bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. 8 naturalnych źródeł magnezu!

8 naturalnych źródeł magnezu!

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Magnez jest jednym z najważniejszych jonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Należy do grupy pierwiastków alkalizujących. Spełnia wiele ważnych funkcji m.in. wpływa na pobudliwość mięśniowo-nerwową, wzrost i gęstość kości, katalizuje reakcje przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów, reguluję stężenie glukozy we krwi oraz uczestniczy w procesie termoregulacji. Jest również odpowiedzialny za stabilizację spirali chromosomów i kwasu DNA. Jak myślisz, jakie produkty warto spożywać, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na magnez? 

Dobowe zapotrzebowanie na magnez wśród dorosłych kobiet kształtuje się na poziomie 310–320 mg, u mężczyzn jest ono wyższe i wynosi 400–420 mg (RDA). U kobiet ciężarnych i karmiących piersią, a także sportowców na skutek stresu zapotrzebowanie to wzrasta [5]. Wyniki badań wskazują, że dieta większości osób nie zawiera wystarczającej ilości pokarmów bogatych w magnez. Należy zaznaczyć, iż magnez przyswaja się lepiej z produktów spożywczych niż z suplementów diety. Poznajmy zatem najlepsze naturalne źródła magnezu. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Źródła magnezu 
  • Nasiona i ziarna
  • Kakao
  • Orzechy
  • Kasza gryczana
  • Gorzka czekolada
  • Płatki owsiane
  • Woda mineralna

Źródła magnezu 

Podstawowymi źródłami magnezu w naszej diecie są produkty zbożowe (kasza – zwłaszcza gryczana i jaglana, otręby pszenne, płatki owsiane, pieczywo razowe, brązowy ryż) nasiona roślin strączkowych (fasola biała, soja, groch, ciecierzyca, soczewica), orzechy, kakao i gorzka czekolada. Magnez wchodzi w skład chlorofilu, dlatego najlepszym jego źródłem spośród warzyw są zielone warzywa, takie jak szpinak, rukola, botwina, jarmuż. Spośród owoców godnymi polecenia są suszone figi i daktyle, banany oraz awokado. Inne warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja chrakteryzują się średnią zawartością magnezu. Natomiast w produktach mlecznych i napojach zawartość magnezu jest z reguły niska. Źródłem magnezu w diecie jest również woda pitna, zwłaszcza twarda. Twarda woda zawiera ok. 30 mg magnezu /dm3 wody [3,4,5,6]. Poniżej przedstawiam 8 najlepszych naturalnych źródeł magnezu. 

Nasiona i ziarna

Pestki dyni zawierają najwięcej magnezu spośród wszystkich produktów spożywczych. 100 g pestek dostarcza aż 540 mg magnezu. Równie znakomitym źródłem magnezu wśród nasion jest mak niebieski (458 mg/100 g) oraz nasiona słonecznika (359 mg/100 g). Wymienione nasiona to świetny dodatek do porannej owsianki lub jaglanki. 

Kakao

Drugie miejsce na liście najlepszych produktów bogatych w magnez zajmuje kakao (420 mg/ 100 g). Nie mam na myśli tutaj słodkiego kakao w żółtym opakowaniu, które można spotkać na sklepowych półkach, bo jemu pod względem wartości odżywczej do prawdziwego gorzkiego kakao daleko. Warto, szczególnie w jesienno-zimowe wieczory, sięgnąć po kubek ciepłego naturalnego kakao z mlekiem.

Orzechy

Od dzisiaj przed telewizorem chrup orzechy zamiast tłustych i solonych przekąsek, takich jak chipsy, solone orzeszki, paluszki czy krakersy. Orzechy są doskonałym źródłem magnezu, zaczynając od brazylijskich (376 mg/100 g), przez migdały (269 mg/100 g), orzechy nerkowca (267 mg/100 g), ziemne (180 mg/100 g), laskowe (140 mg/100 g), kończąc na włoskich (99 mg/100 g).

Kasza gryczana

Od czasu do czasu warto na obiadu zaserwować kaszę gryczaną zamiast makaronu lub ziemniaków. Woreczek kaszy gryczanej pozwoli wzbogacić nasz organizm w magnez o 218 mg.

Nasiona roślin strączkowych

Strączki to bogactwo składników odżywczych. Charakteryzują się znaczną zawartością błonnika pokarmowego, aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Spożywając 100 g soi dostarczamy do organizmu 216 mg magnezu, natomiast w 100 g fasoli białej znajduje się 169 mg tego mikroelementu a w grochu 124 mg.

Gorzka czekolada

Czekolada to również dobre źródło magnezu. W jednej tabliczce gorzkiej czekolady jest 165 mg magnezu. Pozostałe czekolady także zawierają pewne ilości magnezu, ale dużo mniej, bo mleczna 97 mg, a biała zaledwie 32 mg. Gorzka czekolada jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego, zamiast batoników, ciast bądź ciasteczek. Ale pamiętajmy, że ze względu na zawarte nasycone kwasy tłuszczowe oraz dużą porcję energii, należy zachować umiar i nie zjadać całej tabliczki na raz. 

Płatki owsiane

Jeśli jesteś miłośnikiem owsianki na śniadanie, oto kolejny powód by gościła ona u Ciebie na stole. W 100 g płatków owsianych jest 129 mg magnezu. Owsianka na mleku z łyżką pestek z dyni, garścią orzechów i bananem to śniadanie idealne. 

Woda mineralna

Uzupełniającym źródłem magnezu może być woda mineralna magnezowo-wapniowa. Woda taka powinna zawierać 75–150 mg kationu magnezu Mg2+/dm3 wody i 150–250 mg kationu wapniaCa2+/dm3 wody. Wodą spełniającą te kryteria jest np. Muszynianka i Piwniczanka. 

Ważne

Uzupełniając podaż magnezu czy to z suplementów, czy też poprzez włączenie większej ilości produktów bogatych w magnez, należy pamiętać o konieczności zachowania równowagi magnezowo-wapniowej w proporcjach: jedna jednostka magnezu – dwie jednostki wapnia. Wysokie stężenie wapnia w diecie powoduje spadek stężenia parathormonu w osoczu, co wpływa na zmniejszone wchłanianie magnezu [1]. Natomiast niewystarczająca ilość wapnia może powodować uwalnianie się go z tkanki kostnej [2]. Dzieje się tak, ponieważ do prawidłowego wchłaniania magnezu potrzebna jest odpowiednia ilość wapnia. Organizm gdy nie otrzyma odpowiedniej podaży wapnia, będzie go sobie pobierać z kości i zębów, co w konsekwencji może się skończyć częstymi złamaniami kości i wypadaniem zębów.

Magnez jest składnikiem mineralnym, który w dużej ilości występuje w orzechach, produktach pełnoziarnistych, kakao, zielonych warzywach oraz owocach. Mniejszą zawartością magnezu charakteryzuje się mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Dobrym źródłem uzupełniającym magnez jest także woda mineralna. Stosując zdrową, zróżnicowaną dietę bez problemu pokryjemy dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez. 

Literatura:

  1. Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., Magnez aktualny stan wiedzy. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, XLVIII (4): 677 – 689, 
  2. Heleniak G., Jabłoński E., Każmierczak U., Leczenie niefarmakologiczne nadciśnienia tętniczego — modyfikacja żywienia Część II. Składniki mineralne: sód, potas, wapń i magnez w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Via Medica 2002, 6(2): 123-132, 
  3. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010, 
  4. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Via Medica 2013, 17(6): 447-459,
  5. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017,
  6. Sikorski Z., Staroszczyk H., Chemia żywości 1. Główne składniki żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017,
  7. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, Warszawa 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > magnez

    magnez
    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    magnez w ciąży zapotrzebowanie jaki magnez w ciąży
    magnez

    Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

    przedawkowanie magnezu objawy leczenie
    magnez

    Przedawkowanie magnezu – objawy, skutki

    ZMA suplement dawkowanie
    Suplementy diety

    ZMA – skład, działanie, opinie. Dawkowanie ZMA

    niedobór magnezu skutki
    1
    magnez

    Niedobór magnezu – objawy, skutki. Jak uzupełnić niedobór magnezu?

    magnez dla sportowców co wypłukuje magnez
    1
    magnez

    Magnez dla sportowców. Co wypłukuje magnez? Jak uzupełnić magnez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.