logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ferrytyna – nadmiar i niedobór. Jak podnieść poziom ferrytyny?

Ferrytyna – nadmiar i niedobór. Jak podnieść poziom ferrytyny?

ferrytyna niedobór
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Ferrytyna jest białkiem magazynowym żelaza oraz białkiem ostrej fazy charakterystycznej dla stanów zapalnych i infekcji. Na jego 1 µg/ l przypada wiązanie
8 mg żelaza. Kiedy należy zwrócić uwagę na jego nadmiar lub niedobór? O tym, czy powinno nas to niepokoić, przeczytacie w poniższym artykule.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ferrytyna – nadmiar
  • Ferrytyna – niedobór
  • Jak podnieść poziom ferrytyny?

Ferrytyna – nadmiar

Za nadmierną produkcję ferrytyny w organizmie uważa się stan, w którym jej stężenie we krwi lub osoczu wynosi powyżej 200 µg/l u kobiet i 400 µg/l u mężczyzn.

Przyczyny nadprodukcji ferrytyny mogą być różne począwszy od zakażeń i infekcji, na dziedzicznych i rzadkich chorobach skończywszy.

Przyczyny:

  • suplementacja żelazem,
  • reakcja ostrej fazy (zapalenia, zakażenia) – wynik ferrytyny może sięgać 800 µg/ l. Zawsze trzeba dodatkowo oznaczyć CPR, czyli poziom białek fazy ostrej,
  • nadczynność tarczycy,
  • przewlekła niewydolność nerek,
  • choroby wątroby
    • marskość wątroby na skutek alkoholowej choroby wątroby – 1000 µg/ l świadczy o odstawieniu alkoholu i towarzyszyć mu może normalizacja wyników poziomu żelaza we krwi,
    • niealkoholowa choroba wątroby, jako skutek hemochromatozy,
  • czynnościowy niedobór żelaza (niedokrwistości z powodu chorób przewlekłych), która występuje na skutek zaostrzeń stanu zapalnego oraz prowadzonej farmakoterapii,
  • hemochromatoza jest diagnozowana poprzez oznaczenie poziomu ferrytyny i transferytyny, przy której oba parametry będą podwyższone. Jest to choroba wrodzona i dziedziczona, która polega na mutacji genu kodującego białko błonowe odpowiedzialne za stymulację wątrobowej produkcji białka ostrej fazy. Hespycydyna hamuje wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym i jego uwalnianie z makrofagów. Zwiększone wchłanianie żelaza prowadzi do jego nagromadzenia w narządach miąższowych, głównie wątrobie, trzustce, sercu i stawach;
  • hemosyderoza – rzadka choroba polegająca na nagromadzeniu się hemosyderyny, czyli żelaza obecnego w białkach komórek wątroby (u pacjentów po częstych przetoczeniach krwi), a także płuc (dziedziczna);  
  • zespół hemofagocytowy – polega na zaburzeniu odporności z udziałem komórek „naturalnych zabójców” i limfocytów T, które na skutek nadmiernej reakcji ze strony układu odpornościowego wywołują ciągły stan zapalny atakując każdą komórkę ciała.

Zespół hemofagocytowy może mieć postać:

  • genetyczną, wrodzoną,
  • nabytą na skutek innych schorzeń jak:
    • zakażenie wirusem Epsteina Baara,
    • chorobę autoimmunologiczną typu nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
    • nowotwór złośliwy (chłoniak).

Ferrytyna – niedobór

O niedoborze ferrytyny mówimy wtedy, gdy jej poziom u kobiet wynosi 10 µg/l, a u mężczyzn 20 µg/l. Niedobór żelaza najczęściej wymaga szerokiej diagnostyki pod kątem gospodarki żelazowej, stąd niski poziom ferrytyny najczęściej dotyczy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Obniżenie poziomu ferrytyny jest parametrem zwiastującym wystąpienie anemii z niedoboru żelaza w najbliższym czasie.

Jak podnieść poziom ferrytyny?

Z uwagi na to że ferrytyna jest białkiem, należy szczególną uwagę zwrócić na jakość i ilość kalorii oraz makroskładników w codziennej diecie. Restrykcyjna dieta redukcyjna uboga w kalorie powoduje przekształcenie węglowodanów, tłuszczów i białek na energię zamiast wykorzystanie białka na regenerację i odbudowę organizmu. Krwinki czerwone są wymieniane na nowe w ciągu 120 dni, dlatego na poprawę wyników morfologii oraz parametrów gospodarki żelazowej, w tym podwyższenie poziomu ferrytyny, potrzeba czasu. Należy więc zwrócić uwagę na pełnowartościową dietę o znormalizowanej liczbie kalorii, adekwatnej do wieku i stanu pacjenta, bogatą w różnorodne źródła białka roślinnego (orzechy, strączki, kasze, warzywa) i zwierzęcego (mięsa białe i czerwone oraz ryby), ale także tłuszcze (zwierzęce i roślinne) i węglowodany pod postacią warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta karoten, które będą stanowić źródło energii dla organizmu.

Kluczem do podniesienia poziomu ferrytyny jest prawidłowa diagnostyka zaburzeń gospodarki żelazem. W przypadku niskiego poziomu ferrytyny wynikającego z niedoboru żelaza uwarunkowanego zbyt małą ilością tego pierwiastka w diecie należy zwrócić uwagę na produkty bogate w żelazo. Są to:  

  • produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające żelazo hemowe, łatwiej przyswajalne jak: wątróbka wołowa i wieprzowa, czerwone mięsa głównie wołowe: rostbef, rozbratel, polędwica;
  • produkty roślinne zawierające żelazo niehemowe, które wymagają dłuższego czasu przygotowania oraz obróbki termicznej jak: nasiona roślin strączkowych, kasze gryczana i jaglana, pieczywo żytnie na zakwasie, kiełki, koper ogrodowy, natka pietruszki, szpinak, suszone figi i morele, orzechy.

