ l. Zawsze trzeba dodatkowo oznaczyć CPR, czyli poziom białek fazy ostrej,
- nadczynność tarczycy,
- przewlekła niewydolność nerek,
- choroby wątroby
- marskość wątroby na skutek alkoholowej choroby wątroby – 1000 µg/ l świadczy o odstawieniu alkoholu i towarzyszyć mu może normalizacja wyników poziomu żelaza we krwi,
- niealkoholowa choroba wątroby, jako skutek hemochromatozy,
- czynnościowy niedobór żelaza (niedokrwistości z powodu chorób przewlekłych), która występuje na skutek zaostrzeń stanu zapalnego oraz prowadzonej farmakoterapii,
- hemochromatoza jest diagnozowana poprzez oznaczenie poziomu ferrytyny i transferytyny, przy której oba parametry będą podwyższone. Jest to choroba wrodzona i dziedziczona, która polega na mutacji genu kodującego białko błonowe odpowiedzialne za stymulację wątrobowej produkcji białka ostrej fazy. Hespycydyna hamuje wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym i jego uwalnianie z makrofagów. Zwiększone wchłanianie żelaza prowadzi do jego nagromadzenia w narządach miąższowych, głównie wątrobie, trzustce, sercu i stawach;
- hemosyderoza – rzadka choroba polegająca na nagromadzeniu się hemosyderyny, czyli żelaza obecnego w białkach komórek wątroby (u pacjentów po częstych przetoczeniach krwi), a także płuc (dziedziczna);
- zespół hemofagocytowy – polega na zaburzeniu odporności z udziałem komórek „naturalnych zabójców” i limfocytów T, które na skutek nadmiernej reakcji ze strony układu odpornościowego wywołują ciągły stan zapalny atakując każdą komórkę ciała.
Zespół hemofagocytowy może mieć postać:
- genetyczną, wrodzoną,
- nabytą na skutek innych schorzeń jak:
- zakażenie wirusem Epsteina Baara,
- chorobę autoimmunologiczną typu nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
- nowotwór złośliwy (chłoniak).
Ferrytyna – niedobór
O niedoborze ferrytyny mówimy wtedy, gdy jej poziom u kobiet wynosi 10 µg/l, a u mężczyzn 20 µg/l. Niedobór żelaza najczęściej wymaga szerokiej diagnostyki pod kątem gospodarki żelazowej, stąd niski poziom ferrytyny najczęściej dotyczy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Obniżenie poziomu ferrytyny jest parametrem zwiastującym wystąpienie anemii z niedoboru żelaza w najbliższym czasie.
Jak podnieść poziom ferrytyny?
Z uwagi na to że ferrytyna jest białkiem, należy szczególną uwagę zwrócić na jakość i ilość kalorii oraz makroskładników w codziennej diecie. Restrykcyjna dieta redukcyjna uboga w kalorie powoduje przekształcenie węglowodanów, tłuszczów i białek na energię zamiast wykorzystanie białka na regenerację i odbudowę organizmu. Krwinki czerwone są wymieniane na nowe w ciągu 120 dni, dlatego na poprawę wyników morfologii oraz parametrów gospodarki żelazowej, w tym podwyższenie poziomu ferrytyny, potrzeba czasu. Należy więc zwrócić uwagę na pełnowartościową dietę o znormalizowanej liczbie kalorii, adekwatnej do wieku i stanu pacjenta, bogatą w różnorodne źródła białka roślinnego (orzechy, strączki, kasze, warzywa) i zwierzęcego (mięsa białe i czerwone oraz ryby), ale także tłuszcze (zwierzęce i roślinne) i węglowodany pod postacią warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta karoten, które będą stanowić źródło energii dla organizmu.
Kluczem do podniesienia poziomu ferrytyny jest prawidłowa diagnostyka zaburzeń gospodarki żelazem. W przypadku niskiego poziomu ferrytyny wynikającego z niedoboru żelaza uwarunkowanego zbyt małą ilością tego pierwiastka w diecie należy zwrócić uwagę na produkty bogate w żelazo. Są to:
- produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające żelazo hemowe, łatwiej przyswajalne jak: wątróbka wołowa i wieprzowa, czerwone mięsa głównie wołowe: rostbef, rozbratel, polędwica;
- produkty roślinne zawierające żelazo niehemowe, które wymagają dłuższego czasu przygotowania oraz obróbki termicznej jak: nasiona roślin strączkowych, kasze gryczana i jaglana, pieczywo żytnie na zakwasie, kiełki, koper ogrodowy, natka pietruszki, szpinak, suszone figi i morele, orzechy.
Poza żelazem za jego prawidłowy poziom odpowiadają witaminy:
- B12 w wątrobie, nerkach oraz w mniejszej ilości w jajkach, nabiale rybach;
- kwas foliowy w strączkach oraz zielono liściastych warzywach (szpinak, natka pietruszki, endywia) oraz produkty będące jednocześnie dobrym źródłem witaminy C jak: brukselka, pomarańcze, kapusta włoska.
Poprawę przyswajania żelaza uzyskamy:
- łącząc potrawy bogate w żelazo zwłaszcza niehemowe (roślinne) z tymi bogatymi w witaminę C, która powoduje zwiększenie przyswajania żelaza poprzez zmianę stopnia utlenienia z III na II stopień;
- ograniczając spożycie kawy i mocnej herbaty lub wypijając je pomiędzy posiłkami;
- prawidłową technikę przygotowywania potraw z nasion roślin strączkowych poprzez: moczenie, kiełkowanie i gotowanie zwiększa się przyswajalność żelaza, a spada ilość błonnika a z nim kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie żelaza. Należy też zwrócić uwagę, że codzienna dieta nawet, jeśli jest wegetariańska nie jest niedoborowa w żelazo.
Dodatkowo wartościowym uzupełnieniem codziennej diety u osób z problemami z układem krwiotwórczym mogą okazać się napary z pokrzywy zwyczajnej oraz dodatek w diecie takich roślin jak:
- Ashwagandha (Withania somnifera),
- Maczużnik chiński (Cordyceps sinensis),
- Endywia (Cichorium endvia L),
- Chlorella,
- Bulwa yaconu,
- Kakaowiec (Theobroma cacao),
- Korzeń maca (Lepidium mesenii),
- Produkty pszczele – miód z aronii i pyłek pszczeli (pierzga),
- Spirulina,
- Algi.
Literatura:
- Michał Matysiak, Czy oznaczanie stężenia żelaza w diagnostyce niedokrwistości z niedoboru żelaza jest uzasadnione, czy lepiej oznaczyć stężenie ferrytyny?, [dostęp on-line] https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.15.
- Bogdan Solnica,Badania laboratoryjne. Laboratoryjne wskaźniki gospodarki żelazowej, [dostęp on-line] https://www.mp.pl/medycynarodzinna/diagnostyka-kliniczna/badania-pomocnicze/58508,badania-laboratoryjne-laboratoryjne-wskazniki-gospodarki-zelazowej
- Klaudia Knap,Co to jest ferrytyna i na czym polega badanie jej stężenia?, [dostęp on-line] https://choroby-ukladu-krazenia.mp.pl/badania/152280,ferrytyna
- Caquet R.: 250 badań laboratoryjnych. Kiedy zlecać? Jak interpretować? Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa str. 150 – 152
- Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2008. Str. 16 – 17, 34 – 43, 58 – 65, 72 – 74
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości , funkcje
i wykorzystanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, str. 419 – 425 - Jarosz M.: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Warszawa
- Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan K., Gutowska I., Wolska J.: Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pom J Life Sci 2015, 61, 2, str. 191 – 198
- Cieślik E., Gajda I.: Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych endywii (Cichorium endvia L.). © Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 224 – 228
- Dąbrowska-Bernstein B., Moskalik M., Wydro D.: Adaptogeny korygujące reakcję organizmu na stres i zaburzenia homeostazy – pomocą w prewencji chorób cywilizacyjnych. https://www.researchgate.net/publication/299135622
- Wolfe D.: Superżywność. Jedzenie i medycyna żywności. Białystok 2015. Wydawnictwo Vivante, str. 53, 97, 120, 153, 176, 320, 337