Poza żelazem za jego prawidłowy poziom odpowiadają witaminy:

  • B12 w wątrobie, nerkach oraz w mniejszej ilości w jajkach, nabiale rybach;
  • kwas foliowy w strączkach oraz zielono liściastych warzywach (szpinak, natka pietruszki, endywia) oraz produkty będące jednocześnie dobrym źródłem witaminy C jak: brukselka, pomarańcze, kapusta włoska.

Poprawę przyswajania żelaza uzyskamy:

  • łącząc potrawy bogate w żelazo zwłaszcza niehemowe (roślinne) z tymi bogatymi w witaminę C, która powoduje zwiększenie przyswajania żelaza poprzez zmianę stopnia utlenienia z III na II stopień;
  • ograniczając spożycie kawy i mocnej herbaty lub wypijając je pomiędzy posiłkami;
  • prawidłową technikę przygotowywania potraw z nasion roślin strączkowych poprzez: moczenie, kiełkowanie i gotowanie zwiększa się przyswajalność żelaza, a spada ilość błonnika a z nim kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie żelaza. Należy też zwrócić uwagę, że codzienna dieta nawet, jeśli jest wegetariańska nie jest niedoborowa w żelazo.  

Dodatkowo wartościowym uzupełnieniem codziennej diety u osób z problemami z układem krwiotwórczym mogą okazać się napary z pokrzywy zwyczajnej oraz dodatek w diecie takich roślin jak:

  • Ashwagandha (Withania somnifera),
  • Maczużnik chiński (Cordyceps sinensis),
  • Endywia (Cichorium endvia L),
  • Chlorella,
  • Bulwa yaconu,
  • Kakaowiec (Theobroma cacao),
  • Korzeń maca (Lepidium mesenii),
  • Produkty pszczele – miód z aronii i pyłek pszczeli (pierzga),
  • Spirulina,
  • Algi.

 

Literatura:

  1. Michał Matysiak, Czy oznaczanie stężenia żelaza w diagnostyce niedokrwistości z niedoboru żelaza jest uzasadnione, czy lepiej oznaczyć stężenie ferrytyny?, [dostęp on-line] https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.15.
  2. Bogdan Solnica,Badania laboratoryjne. Laboratoryjne wskaźniki gospodarki żelazowej, [dostęp on-line] https://www.mp.pl/medycynarodzinna/diagnostyka-kliniczna/badania-pomocnicze/58508,badania-laboratoryjne-laboratoryjne-wskazniki-gospodarki-zelazowej
  3. Klaudia Knap,Co to jest ferrytyna i na czym polega badanie jej stężenia?, [dostęp on-line] https://choroby-ukladu-krazenia.mp.pl/badania/152280,ferrytyna
  4. Caquet R.: 250 badań laboratoryjnych. Kiedy zlecać? Jak interpretować? Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa str. 150 – 152
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2008. Str. 16 – 17, 34 – 43, 58 – 65, 72 – 74
  6. Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości , funkcje
    i  wykorzystanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, str. 419 – 425
  7. Jarosz M.: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Warszawa
  8. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan K., Gutowska I., Wolska J.: Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pom J Life Sci 2015, 61, 2, str.  191 – 198   
  9. Cieślik E., Gajda I.: Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych endywii (Cichorium endvia L.). © Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 224 – 228
  10. Dąbrowska-Bernstein B., Moskalik M., Wydro D.: Adaptogeny korygujące reakcję organizmu na stres i zaburzenia homeostazy – pomocą w prewencji chorób cywilizacyjnych. https://www.researchgate.net/publication/299135622  
  11. Wolfe D.: Superżywność. Jedzenie i medycyna żywności. Białystok 2015. Wydawnictwo Vivante, str. 53, 97, 120, 153, 176, 320, 337
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

05.05.2018

Autor artykułu:

Monika Kubiś dietetyk kliniczny
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
przyswajalność żelaza wchłanianie żelaza krzywa wchłaniania żelaza
żelazo

Wchłanianie żelaza – zaburzenia. Krzywa…

Żelazo jest istotnym składnikiem codziennej diety, ponieważ wchodzi w skład krwinek czerwonych, które doprowadzają tlen do każdej komórki ciała. Przyswajalność żelaza jest odmienna w zależności od źródła pokarmowego, z których… Czytaj dalej...
niedobory żelaza objawy jak uzupełnić
żelazo

Niedobór żelaza – objawy skutki,…

Żelazo to pierwiastek należący do mikroelementów, który jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w ustroju. W organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w hemoglobinie, a także mioglobinie i enzymach biorących… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    żelazo
    dieta przy nadmiarze żelaza
    żelazo

    Dieta przy nadmiarze żelaza. Skutki nadmiaru żelaza

    ferrytyna
    Badania

    Ferrytyna – norma, badanie. Ferrytyna u dzieci

    hemochromatoza objawy dieta

    Hemochromatoza – objawy, odpowiednia dieta

    anemia w ciazy objawy czym grozi anemia w ciaży
    anemia

    Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?

    niedobory żelaza objawy jak uzupełnić
    żelazo

    Niedobór żelaza – objawy skutki, dieta. Jak uzupełnić niedobór żelaza?

    niedobór żelaza u dzieci przyczyny objawy dieta
    1
    żelazo

    Niedobór żelaza u dzieci – przyczyny, objawy. Co jeść przy niedoborze żelaza u dzieci?

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook